Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και στα μνημεία της Ηπείρου
«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και στα μνημεία της Ηπείρου Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 10:07

prasines diadromes19 5 17

Από τις 25 έως τις 28 Μαΐου, η επικοινωνιακή δράση του Υπουργείο Πολιτισμού – Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων στου τέσσερις Νομούς της Περιφέρειάς μας

Βίκυ Κώστα

Την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνει και φέτος, από τις 25 έως τις 28 Μαΐου σε όλη τη χώρα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης, είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς, και στη συνέχεια το 2013, το 2014 και το 2015 σε 12, 29 και 31 νομούς αντίστοιχα. Το 2016 συμμετείχαν φορείς από 36 νομούς, ενώ και φέτος συμμετέχουν 140 φορείς από 36 νομούς της επικράτειας, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις Νομοί της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα 50 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 22 Δήμους, 21 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 3 Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την Πέμπτη 25 Μαΐου έως την Κυριακή 28 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. Επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος των εκδηλώσεων.

Οι δράσεις στην Ήπειρο

Οι δράσεις στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, έχουν ως εξής:

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, το Δήμο Δωδώνης  και τις Σχολικές Επιτροπές Μονάδων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Α) Αρχαιολογικός χώρος Βίτσας, Ναός Αγίου Νικολάου, νεώτερος οικισμός Βίτσας

Μέσω της περιήγησης σε ιστάμενα μνημεία και εναπομείναντα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας από τα κλασικά έως τα νεώτερα χρόνια στην περιοχή της Βίτσας, καταδεικνύεται η στενή σχέση ανθρώπινης δραστηριότητας και φυσικού περιβάλλοντος, που επίσης αποτελεί μνημείο φυσικής κληρονομιάς και επηρεάζει καθοριστικά την ανθρώπινη πολιτιστική δράση. Δίνεται έμφαση στη διαλεκτική σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος και την ανάγκη σεβασμού των χαρακτηριστικών της φύσης αλλά και των πόρων που αντλεί ο άνθρωπος από αυτήν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25 Μαΐου

Ώρα εκδήλωσης: 10:00

Σημείο συνάντησης: Βίτσα Ζαγορίου

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26510 01076 (Ι. Κατσαδήμα), 26510 25989 (Β. Μαυρίκα)

Β) Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Την Παρασκευή 26 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης περίπατος και θεματική ξενάγηση για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Δωδώνης, που θα ενδιαφερθούν. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τα οικοδομήματα του Ιερού και Μαντείου του Δωδωναίου Διός με δισχιλιετή ζωή – κατοίκηση (περίπου 1.600 π.Χ. – 400 μ.Χ.) στη σκιά του όρους Τόμαρος.

Ώρες εκδήλωσης: 10:00-13:00

Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό: 26510  01050, 26510  01089

Γ) Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 26 Μαΐου στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και

ειδικότερα στην αίθουσα Σωτήρης Δάκαρης, στην οποία φιλοξενούνται τα ευρήματα από την αρχαία Δωδώνη, θα ζωντανέψει και πάλι μέσα από την αφήγηση και τη διάδραση η "γριά" βελανιδιά. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι των μικρών μας φίλων ο ποντικός Μολοσσίδης και ο σύντροφός του Τιμόδαμος!

Ώρα εκδήλωσης: 09:00-12:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26510 01050, 26510 01089 (κα Ε. Βασιλείου – Β. Γιαννάκη)

Δ) Αρχαιολογικός Χώρος «Ελληνικών» Κοπάνης

Την Πέμπτη 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο «Ελληνικών» Κοπάνης περίπατος και θεματική ξενάγηση για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Δωδώνης, που θα ενδιαφερθούν. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει νεκροταφείο ελληνιστικών χρόνων (3ος-2ος αιώνας π.Χ.) και εκπληκτική θέαση σε φυσικά περάσματα, τα οποία του προσδίδουν στρατηγική σημασία.

 Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 25-05-2017

Ώρες εκδήλωσης: 10:00-13:00

Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό: 26510  01050, 26510  01089

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:

Α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 25 και 26 Μαΐου και ώρα 09:00 με θέμα: «Τα φυλλαράκια του Μουσείου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης.

Β) Ποδηλατοβόλτα σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας, την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 10:00.

Η διαδρομή θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα μνημεία της Άρτας (Δυτική Νεκρόπολη, Γεφύρι, Μονή Βλαχέρνας, Βυζαντινό Ναό Αγ. Βασιλείου Άρτας, Βυζαντινό Ναό Αγ. Θεοδώρας, Ναό Απόλλωνα, Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας), με σημείο εκκίνησης τη Δυτική Νεκρόπολη και τερματισμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στα παραπάνω μνημεία από το προσωπικό της Υπηρεσίας.

Η δράση απευθύνεται τόσο στους κατοίκους όσο και σε επισκέπτες της περιοχής καθώς και σε μαθητές και φοιτητές από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η άμεση επαφή του κοινού με τα σημαντικότερα αρχαία και βυζαντινά μνημεία του τόπου και του περιβάλλοντος στα οποία αυτά εντάσσονται.

Tηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26810 24636 (Β. Γαλάνη, Α. Μπαλαδήμα)

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Α) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας, θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική δράση στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων την Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 09:00. Στο πρόγραμμα με τίτλο «Στο θέατρο των Γιτάνων» θα συμμετέχουν μαθητές της Δ΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. Στόχος της δράσης είναι αφενός η γνωριμία των μαθητών με το αρχαίο θέατρο της αρχαίας πόλης των Γιτάνων, που βρίσκεται σε μία θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης, και παράλληλα η ευαισθητοποίησή τους για την προστασία μνημείων και περιβάλλοντος.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26650 28539, 26650 21417 (Χ.  Γκάνια)

Β) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, την Τετάρτη 24 Μαΐου και ώρα 10:00, στο Περίπτερο Πληροφόρησης Γλυκής, θα πραγματοποιήσει ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Νηπιαγωγείου Παραμυθιάς για τους μύθους που συνδέονται με τον Αχέροντα και για την ανάπτυξη ανθρώπινης δραστηριότητας γύρω από την κοίτη του κατά την αρχαιότητα, καθώς για τη βιοποικιλότητα κατά μήκος του ποταμού.

Την Παρασκευή 26 Μαΐου και ώρα 10:00, η δράση θα συνεχιστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας με την παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων που σχετίζονται με το νερό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26650 28539, 26650 21417 (Χ. Γκάνια)

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος που επιλέχθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για να συμμετάσχει στο φετινό εορτασμό σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών Πόταμων Αχέροντα – Καλαμά και την αφιλοκερδή συμμετοχή των λεμβούχων Αχέροντα, είναι το Νεκροµαντείο του Αχέροντα.

Ο Αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον ποταμό Αχέροντα και τις πλούσιες δοξασίες που τον συνοδεύουν. Από το προσωπικό της Εφορείας θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ από τον Φορέα Διαχείρισης θα γίνει παρουσίαση του πλούσιου οικοσυστήματος που φιλοξενείται με ξεναγήσεις και ομιλίες στο κέντρο ενημέρωσης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί  με βαρκάδα στο Δέλτα του Αχέροντα προσφορά της ένωση λεμβούχων της περιοχής.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Νεκρομαντείου

Ώρα εκδήλωσης: 10:00 – 13:30

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26820 89890 Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας,

26840 41206,  Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου  (Π. Μπάρκα, Σ. Ράπτης).

 

papastratos300x250