Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Στην αβεβαιότητα, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων
Στην αβεβαιότητα, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 14:08

kentra prolipsis10 5 17

Το Υπουργείο Υγείας, σχεδιάζει να καταργήσει τις Αστικές Εταιρείες, εντάσσοντάς τα Κέντρα, στην οργανωτική δομή των Υγειονομικών Περιφερειών – Διογκώνει την ανησυχία το γενικόλογο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια υγεία

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

Επί ποδός βρίσκονται οι διοικήσεις των 75 Κέντρων Πρόληψης, λόγω της προσπάθειας του Υπουργείου Υγείας, να τα θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους, καταργώντας ουσιαστικά το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινωνικοί φορείς σε αυτά.

Το θέμα, ανέδειξαν πρώτα τα «Πρωινά Νέα», τον Ιανουάριο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται νaέχουν αλλάξει οι προθέσεις του υπουργείου, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Πρόληψης, να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Όπως αναφέραμε, τον περασμένο Ιούλιο, συγκροτήθηκε μια Ομάδα Εργασίας, με στόχο την κατάθεση πορίσματος προς τον Υπουργό Υγείας, για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των εν λόγω Κέντρων, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου, καθώς και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του ΟΚΑΝΑ και των εργαζομένων.

Μέχρι σήμερα, τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο «Σχεδία»» στα Γιάννενα το οποίο ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε στη χώρα μας το 1994, λειτουργούν ως Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, αναγνωρίζοντας έτσι τη συμβολή των τοπικών κοινωνιών στο έργο της πρόληψης. Η μορφή αυτής της οργάνωσης, είχε και συμβολικό χαρακτήρα: Η τοπική κοινότητα αυτοοργανώνεται, για να αντιμετωπίσει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις.

Μετά από πολύμηνη αναμονή και χωρίς να έχει γίνει γνωστή η απόφαση της Ομάδας Εργασίας, το Υπουργείο Υγείας, σχεδιάζει να αλλάξει αυτό τον τρόπο λειτουργίας, καταργώντας τις Αστικές Εταιρείες και εντάσσοντας τα Κέντρα Πρόληψης στην οργανωτική δομή των Υγειονομικών Περιφερειών, ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες, συνδεδεμένες σε περιφερειακό κι εθνικό επίπεδο, με τους τομείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους Τομείς Ψυχικής Υγείας. Τα Δ.Σ., σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργείου, το οποίο συντονίζει, προωθεί και εποπτεύει το παρεχόμενο έργο των Κέντρων Πρόληψης.

 

«Θολό τοπίο»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», καθώς επίσης και του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης Στέφανος Τζιμογιάννης, τόνισε πως η πρόταση που έχει καταθέσει το Πανελλαδικό Δίκτυο, συμφωνεί με αυτήν της ΚΕΔΕ και προβλέπει τη διατήρηση των αστικών εταιρειών, όπως περιγράφονται στο υφιστάμενο πλαίσιο και της δυνατότητας να συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο ή με άλλους φορείς.

«Υπάρχει ένα θολό τοπίο μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου που δημιουργεί μία κατάσταση αβεβαιότητας και για τα Κέντρα και για τους εργαζόμενους. Θεωρούμε αδιανόητο να μην ζητείται η άποψη διοικήσεων που έστησαν αυτές τις δομές και ειδικά κάποιων Κέντρων Πρόληψης όπως των Ιωαννίνων, στη λειτουργία του οποίου στηρίχθηκε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των άλλων κέντρων και του ΟΚΑΝΑ.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε όλα τα χρόνια, η τοπικότητα των δράσεων και η άμεση επαφή και αντίδραση. Στην πόλη μας η χρήση ναρκωτικών είναι μικρότερη από τους πανελλαδικούς μέσους όρους, δε συμβαίνει το ίδιο όμως με το αλκοόλ.

Ποια διοίκηση υπό κρατική αντίληψη, που θα βρίσκεται στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού θα μπορεί να ελέγχει, να επιβλέπει και να συντονίζει τις δράσεις σε τοπικό επίπεδο;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζιμογιάννης.

 

Η μειοψηφία που λέει «ναι» και οι επαφές

Πάντως, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων, τάσσεται υπέρ της μετατροπής των εταιρειών σε Ν.Π.Δ.Δ.

«Σε σύνολο 400 εργαζομένων, τις αποφάσεις αυτές τις έχουν λάβει λιγότεροι από 100, όσοι είναι οι οικονομικά ενήμεροι για να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις», σύμφωνα με τον κ. Τζιμογιάννη.

Σε τοπικό επίπεδο η διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης ήρθε σε επαφή με κυβερνητικούς βουλευτές και με βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια υγεία είναι γενικόλογο και αυτό μεγαλώνει την ανησυχία μας γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να ξημερώσει. Αυτό που επισημάναμε είναι ότι δεν γίνεται οι φορείς που στήριξαν από το 1994 μία πρωτοποριακή προσπάθεια σε εθελοντική βάση, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους μέχρι σήμερα, να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων. Η δράση, η προσφορά και ο εθελοντισμός δεν είναι απόφαση στιγμής, αλλά στάση ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Καμία ενημέρωση για το Πολυδύναμο

Καταλήγοντας ο κ. Τζιμογιάννης ρωτήθηκε εάν η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχει έρθει σε επαφή με το Κέντρο Πρόληψης ή με τον ΟΚΑΝΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αξιοποίηση του Πολυδύναμου Κέντρου στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» κάτι που είχε ανακοινώσει στις 21 Απριλίου ο διοικητής της ΥΠΕ Τ. Νικολόπουλος.

«Εκτός από τις επαφές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, με τις επισκέψεις και του προέδρου του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή, τελευταία, δεν είχαμε καμία ενόχληση ή ενημέρωση. Είναι πάντως μία εκκρεμότητα που πρέπει να επιλυθεί γιατί η λειτουργία του Πολυδύναμου θα αντιμετωπίσει μία άμεση και απόλυτη αναγκαιότητα», κατέληξε ο κ. Τζιμογιάννης.

 

papastratos300x250