Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Χ. ΜΠΡΕΧΑΣ - Κατώτερη των περιστάσεων η εκδήλωση της ΚΕΔΕ, για τα αδέσποτα
Χ. ΜΠΡΕΧΑΣ - Κατώτερη των περιστάσεων η εκδήλωση της ΚΕΔΕ, για τα αδέσποτα Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 09 Μαΐου 2017 14:39

kede adespota9 5 17

Στον «αέρα» παραμένει η επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων, ενός προβλήματος που ταλανίζει και την πόλη μας.

Μια προσπάθεια συντονισμού των Δήμων, αναμένονταν να γίνει στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη.

Κι αυτό γιατί, πλην του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη, δεν δόθηκε ο λόγος σε κανέναν από τους συμμετέχοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχα ταξιδέψει απ’ όλη την Ελλάδα για να παρευρεθούν στη συνάντηση.

Στην τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι το υπουργείο προωθεί συγκεκριμένες αλλαγές. Προς τη κατεύθυνση αυτή είναι ο προσδιορισμός επιβολής προστίμων και η αποσαφήνιση στη διαδικασία είσπραξής τους. Συγκεκριμένα, μελετάται η ενεργή εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας και τα έσοδα από τα πρόστιμα να αξιοποιούνται για τα αδέσποτα και τη δημιουργία καταφυγίων. 

Το «παρών» στη συνάντηση, έδωσε και ο εντεταλμένος του Δήμου Ιωαννιτών για τη λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων Χαράλαμπος Μπρέχας που σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μία συνάντηση κατώτερη των περιστάσεων, η οποία δεν μπήκε στην ουσία του προβλήματος.

Στα αξιοσημείωτα πάντως όπως τόνισε, ήταν το ότι η εφαρμογή ενός αντίστοιχου νομοθετικού πλαισίου με αυτό που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρώπης, χρειάστηκε να γίνει για 15 και πλέον χρόνια προκειμένου να εμφανίσει κάποια αποτελέσματα.

«Κανείς όμως δεν μπορεί να δώσει απάντηση για το ποιος έχει την ευθύνη για τις 100 επιθέσεις το χρόνο από αδέσποτα σε συμπολίτες και για το εάν αυτός ο αριθμός θα συνεχιστεί και τα επόμενα 15 χρόνια» τόνισε αρχικά για να αναφερθεί στη συνέχεια στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών και το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με την πρόσληψη μόνιμου κτηνιάτρου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη ζητήσει την έγκριση πρόσληψης δύο μόνιμων κτηνιάτρων, αφού η προκήρυξη για την πρόσληψη με μίσθωση έργου αποδείχθηκε δύο φορές άγονη.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περισυλλογή αδέσποτων χωρίς να έχουμε κτηνίατρο. Ως Δήμος κάναμε ότι προβλέπεται και απαιτείται, όμως φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν επιπλέον αρμοδιότητες. Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος απαντώντας στην Εισαγγελία, στο ερώτημα της μη ανταπόκρισης κτηνιάτρων στην πρόσκληση υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή φορολόγηση η οποία προβλέπεται για όσους εργάζονται με μπλοκάκι.

Ο Δήμος πάντως έχει προβλέψει για όλες τις κτηνιατρικές πράξεις που θα γίνονται με παραστατικά, την αμοιβή των 40.000 ευρώ το χρόνο για τον κτηνίατρο», κατέληξε ο κ. Μπρέχας.

 

papastratos300x250