Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Δικαίωμα όλων η προσχολική αγωγή;
Δικαίωμα όλων η προσχολική αγωγή; Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 16:30

prosxoliki agogi

Περίπου 750 παιδιά, σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού, θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α) του Δήμου Ιωαννιτών, μέσω ΕΣΠΑ, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και οι αλλαγές που ευνοούν τις ιδιωτικές Δομές, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι, δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη δυναμικότητα.

Οι θέσεις που αναμένεται να ανοίξουν θα δώσουν «ανάσα» σε εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες δε μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, λόγω εργασίας, αλλά δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα να τα εγγράψουν σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Έτσι, η οικονομική κρίση ωθεί πολλές οικογένειες, περισσότερες από άλλες χρονιές να αναζητήσουν λύσεις για τα παιδιά τους μέσα από τις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, οι οποίες στην περιοχή μας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των σύγχρονων οικογενειών, προσφέροντας χαμηλά τροφεία και πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Βέβαια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Φίλιππο Τσουμάνη, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, πλήττουν το δικαίωμα αρκετών παιδιών στην προσχολική αγωγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατάργηση του περιορισμού που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

 

Ο ενδεικτικός κατάλογος

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο φορέων και δομών που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ο οποίος ωστόσο είναι ενδεικτικός και όχι εξαντλητικός, δηλαδή υπάρχουν περιθώρια και για αλλαγές.

Στη λίστα, περιλαμβάνονται συνολικά 55 δομές, που λειτουργούν στο Δήμο Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, 672 θέσεις διατίθενται σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και 490 θέσεις στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Οι ιδιωτικοί σταθμοί, δύνανται να απορροφήσουν, σύμφωνα με τον αρχικό αυτό κατάλογο, 592 βρέφη και νήπια, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός των Αγαθοεργών Καταστημάτων 84 βρέφη και οι δομές της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Η Μέριμνα», 183 παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή και κινητική αναπηρία.

 

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων

Χθες, Τρίτη, με μία εβδομάδα καθυστέρηση και παρά τα όσα τραγελαφικά προηγήθηκαν, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων, οι οποίες θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση eetaa.gr και paidikoi.eetaa.gr ή ταχυδρομικώς στην διεύθυνση: Μυλλέρου 73 - 77 Αθήνα, Τ.Κ. 10436.

Οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ στις 17 Αυγούστου, ενώ οι τελικοί πίνακες, μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων, στις 24 Αυγούστου.

Φέτος, όπως υποστηρίζουν τα αρμόδια υπουργεία, δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού, το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πλέον πιθανό να υπάρξει αύξηση των πόρων που θα διατεθούν. Κατά την σχολική χρονιά 2015 - 2016, οι δαπάνες του προγράμματος διαμορφώθηκαν σε 175 εκατ. ευρώ. Τα 95 εκατ. ευρώ προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους.

Εν αντιθέσει, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αρκετά παιδιά εκτός.

Να σημειωθεί, ότι η συνολική ζήτηση θέσεων σε παιδικούς σταθμούς (με βάση τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την ηλικία) είναι 180.000-200.000.

Εξαιρούνται από το σύνολο των προϋποθέσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα όσοι έχουν προνήπια, παιδιά, εφήβους και άτομα που έχουν διάφορες μορφές αναπηρίας, με την διευκρίνιση ότι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μόνο στην κατηγορία θέσεων θέση στα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ ή σε δομές ολοκληρωμένης φροντίδας.

Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, καθώς και οι μόνιμοι αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Δήμων και Περιφερειών και των νομικών τους προσώπων.

Επίσης, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν τη δομή (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ), στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους, ενώ η αξία τοποθέτησης (voucher) δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή, αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο (γονέας). Ο γονέας, δηλαδή, έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, χωρίς να χάνει το voucher.

Οι Εργαζόμενοι στους Δήμους βέβαια, αντιδρούν στην παραπάνω αλλαγή, καθώς όπως σημειώνουν «μέσα από αυτή τη διαδικασία οι ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί πριμοδοτούνται καθώς χιλιάδες γονείς θα προτιμήσουν πιθανότατα τους ιδιωτικούς έναντι των Δημοτικών Σταθμών. Ταυτόχρονα, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί δε θα μπορούν να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή δε θα ξέρουν πόσα παιδιά πρόκειται να φιλοξενήσουν, επομένως, δε θα μπορούν και να χρηματοδοτηθούν ή να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί θα στερηθούν δηλαδή σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον σε μεγάλο ποσοστό από τη λειτουργία του προγράμματος ΕΣΠΑ».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους, αλλά μόνο για τις υπηρεσίες που καλύπτει το voucher και όχι τυχόν επιπλέον δραστηριότητες που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός.

Βίκυ Κώστα

 

papastratos300x250