Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Χωρίς απώλειες, αλλά με… εκπλήξεις η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
Χωρίς απώλειες, αλλά με… εκπλήξεις η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 20 Μαΐου 2017 10:04

polynomosxedio psifisi20 5 17

Έπειτα από σφοδρή αντιπαράθεση

Με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, μετά από σχετικό αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής, που συγκέντρωσε τις απαιτούμενες υπογραφές.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56, το οποίο αφορά στη διαδικασία απόλυσης εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία.

«Δεν τίθεται κανένα θέμα διαγραφής της Τασίας Χριστοδουλοπούλου», διαμήνυσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Κώστα Ζαχαριάδη. «Οι λόγοι είναι προσωπικοί κι όχι πολιτικοί. Είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός», τονίζει.

Ταυτόχρονα διεξήχθη η ψηφοφορία επί της τροπολογίας της ΝΔ για την απόδοση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία. «Ναι» ψήφισαν 172 βουλευτές, «όχι» 108 βουλευτές, «παρών» ουδείς. Έγινε επομένως δεκτή.

Αίτημα για ονομαστικές ψηφοφορίες κατέθεσαν και οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ. Η ΝΔ επί της αρχής και των άρθρων 1, 2, 10, 15 και 163. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το αίτημα της οποίας υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καράς, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1, 15, 17, 20, 57, 58, 69, και 80.

Η Χρυσή Αυγή, που είχε αποκλειστεί από τη συζήτηση, μετά τις αθλιότητες της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή, γνωστοποίησε με επιστολή των 17 μελών της ΚΟ της, ότι δεν θα παρουσιαστεί για να ψηφίσει και ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο.

Νωρίτερα, τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, ενώ δέχτηκε σφοδρή κριτική ότι υπουργοί και βουλευτές στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια εστιάζουν στα αντίμετρα, προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα.

Στα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της συνεδρίασης και η κίνηση μελών της νεολαίας της «Λαϊκής Ενότητας» να ρίξουν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ανακοινώσεις της ΛΑΕ κατά του 4ου μνημονίου. Οι τρεις νέοι οδηγήθηκαν από τη φρουρά της Βουλής εκτός των θεωρείων.

Έξω από τη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο ενάντια στα νέα μέτρα, υπήρξαν επεισόδια όταν μικρή ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων από τους άνδρες των ΜΑΤ. Δύο άτομα προσήχθησαν και άλλο ένα συνελήφθη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την κοινοβουέυτική έγκριση των μέτρων θα πάει στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, με την ελπίδα για συνολική συμφωνία, αξιολόγηση και χρέος δηλαδή.

 

Σκληρή κριτική από τον Κ. Τασούλα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για «ξεπούλημα» κάθε δέσμευσή της, για λίγη ακόμη εξουσία, άσκησε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, κατά την διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου.

«Ακούγοντας τους συναδέλφους της πλειονοψηφίας, όπως έλεγαν παλιά, διερωτώμαι ποια ερμηνεία από αυτές τις δύο που δίνω στη διατύπωση των απόψεών τους είναι προτιμότερη: η ερμηνεία ότι ψεύδονται εν γνώσει τους ή η ερμηνεία ότι πιστεύουν αυτά που λένε; Τι είναι πιο απογοητευτικό να ισχύει; Καταλήγω ότι πιστεύουν αυτά που λένε και καταλήγω ότι είναι πιο απογοητευτικό αυτό από το να εψεύδοντο. Είστε χειρότεροι και από ψεύτες. Είστε δηλαδή παραδομένοι μέσα σε μια απίστευτη παράπλευρη πραγματικότητα, η οποία τροφοδοτεί τον ενθουσιασμό σας. Τη στιγμή που αυτός ο ενθουσιασμός εκδηλώνεται, την ίδια στιγμή επιβάλλετε μέτρα κοντά στα 5 δισεκατομμύρια εις βάρος του ελληνικού λαού, αυξάνοντας το ποσό το οποίο τελικώς έχετε επιβάλλει στα 14,2 δισεκατομμύρια.

Θίγετε ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες νέους φορολογούμενους με την καθίζηση του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ. Θίγετε ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, με τον νέο τρόπο αφετηρίας υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Συλλαλητήριο κατά των νέων μέτρων, στα Γιάννενα

Την ημέρα ψήφισης του 4ου μνημονίου, σε τοπικό επίπεδο, διοργανώθηκε συλλαλητήριο από το ΕΚΙ τον Εμπορικό Σύλλογο, τα συνδικάτα και τις επιτροπές αγώνα της πόλης.

Στην συγκέντρωση από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου μίλησε ο Νίκος Έξαρχος, ο οποίος ανάμεσα στ άλλα ανέφερε: «Παρακολουθούμε τις κοκορομαχίες των κομμάτων του κεφαλαίου στην Βουλή, που στήνονται για να κοροϊδέψουν το λαό προσδοκώντας να εξαπατήσουν την Εργατική Τάξη. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη, δεν περιμέναμε τίποτα από αυτούς.

Ο αγώνας μας είναι την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Είναι αγώνας δύσκολος. Απαιτητικός.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να δοκιμάσουν τη δύναμή τους.

Απέναντι στην καπιταλιστική ανάπτυξη να αντιτάξουμε τη δική μας συμμαχία. Με τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους για να φτιάξουμε τη δική μας εξουσία».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

 

papastratos300x250