Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Αντιδράσεις για την επαναφορά του «τσάμικου ζητήματος» Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 11:37

tsamiko

Διάψευση της δήλωσης Χαν ότι Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού

Απαράδεκτη και αναληθή χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την απάντηση του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία.

«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ, εμφανώς ενοχλημένο με τον επίτροπο, σημειώνει ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».

«Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει.

 

Εκκρεμές ζήτημα, κατά τον Χαν

O κ. Χαν, στην απάντησή του στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., ανέφερε ότι η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων.

Σε αυτά, πρόσθεσε, «περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα».

 

Μ. Σπυράκη: Ανιστόρητη απάντηση

Η θέση του επιτρόπου προκάλεσε και την αντίδραση της κ. Σπυράκη που έκανε λόγο για ανιστόρητη και αναληθή απάντηση. Άφησε πάντως αιχμές και για την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής, ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενθαρρύνει τον διάλογο η Κομισιόν

Στην ανάγκη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για «εκκρεμή ζητήματα» εστίασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοντσίγιαντσιτς, ερωτηθείσα ποια είναι η επίσημη θέση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τσάμικο.

Όπως είπε, η Επιτροπή «χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν θέση.

«Αναφορικά με την Ελλάδα και την Αλβανία, η Επιτροπή ενημερώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά και από τις δύο χώρες ότι υπήρχε η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για έναν αριθμό εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις», ανέφερε.

Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους και πως σε αυτό το πνεύμα απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών.

«Είμαστε, όπως είπα, ενήμεροι για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να προωθήσουν τον διάλογο και τους ενθαρρύνουμε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από πιθανές παρανοήσεις γύρω από όλα τα σχετικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Κληθείσα να διευκρινίσει την επίσημη θέση της Κομισιόν για το κατά πόσο υφίσταται «τσαμικό ζήτημα», απάντησε: «Η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».

 

papastratos300x250