Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Στα χνάρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας
Στα χνάρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 09 Μαΐου 2017 10:04

madas arxeia9 5 17

Δέσμευση του Χρ. Μαντά για πρωτοβουλίες, ώστε να προχωρήσουν οι κρίσιμες παρεμβάσεις στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους –Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ηπείρου, που συστεγάζονται στο «Σουφαρί Σεράι», είχε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, χαρακτηρίζοντας το συγκρότημα ως ιστορικής –αρχειακής-ερευνητικής , αλλά και πολιτιστικής σημασίας.

Η επίσκεψη ήταν αποτέλεσμα της πρόσκλησης της Διευθύντριας των Γ.Α.Κ κ. Μάρθας Παπαδοπούλου.

Μετά από ξενάγηση και ενημέρωση του κ .Μαντά και των συνεργατών του από την Διευθύντρια σε όλους τους χώρους των Γ.Α.Κ τέθηκαν αρκετά θέματα που έχουν σχέση με την συγκρότηση μελέτης (στατικής, αρχιτεκτονικής) και την αναστύλωση των παρατείχιων κτισμάτων του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου και Τη χρηματοδότηση εξοπλισμού, με στόχο να αξιοποιηθεί το υλικό σε συνάρτηση με τις αρχειακές συλλογές του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στο κοινό της πόλης μας, αλλά και πόλος έλξης επισκεπτών και ερευνητών από την Ελλάδα και διεθνώς.

Να σημειωθεί, ότι ο τρόπος λειτουργίας που προτείνεται είναι αντίστοιχος εκείνου του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, μιας και είναι οι δύο μοναδικοί Δημόσιοι χώροι που διαθέτουν χώρους πολιτισμικής προβολής των αρχειακών τεκμηρίων. Ο νέος τρόπος λειτουργίας θα έχει ως αποτελέσματα α)Την διάσωση του αρχειακού υλικού με την προβολή του σε κατάλληλες προθήκες, β)Την δυνατότητα πολιτιστικής προβολής σε επισκέπτες-ερευνητές και μαθητές, γ)Την απόκτηση οικονομικής δραστηριότητας, δ)Την δημιουργία θέσεων εργασίας και ε) Την ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης Ιστορίας και Πολιτισμού Ηπείρου και Βορείου Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς αφού ευχαρίστησε την κ. Παπαδοπούλου και τους συνεργάτες της στα Γ.Α.Κ για την περιήγηση και την ενημέρωση, δήλωσε ότι θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουν οι κρίσιμες παρεμβάσεις για τα παρατείχια κτίσματα και την λειτουργία του Μουσείου με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του πολύτιμου Ιστορικού και αρχειακού υλικού που φιλοξενεί , αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του μοναδικού στο είδος του, Μουσείου της Ηπείρου.

 

papastratos300x250