Δευτέρα, 19/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Αθλητικά Ντόπινγκ: Η κατάρα του αθλητισμού
Ντόπινγκ: Η κατάρα του αθλητισμού Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 14:25

ntopigk

Οι επιπτώσεις των αναβολικών, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στα Γιάννενα

Από τις εποχές της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου το μόνο απτό έπαθλο ήταν ο κότινος από ελιά, η δόξα του νικητή ήταν υπέρλαμπρη. Τόσο, που να αναγκάσει, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ακόμη και τους προγόνους μας να καταφύγουν σε παράτυπες τεχνικές βελτίωσης των δυνατοτήτων τους. Τα χρόνια πέρασαν, τα μεγέθη έχουν μεγαλώσει πέρα από κάθε φαντασία, αλλά ο διακαής πόθος πολλών αθλητών για νίκη με οποιοδήποτε αντίτιμο έχει παραμείνει αναλλοίωτος μέσα στους αιώνες.

Ακόμα και μια τόσο λαμπρή γιορτή, όπως ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας κατάφερε να σκιαστεί έστω και λίγο από τα κρούσματα ντόπινγκ σε αθλητές, αποδεδειγμένα ή όχι. Μετάλλια αφαιρέθηκαν, αθλητές αποκλείστηκαν, μεγάλα ονόματα από πολλές χώρες δεν έλαβαν τελικά μέρος στους αγώνες με τις υποψίες περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών να πλανώνται πάνω από τα κεφάλια τους.

Σήμερα, ο αθλητισμός έχει αλλάξει. Πέρα από τη δεδομένη δόξα του νικητή σε μια Ολυμπιάδα, υπάρχουν και πολλά συνεπακόλουθα που κάνουν το δέλεαρ της επιτυχίας ακόμη μεγαλύτερο. Συναντήσεις στίβου με μεγάλα χρηματικά έπαθλα, χορηγοί, διαφημίσεις, όλα αυτά καταλήγουν στα κέρδη. Και όταν η ζωή ενός αθλητή είναι γεμάτη στερήσεις, συνεχή προσπάθεια, αλλά παράλληλα και αγώνα για επιβίωση με πενιχρά μέσα, αφού οι διακρίσεις απαιτούν πλήρη αφοσίωση στο άθλημα και κατά συνέπεια καμία άλλη επαγγελματική ενασχόληση, η καταξίωση και οι μεγάλες διακρίσεις γίνονται έως και αναγκαίες.

Έτσι, ορισμένοι αθλητές υποκύπτουν στον πειρασμό και προσπαθούν να ενισχύσουν τον οργανισμό τους και να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους με τη χρήση διαφόρων σκευασμάτων, με τραγικές συνέπειες.

Το μεγάλο θέμα του ντόπινγκ, τέθηκε επί τάπητος στην ημερίδα με θέμα «Το ντόπινγκ καταστρέφει αξίες του πολιτισμού μας», που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη μας, παρουσία δεκάδων μαθητών γυμνασίων και λυκείων.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αθλητισμός χωρίς αναβολικά» και ήταν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκειά της, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κουρέτας, παρουσίασε και σχετικό φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, μέσω του οποίου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις δραματικές συνέπειες και επιπτώσεις της χρήσης αναβολικών ουσιών, που όπως επισημάνθηκε έχει περάσει πλέον σε ένα διαφορετικό, πολύ πιο εξελιγμένο στάδιο από αυτό του πρόσφατου παρελθόντος.

Πρόεδρος της εταιρείας «Αθλητισμός χωρίς αναβολικά» είναι ο Γ. Κατσιμπάρδης, πολιτικό στέλεχος, βουλευτής και υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και άνθρωπος που υπηρέτησε τον αθλητισμό από διάφορα πόστα.

Στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς, γυμναστές και προπονητές να μιλούν και να πείθουν τα παιδιά, για τις ωφέλειες του αθλητισμού και για τα δεινά της χρήσης των αναβολικών.

Στην ημερίδα έδωσαν το παρών πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, η βουλευτής Ιωαννίνων ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Μερόπη Τζούφη, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμπίνας, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο πρύτανης Γ. Καψάλης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Αγγ. Φωτεινού, η αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Πολυξένη Αργειτάκη, εκ μέρους της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Σωτ. Ζαρπαλάς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στεφ. Φούσας.

 

papastratos300x250