Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Εκκρεμότητες τέλος, ώρα για σωστή διαχείριση
Εκκρεμότητες τέλος, ώρα για σωστή διαχείριση Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 15:57

pesda ipeirou

Σε συναινετικό- με ελάχιστες εξαιρέσεις -πνεύμα, μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, λόγω δηλώσεων και δεσμεύσεων, που ανατρέπονταν σε χρόνο dt, από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, η Ήπειρος είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θα αποτελέσει έτσι, παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οδηγώντας το «όχημα» της σωστής διαχείρισης, ώστε να καταφέρει να βρεθεί η Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεφεύγοντας από τις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης που βρίσκεται σήμερα.

Η τελευταία εκκρεμότητα, για να δοθεί η εκκίνηση για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που περιλαμβάνει και την «πολύπαθη» Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, λύθηκε χθες.

Κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ηπείρου.

Μακριά από ιδεολογίες και διαφωνίες, οι οποίες κατά το παρελθόν καθυστέρησαν και έθεσαν σε κίνδυνο ένα «ώριμο» έργο, χωρίς όμως να λείπουν οι ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις, όλοι είπαν «ναι», ώστε να καταφέρουν οι τέσσερις Νομοί και οι 18 Δήμοι της Ηπείρου, να διαχειριστούν για πρώτη φορά από κοινού τα απορρίμματά τους, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους από τη δημιουργία χωριστών υποδομών.

Κατά την εισήγησή της, η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού Τατιάνα Καλογιάννη, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό εξέλιξης πορείας αναθεώρησης ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, τόνισε ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας εισάγει την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, τη χωριστή συλλογή διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους και την ανακύκλωση των αποβλήτων με καινοτόμες δράσεις (όπως τα πράσινα σημεία).

Για την υλοποίηση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 100,9 εκατ.€. για τα έργα και δράσεις Α’ (μέχρι το 2020) και Β’ προτεραιότητας (μέχρι το 2023).

Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, έχει γίνει η αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ της Ηπείρου, υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις χρηματοδότησης για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, για τη Μονάδα ΑΣΑ και για την επέκταση του 2ου κυττάρου ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, έχει υποβληθεί, ήδη, πρόταση, για χρηματοδότηση για τη Μονάδα Κομποστοποίησης Π.Ε. Άρτας, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει για χρηματοδότηση για τα Πράσινα Σημεία (green points) των Δήμων Ιωαννίνων – Άρτας – Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, χρηματοδότηση των Μονάδων Κομποστοποίησης Π.Ε. Πρέβεζας και Π.Ε. Ηγουμενίτσας και τέλος, των επεκτάσεων του 2ου κυττάρου στα ΧΥΤΥ Ιωαννίνων και Καρβουναρίου.

Σύμφωνα με τον εξορθολογισμό κόστους και την προτεραιοποίηση δράσεων, όπως αυτά κατατέθηκαν στη Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 3,7εκατ. €. για τα έργα και δράσεις Α’ προτεραιότητας και 12,6εκατ.€ για έργα & δράσεις Β’ προτεραιότητας.

 

Πρωτοπόρα η Περιφέρεια

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στη συστηματική δουλειά που έγινε από την Περιφέρεια για την ολοκλήρωση του Σχεδιασμού:

«Εδώ - είπε μεταξύ άλλων- δούλεψε πολύς κόσμος για να είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα. Κάναμε μια διαδικασία ανοιχτή, διεθνή για το διαγωνισμό για το εργοστάσιο. Είναι ηθική υποχρέωσή μας να κινηθούμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και το κάναμε με δημόσιο διαγωνισμό με βάση το συμφέρον του τόπου. Η Περιφέρεια Ηπείρου και στο θέμα των σκουπιδιών, με τη συνεργασία όλων, είναι πρωτοπόρα. Αφού τα καταφέραμε με τους ΧΑΔΑ και τις χωματερές να μην πέσει ούτε ένα πρόστιμο στην Ήπειρο, θα τα καταφέρουμε και στα νέα δεδομένα».

 

Ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις

Το «παρών» στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και Περιφερειακή Σύμβουλος Όλγα Γεροβασίλη, σε μια σπάνια εμφάνιση, μιας και οι υποχρεώσεις της, την κρατούν στην Αθήνα.

Η κ. Γεροβασίλη, τόνισε ότι η «Ήπειρος Ανατροπής» δε μπορεί να έχει καμία ουσιαστική ανατρεπτική παρέμβαση, ακόμη κι αν διαφωνεί σε πολιτικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη συνεργασία, προκειμένου η Περιφέρεια Ηπείρου να πρωτοπορήσει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος.

«Στο νέο σχεδιασμό έγιναν κάποιοι αναγκαίοι συμβιβασμοί, κάτω από τις ασφυκτικές χρονικές πιέσεις.

Χωρίς, όμως να θίγονται οι θεμελειώδεις αρχές χρηστής διοίκησης, ορθολογικής διαχείρισης του συστήματος.

Και βέβαια, με βασική επιδίωξη, την επίτευξη κοινωνικού οφέλους όσο και την αναπτυξιακή προοπτική.

Έτσι, για παράδειγμα, ο μηχανισμός χρεώσεων είναι σταθερός και αυτόματα αναπροσαρμοζόμενος με τον πληθωρισμό.

Χωρίς παραθυράκια για νέες επιβαρύνσεις, ούτε με προβλέψεις για ιδιότυπες ‘ασυλίες’ του αναδόχου.

Μέσα στο μηχανισμό προβλέπεται και αυτόματη μείωση της χρέωσης σε περίπτωση που αυτός αδυνατεί να καλύψει τις προδιαγραφές που του έχουν τεθεί», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Γεροβασίλη, η οποία δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ευνοούσαν όπως είπε τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

 

papastratos300x250