Παρασκευή, 23/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη, τιμώντας τους ήρωες του ’40
Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη, τιμώντας τους ήρωες του ’40 Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 09:00

28i oktovriou 27 10 16

Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη και στους Δήμους, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Βίκυ Κώστα

Σε δύο 24ωρα συμπληρώνονται 76 χρόνια από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ήχησαν οι σειρήνες και οι καμπάνες του πολέμου. Όλοι οι Έλληνες, χωρίς καμιά άλλη σκέψη, υπάκουσαν στο εθνικό προσκλητήριο, πήραν το όπλο και έτρεξαν στις χιονισμένες κορφές της Πίνδου για να υπερασπιστούν την Πατρίδα και να πεθάνουν με τιμή.

Και φέτος, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στα Γιάννενα είναι πλούσιο και όπως κάθε χρόνο, τα βλέμματα ντόπιων και επισκεπτών θα συγκεντρώσει η μάχη του Καλπακίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, ανήμερα της επετείου της Παρασκευής 28η Οκτωβρίου, η ημέρα θα ξεκινήσει με εορταστικό πρωινό με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της στρατιωτικής μουσικής να παιανίζουν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.

Στις 8:00 θα γίνει επίσημη έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, ενώ στις 10:30 π.μ., θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Εκεί, η Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου, Διευθύντρια του  5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει ομιλία.

Λίγο αργότερα, στις 11:15 π.μ., θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 12 το μεσημέρι με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων – οδηγών, αναπήρων – θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Τέλος, στη 1:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συναυλία με επετειακά τραγούδια του Έπους του 1940 από την στρατιωτική μουσική της 8ης Μεραρχίας, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Εκδήλωση μνήμης για τους άταφους ήρωες

Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσεται και αυτή της Πέμπτης.

Στις 7:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τους 7.976 πεσόντες-ήρωες κατά το Έπος 1940-41, απονομή τιμητικής διάκρισης στην κυρά της Χιμάρας Ερμιόνη Μπρίγκου «Μάνας των πεσόντων κατά το Έπος του 1940 - 41» και παρουσίαση βιβλίου του Γ. Σούρλα «Το εθνικό χρέος για τους άταφους ήρωες του 1940», στην αίθουσα Αρχ. Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Στο βιβλίο, αναφέρεται μεταξύ άλλων, «Οι 7976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος του 1940 - 41, παραμένουν επί 74 χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους, άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. οστά θρυμματισμένα στους τόπους της θυσίας σε ομαδικούς τάφους (1.400 στην Πρεμετή, 600 στην Κλεισούρα κ.α.). οι ήρωες περιμένουν, εμείς οι επιγενόμενοι να κάνουμε το καθήκον μας. Να πράξουμε τα στοιχειώδη που επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμά μας, τον ιδιαίτερο σεβασμό στους νεκρούς. Να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά. Περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Να κατανοήσουμε ότι η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή. Να αντιληφθούμε επιτέλους, ότι δεν αρκούν οι τυπικοί πανηγυρικοί λόγοι, οι δοξολογίες, οι παρελάσεις, η κατάθεση στεφάνων κάθε 28η Οκτωβρίου. Πρέπει να θέσουμε τέρμα σε αυτή τη μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ενώ θα μιλήσουν ο πρώην υπουργός – συγγραφέας Γ. Σούρλας και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου.

Εντατικές οι πρόβες για την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου

Και φέτος, τα βλέμματα στρέφονται στα «Καλπάκια», τις τριήμερες εκδηλώσεις του Δ. Πωγωνίου.

Εντατικές είναι οι πρόβες για την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, με την οποία κορυφώνονται.

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση του Δήμου Πωγωνίου, καθώς η περιοχή του Καλπακίου αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους τόπους – σύμβολα αφού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δέχτηκε το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης.

Ήταν παραμονές του 1940 όταν η VIII Μεραρχία Ηπείρου με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο Χαράλαμπο οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της Γκραμπάλας, της Ασόνισσας, της Βελλάς και των Γρεμισιών. Το Γενικό Επιτελείο, προέβλεπε άμυνα από τα Τζουμέρκα, ωστόσο ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος έδωσε εντολή να κρατηθεί η γραμμή άμυνας στο Καλπάκι μέχρις εσχάτων.

Οι Ιταλοί ήθελαν να περάσουν από την Αλβανία στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Γιάννενα για να συνεχίσουν την πορεία τους στην Αιτωλοακαρνανία και μέσω του Μετσόβου στη Θεσσαλία.

Το μόνο μονοπάτι που θα τους οδηγούσε στα Γιάννενα περνούσε από το Καλπάκι. Θεώρησαν εύκολο τον στόχο τους... δεν υπολόγισαν όμως το ψυχικό σθένος των Ελλήνων φαντάρων.

Έτσι στις 2 Νοεμβρίου, οι Έλληνες καταπόντισαν τους Ιταλούς, στη μάχη του Καλπακίου.

Η ιστορική αυτή μάχη που έστεψε το ελληνικό φρόνημα, θα αναβιώσει με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, η οποία θα γίνει αύριο Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 19:15 το απόγευμα, στο μνημείο του μαχητή και θα πάρουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.

Τα «Καλπάκια», που ξεκίνησαν το 1995, αποτίουν φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας, βάζοντας παράλληλα ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της μνήμης που πρέπει να συνοδεύει κάθε λαό.

Κάθε χρόνο και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, της Π.Ε.Δ. της VIII Μεραρχίας Ιωαννίνων, των χορηγών και τους φορέων της περιοχής, αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου που «ταξιδεύει» σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις, ξεκινούν από σήμερα Τετάρτη, οπότε και στις 6:15 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου.

Εκεί, στις 7:00 μ.μ., θα απευθύνει χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης & ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων/νος Καψάλης, ενώ θα ακολουθήσει στις 7:15 μ.μ., ομιλία, με θέμα «Οι πρώτες μέρες του πολέμου & το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου» από το Νίκο Θεοδοσίου, Συνταξιούχο Εκπαιδευτικό.

Στις 7:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Χρ. Τσοκώνα, από το νομικό Χρ. Σιαράβα κι απονομή τιμητικής πλακέτας.

Μια ημέρα μετά και συγκεκριμένα την Πέμπτη, ντόπιοι κι επισκέπτες, θα απολαύσουν από κοντά την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Η αναπαράσταση, θα πραγματοποιηθεί στις 19:15.

Θα προηγηθεί, επιμνημόσυνη δέηση (18:20), προσκλητήριο νεκρών (18:30), κατάθεση στεφάνων (18:40), καλωσόρισμα Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη (18:50), και ομιλία, με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – Πραγματικότητες και Συμβολισμοί», από το Νικόλαο Αναστασόπουλο, επίκουρο καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(18:55).

Τέλος, ανήμερα της επετείου την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας (Σωσίνου), στις 8 το πρωί και θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση (10:10 π.μ.), κατάθεση στεφάνων (10:20 π.μ.), χαιρετισμός του Δημάρχου Πωγωνίου (10:50 π.μ.) και ομιλία με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – Οι πρώτες μέρες της νίκης», από την Ελευθερία Τζιάλλα – Μάντζιου, επίτιμη Σχολική Σύμβουλο (10:55 π.μ.)

Οι εκδηλώσεις, θα ολοκληρωθούν με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου (11:15 π.μ.).

 

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις και στο Δήμο Ζίτσας

Σήμερα, ξεκινούν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες και τους τοπικούς φορείς. Επίκεντρο των εκδηλώσεων η Ιερά Μονή Διχουνίου στην Τ.Κ. Ραδοβιζίου και ο οικισμός Σακελλαρικού της Τ.Κ. Ζίτσας.

Σήμερα το πρωί, θα εορταστεί ο Άγιος Δημήτριος στην Ιερά μονή Διχουνίου, στην Τ.Κ. Ραδοβιζίου, όπου στις 8.00π.μ., θα τελεστεί Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή, στις 10.30π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση ΚΑΙ στις 10.45π.μ., θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων.

Θα ακολουθήσουν στις 11.00 π.μ. χαιρετισμοί – ομιλία και στις 12.00 δεξίωση.

Το πρωί της Πέμπτης, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στο οικισμό Σακελλαρικό της Τ.Κ. Ζίτσας, τον τόπο όπου ο ήρωας σμηναγός Ιωάννης Σακελλάριος κατέπεσε με το αεροπλάνο του το Νοέμβριο του 1940 κατά τη διάρκεια άνισης αερομαχίας (3 ελληνικά καταδιωκτικά ενάντια σε 15 ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση (10.30π.μ.), κατάθεση στεφάνων (10.45 π.μ.), χαιρετισμούς και ομιλία (11.00π.μ.) και δεξίωση (12.00).

Την Παρασκευή ανήμερα της εθνικής επετείου ο Δήμος Ζίτσας οργανώνει στη Δ.Κ. Ελεούσας και στις έδρες των Δημοτικών ενοτήτων εκδηλώσεις με κατάθεση στεφάνων, ενώ θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις στις Τ.Κ. Ζίτσας και Βουτσαρά.

Ειδικότερα, στην Ελεούσα, στις 10.00π.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου θα τελεσθεί επίσημη δοξολογία και θα ακολουθήσει εκφώνηση πανηγυρικού από το Δ/ντη του ΓΕΛ Ελεούσας «Κων/νος Ασώπιος» κ. Νικόλαο Παππά.

Στις 11.00π.μ. στο μνημείο ηρώων, στην πλατεία Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στο Δήμο Κόνιτσας

Τριήμερες θα είναι φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και στο Δήμο Κόνιτσας.

Ειδικότερα για σήμερα Τετάρτη, προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών Καταστημάτων και οικιών από την 8η πρωινή ώρα της ημέρας έως και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

Στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και βράβευση για τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ – ΤΕΙ στην αίθουσα τελετών του Δήμου Κόνιτσας, ενώ μισή ώρα αργότερα θα προβληθεί η ταινία «Ξυπόλητο Τάγμα».

Παραμονή της επετείου και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη, στις 9 το πρωί, στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της πόλης θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα σχετικό με την Εθνική Εορτή.

Θα ακολουθήσει στις 11:30, επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, δασκάλων όλων των Σχολείων και Ιδρυμάτων, στο Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος» και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο και από τους μαθητές, παρουσία των Αρχών.

Στις 12:30, θα τελεστεί μια ακόμη επιμνημόσυνη δέηση στο λόφο του ΕΦ. Ανθλγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο, Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Ελευθέρου και συγγενείς.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Στις 17.45, στην αίθουσα τελετών του Δήμου Κόνιτσας  θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Σύντομη παρουσίαση της εξέλιξης της μάχης της Πίνδου από τον Λάκκα Αθανάσιο, Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κόνιτσας.

- Προβολή μικρής διάρκειας επίκαιρης ταινίας του Σ. Πολενάκη.

- Επετειακά τραγούδια από τη χορωδία και τη φιλαρμονική «Ελευθέριος Παγγές» του Δήμου.

Παράλληλα, προβλέπεται φωταγώγηση  όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Λεσχών, Μαυσωλείων καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών την 27η και 28η Οκτωβρίου από τη δύση του ηλίου ως τις 7:00 π.μ.

Ανήμερα της επετείου, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, το πρωινό θα ξεκινήσει στις 07:30, με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών της Πόλης.

Θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Στις 8:30, θα γίνει έπαρση της Σημαίας  στη Λ.Α.Φ.Κ., στις 10:30 Επίσημη Δοξολογία, ενώ στις 10:45, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο.

Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, Συλλόγους , Σωματεία.  Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του έπους και θα ακουστεί ο Εθνικός ΄Υμνος. Απόδοση τιμών με μέριμνα της 583 Μ/ΤΠ.

Ακολούθως, στις 11:00, στην αίθουσα τελετών του Δήμου θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας ο Νικόλαος Καραμάνης, εκπαιδευτικός 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας, με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – 28η Οκτωβρίου 2016: 76 έτη ΔΟΞΑ – ΤΙΜΗ – ΧΡΕΟΣ».

 Μετά την ομιλία ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θα δεξιωθούν τις Αρχές και τους Δημότες στο Δημαρχείο.

Οι εκδηλώσεις, θα κορυφωθούν στις11:30, με παρέλαση προ των επισήμων στον καθορισμένο χώρο, μαθητών και μαθητριών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑΛ. και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα ακολουθήσει δεξίωση των Αρχών στη Λ.Α.Φ.Κ.

Στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία Κόνιτσας θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.

Στις 17:30, θα γίνει υποστολή της Σημαίας, ενώ τέλος στις 18:30, οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου – ΕΠΑΛ Κόνιτσας, θα παρουσιάσουν επετειακή εκδήλωση με θέμα: « Σκηνές από το 40 και την Αντίσταση» στην αίθουσα τελετών Γυμνασίου –Λυκείου.

 

Δ. ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Στις 8 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις μνήμης των πεσόντων στην μάχη της Γκραμπάλας

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης των πεσόντων στην ιστορική μάχη της Γκραμπάλας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 11: 00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Γκραμπάλας και στις 11:20 κατάθεση στεφάνων.

Θα ακολουθήσει στις 11:30, ομιλία για την μάχη της Γκραμπάλας από τον Αντιδήμαρχο Ζαγορίου Σταύρο Τζόκα.

Όπως καταγράφει στρατιωτική ιστορία «Τις εσπερινές ώρες της 2ας Νοεμβρίου του 1940, ενώ είχε χαλαρωθεί λίγο η ένταση του εχθρικού πυροβολικού, συγκεντρώθηκαν αιφνιδιαστικά τα πυρά 4-5 ελαφρών ιταλικών πυροβολαρχιών και 2-3 βαρέος πυροβολικού επί του υψώματος Γκραμπάλα.

Υπό αυτή την αποτελεσματική συγκέντρωση του ιταλικού πυροβολικού, ένα τάγμα του 47 Συντάγματος (τα δύο άλλα παρέμειναν έτοιμα πίσω για να επιτεθούν το πρωί) της ιταλικής μεραρχίας ‘Ferrara’, αναρριχήθηκε αθέατο την βόρεια αντηρίδα της Γκραμπάλας και επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, ανατρέποντας τον εκεί Ελληνικό λόχο του 15ου Συντάγματος, με αποτέλεσμα να καταλάβει στις 20.00 το σπουδαιοτάτης σημασίας ύψωμα!

Η μεραρχία διέταξε άμεση αντεπίθεση με το τάγμα της εφεδρείας και με υποστήριξη του πυροβολικού, προς ανακατάληψη του υψώματος. Λόγω όμως της θύελλας που επικρατούσε εκείνο το βράδυ στο βραχώδες και πολύ δύσβατο έδαφος, δεν ήταν δυνατή η εκτόξευση της αντεπίθεσης την νύκτα. Η διοίκηση της Μεραρχίας πέρασε δύσκολες στιγμές, διότι ετίθετο σε κίνδυνο το δεξιό της.

Στις 5 το πρωί της 3ης Νοεμβρίου, αφού κόπασε η νυκτερινή θύελλα, εκτοξεύτηκε η Ελληνική αντεπίθεση. Το 3ο τάγμα του 15ου συντάγματος με την λόγχη και τις χειροβομβίδες και τους Λοχαγούς και τους διμοιρίτες μπροστά, έδωσε μάχη σώμα με σώμα και έτρεψε σε φυγή τους Ιταλούς, μετά από βραχύ αλλά σκληρό αγώνα. Οι Ιταλοί εγκατέλειψαν 20 νεκρούς, 6 αιχμαλώτους, 3 πυροβόλα, 4 όλμους και άφθονα πυρομαχικά.

Οι Έλληνες είχαν 8 νεκρούς και 28 τραυματίες. Στις 6 το πρωί, έγιναν αντιληπτές οι θέσεις και των άλλων δύο ιταλικών ταγμάτων που βρίσκονταν πίσω, από το Ελληνικό πυροβολικό το οποίο, με ταχύτατα και αιφνιδιαστικά πυρά, ανάγκασε τα τάγματα αυτά να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους με πολλές απώλειες».

 

papastratos300x250