Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Η αποστροφή κατήργησε τα… τραπεζάκια
Η αποστροφή κατήργησε τα… τραπεζάκια Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 12:08

foititikes ekloges24 5 17

Σε υποτονικό κλίμα κινήθηκε η προεκλογική περίοδος για τις φετινές φοιτητικές εκλογές που θα διεξαχθούν σήμερα Τετάρτη

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Τετάρτη οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, για να αναδείξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων, ενόψει του νέου σχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το κλίμα που επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι υποτονικό και εκτιμάται ότι και πάλι θα πρωταγωνιστήσει η αποχή. Χαρακτηριστικό είναι, ότι πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προσήλθαν για να ψηφίσουν μόλις 2.155 φοιτητές, ενώ το 2015 είχαν ψηφίσει 2.608, δηλαδή 453 λιγότεροι.

Παλαιότερα, οι εκλογές αποτελούσαν γεγονός με αντίκτυπο και στην κεντρική πολιτική σκηνή και οι ετοιμασίες των παρατάξεων, ξεκινούσαν μήνες πριν.

Δινόταν «μάχη» για το πού θα στηθούν τα τραπεζάκια, πού θα μπουν οι αφίσες, διεξάγονταν μεγάλα πάρτι και... «εξαφανίζονταν» κάλπες.

Ωστόσο, παρά τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, οι φοιτητές τα τελευταία χρόνια, δείχνουν να αδιαφορούν για την παρουσία των παρατάξεων, καθώς αυτό που τους απασχολεί, είναι η επόμενη ημέρα της ανεργίας και της ανασφάλειας.

Έτσι, λίγα είναι τα μέλη των παρατάξεων που αυτήν την περίοδο ενημερώνουν τους φοιτητές για τα προγράμματά τους, τις ενέργειες που προέβησαν για να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που απασχόλησαν την ακαδημαϊκή μας κοινότητα, και τις επιδιώξεις και το πώς θα τις διεκδικήσουν προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο επίπεδο σπουδών.

Οι κάλπες σήμερα, θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά το απόγευμα και οι παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο των φοιτητών είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, η Πανσπουδαστική Κ.Σ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η ΠΑΣΠ, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση και η Αριστερή Ενότητα, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και άλλα σχήματα που ανήκουν σε δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Σε μήνυμά της, η περσινή «νικήτρια» ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η οποία βλέπει τα ποσοστά της κάθε χρόνο να μειώνονται, αναφέρει «Έχοντας πλέον συμπληρώσει τρεις δεκαετίες αδιάλειπτης κυριαρχίας στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, αλλά ταυτόχρονα συναισθανόμενοι τις ανάγκες των πολιτών αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας για βαθιές τομές στο χώρο της Παιδείας, τολμάμε να θέτουμε στην κρίση των συμφοιτητών μας το πρόγραμμά μας για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο.

Στην εποχή που οι ιδεοληψίες των καταληψιών γυρίζουν την πατρίδα μας δεκαετίες πίσω, για εμάς, τους εκπροσώπους της φιλελεύθερης ιδεολογίας και της δημοκρατίας στο χώρο της Παιδείας, το διακύβευμα των φετινών Φοιτητικών και Σπουδαστικών εκλογών συνοψίζεται στο τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις – συμμετοχή – ασφάλεια». Επιλέγουμε να συγκρουστούμε με όσα κρατάνε τα Ιδρύματα δέσμια του παρελθόντος, έχουμε το θάρρος της αυτοκριτικής και την ευθύνη μιας ολοκληρωμένης πρότασης εκσυγχρονισμού και ανανέωσης για να δώσουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τη δυνατότητα να κινηθεί δυναμικά προς το μέλλον.

Στις 24 Μαΐου ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα λάβουν ένα ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας από το σύνολο των φοιτητών. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι παρούσα για άλλη μια μεγάλη νίκη των ιδεών της.»

Με ανακοίνωσή της, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενημερώνει ότι «Σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας, κατά την ημέρα των Γενικών Φοιτητικών Εκλογών που πραγματοποιούνται την Τετάρτη 24.5.2017 δεν γίνονται μαθήματα, εργαστήρια, κλινικές, πρακτικές ασκήσεις».

Για να συμμετάσχει κάποιος σπουδαστής στις φοιτητικές εκλογές, πρέπει να επιδείξει στην εφορευτική στο τμήμα στο οποίο έχει εγγραφεί: Τη φοιτητική του ταυτότητα και την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του.

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250