Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Απολύσεις 2.500 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, «βλέπουν» οι Δήμαρχοι
Απολύσεις 2.500 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, «βλέπουν» οι Δήμαρχοι Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 09:01

kede 11 5 17

Ανεφάρμοστη χαρακτηρίζει την κατάργηση των προνήπιων, η ΚΕΔΕ

Την αντίθεση τους, με την απόφαση του υπουργού Παιδείας για κατάργηση των τμημάτων των προνηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και την ένταξή τους στα νηπιαγωγεία, εξέφρασαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Οι δήμαρχοι μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση τους, χαρακτήρισαν «ανεφάρμοστη» την θέση του υπουργείο Παιδείας και αποφάσισαν:

-  Να εκφράσουν τη διαφωνία τους στην απόφαση του υπουργού Παιδείας. Ζήτησαν την διατήρηση του σημερινού καθεστώτος των δημοτικών παιδικών σταθμών. Ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι συμφωνούν με την θεσμοθέτηση συστήματος 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

- Να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων που διαμαρτύρονται για το συγκεκριμένο θέμα και έχουν προγραμματίσει σήμερα 4ώρη στάση εργασίας.

«Αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να καθορίσουν και τα δική τους στάση», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, δήμαρχοι ανέφεραν ότι η μεταφορά των προνηπίων σε νηπιαγωγεία, θα οδηγήσει σε απολύσεις περίπου 2.500 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

Χαρακτήρισαν ως ανεφάρμοστη την πρόταση Γαβρόγλου, αφού όπως υποστήριξαν δεν «υπάρχουν υποδομές στα νηπιαγωγεία».

Τόνισαν ότι θα χαθούν «πολλά εκατομμύρια από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που κατευθύνονται στην χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών σταθμών».

Τέλος, υπήρξαν και φωνές που ανέφεραν ότι από την πιθανή υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης θα «επωφεληθούν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί».

Να σημειωθεί ότι συζητήθηκε και το θέμα του Προεδρικού  Διατάγματος που αφορά στον καθορισμό προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητηθεί νέα παράταση προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής».

Κοινωφελή εργασία

Με αφορμή την απασχόληση εργαζομένων σε σχολικά συγκροτήματα μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας Ν. Μελετίου, διατύπωσε τη διαφωνία του ως προς τον τρόπο αξιοποίησής τους.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ προτείνει οι συγκεκριμένοι απασχολούμενοι να μπορούν να αξιοποιηθούν σε απογευματινές δράσεις καθώς και σε θερινά προγράμματα που υλοποιούνται στα σχολεία.

Ομόφωνο αίτημα για επιστροφή του αγάλματος της Αφροδίτης στη Μήλο

Μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και δημάρχου Μήλου Γ. Δαμουλάκη συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές δράσεις για τη διεκδίκηση επαναπατρισμού της Αφροδίτης της Μήλου από το Μουσείο του Λούβρου.

Στους δήμους η περιουσία των ανενεργών Αγροτικών Συνεταιρισμών

Τέλος, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η αξιοποίηση της περιουσίας των ανενεργών Αγροτικών Συνεταιρισμών από τους Οικείους δήμους. Η ΚΕΔΕ θα καταθέσει αίτημα προκειμένου να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει η περιουσία και οι υποδομές των συγκεκριμένων συνεταιρισμών να παραχωρηθούν στα κατά τόπους ΟΤΑ.

Αισθητή η απουσία του υπουργού

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζε ο υπουργός Εσωτερικών, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, να καυτηριάσει τη στάση της κυβέρνησης και των υπουργών, που αγνοούν συστηματικά, όπως είπε, τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης σε μείζονα ζητήματα που αφορούν στη καθημερινότητα των πολιτών και στη λειτουργία των δήμων.

«Εμείς λειτουργούμε εθνικά πάνω και πέρα από κομματικές γραμμές» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε επιτέλους από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να μας πουν ξεκάθαρα τι σχεδιάζουν για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς επιθυμούμε το διάλογο και θα συνεχίσουμε να τον επιδιώκουμε. Δεν προκαλέσαμε εμείς κανέναν. Άλλοι μας αποκάλεσαν βλαχοδημάρχους και ταλιμπάν.  Ας μην νομίζουν κάποιοι ότι θα κάνουν πολιτική καριέρα στην πλάτη μας. Το ποτήρι ξεχείλισε».

(σε ράστερ)

Θωράκιση της δημόσιας υγείας

Συμμαχία ΚΕΔΕ – ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια

Οι συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια καθώς και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργου Πατούλη, με τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, την Τρίτη 9 Μαΐου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσία του αντιπροέδρου του Κέντρου Αγάπιου Τερζίδη, της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας, Ελένης Γιαμαρέλλου και του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Σωτήρη Παπασπυρόπουλου, αποφασίσθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των φορέων, για την πραγματοποίηση κοινών προγραμμάτων που αφορούν την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία να συνεργαστούν οι φορείς, για τη σωστή ενημέρωση του κοινού, σχετικά με την αξία των εμβολιασμών και την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια.

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρόκειται να κάνει ο ΙΣΑ και η ΚΕΔΕ, για την προστασία της δημόσιας υγείας λέγοντας ότι «ο ΙΣΑ θα πρωτοστατήσει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια, ενώ η ΚΕΔΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των περιφερειών προκειμένου να γίνουν φέτος εγκαίρως οι ψεκασμοί. Παράλληλα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού καθώς τα στοιχεία για το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Παρακολουθούμε με ανησυχία τα περιστατικά ιλαράς στην γειτονική Ρουμανία όπου ατόνησε η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Αντίθετα είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι φέτος απέδωσε σημαντικά η εκστρατεία του ΙΣΑ και του ΠΙΣ, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού».

 

papastratos300x250