Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Όταν το θαύμα της ζωής, κρατάει για λίγο
Όταν το θαύμα της ζωής, κρατάει για λίγο Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 16:58

thnisimotita

Τικ-τακ, τικ-τακ. Κάθε χτύπος του ρολογιού, κάθε δευτερόλεπτο που περνά εντός του πρώτου σπιτιού στη ζωή του ανθρώπου, που δεν είναι άλλο από τη μήτρα, αποτελεί διαβατήριο ζωής και υγείας για το έμβρυο που ετοιμάζεται μέρα με τη μέρα να βγει στον κόσμο. Για περισσότερα από 900 βρέφη όμως το χρόνο, χτυπούν λιγότερα τικ-τακ, καθώς προτού προλάβουν να αντικρίσουν το φως και να ζήσουν λίγες στιγμές, χάνουν τη ζωή τους.

Το γεγονός ότι, οι ειδικοί γιατροί, εφαρμόζουν νέες πρωτοποριακές μεθόδους που προλαμβάνουν τον πρόωρο τοκετό, θεραπεύουν συγγενείς παθήσεις, εντοπίζουν χρωμοσωμικές βλάβες και αποκαθιστούν ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχε ως αποτέλεσμα η περιγεννητική θνησιμότητα να παρουσιάζει μειωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από τις πρώτες στη λίστα χώρες της Ε.Ε.

Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τον αναλυτή/σχολιαστή Οικονομικών & δεδομένων της Υγείας & της Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Πατσάκη, ο οποίος παρουσιάζει στα «Πρωινά Νέα», τον «χάρτη» της περιγεννητικής θνησιμότητας σε περίοδο κρίσης, η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2010 μέχρι το 2013, οι θάνατοι από από την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι και την 7η ημέρα ζωής του νεογνού στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ήταν 12 συνολικά, με την αύξηση να αγγίζει το 500%!

Κι αυτό γιατί, το 2010, είχαμε μόνο έναν θάνατο, το 2011 δύο, το 2012 τρεις και το 2013 έξι θανάτους, σε σύνολο 616 θανάτων πανελλαδικά.

Στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, καταγράφηκαν από τρεις θάνατοι μεταξύ 2010 – 2013, ενώ στην Π.Ε. Άρτας, δεν είχαμε καμία πρόωρη διακοπή του νήματος της ζωής.

Τα Γιάννενα λοιπόν, αναδεικνύονται σε «πρωταθλητές» της περιγεννητικής θνησιμότητας, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό, μιας και μιλάμε για μια περιοχή, με δύο Νοσοκομεία, που παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της «καταραμένης», όπως χαρακτηρίζεται από τον κ. Πατσάκη, κρίσης.

Φαίνεται όμως, ότι το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο, έχει αντίκτυπο και στην πρόληψη, η οποία περνά σε δεύτερη μοίρα, παρόλο που οι γυναικολόγοι υπογραμμίζουν τη σημασία αυτού του είδους ελέγχου, ιδίως σήμερα που ένα μεγάλο ποσοστό (που φτάνει το 12%) των γυναικών οι οποίες γίνονται για πρώτη φορά μητέρες βρίσκεται σε ηλικία άνω των 35 ετών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, σαφώς και προκύπτει «έλλειμμα» στο επίπεδο Προαγωγής Υγείας, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας.

«Οι θάνατοι που συμβαίνουν σε ηλικίες κάτω του 1 έτους, χαρακτηρίζουν έναν δείκτη ‘ποιότητας’ του συστήματος υγείας σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα του επιπέδου ανάπτυξης στον οποίο αυτή κατατάσσεται. Είναι χαρακτηριστικό πως, στην πρόσφατη έκθεσή του ο Διοικητής της ΤτΕ έκανε σαφή αναφορά στην επιδείνωσή του, υπογραμμίζοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Η δυσμενής εξέλιξη των θανάτων μεταξύ 2012-13, συνιστά ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, αναλογιζόμενοι τα όσα κατά καιρούς δημοσιοποιούνται περί της αμέλειας φροντίδας για την προσωπική υγεία. Η ‘ελληνική’ περίπτωση της συντριπτικής εμπλοκής ιδιωτών μαιευτήρων-γυναικολόγων και παιδιάτρων στην περίοδο της κύησης και της α’ βρεφικής ηλικίας, σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να ‘αντέξουν’ το σχετικό κόστος, παρέχει το δικαίωμα της απαίτησης άμεσης προτεραιότητας στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας με αυτές τις ειδικότητες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Η πορεία

Στην διάρκεια της 20ετίας 1992-2012, η περιγεννητική θνησιμότητα παρουσίασε μια αξιοσημείωτη θετική εξέλιξη. Η χώρα μας μεταπολεμικά είναι αλήθεια πως βελτίωσε, με την βοήθεια της ευχέρειας πρόσβασης στις υγειονομικές δομές και της πληροφόρησης για την προσοχή, τόσο στην διάρκεια της κύησης όσο και της πρόληψης για την εξακρίβωση νοσημάτων που διακινδυνεύουν την υγιή διαβίωση των νεότερων γενεών, την εικόνα της στο σύνολο της Ευρώπης και του ανεπτυγμένου κόσμου.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2010-13, η μεταβολή του όγκου των θανάτων ήταν της τάξης του -14,59%. Οι 185 συνολικά θάνατοι του 2010, ακολουθώντας πτωτική πορεία το 2011-12, αυξήθηκαν εντούτοις μεταξύ 2012-13 κατά 24,41%, ποικίλοντας μεταξύ των Περιφερειών & Περιφερειακών Ενοτήτων (πρ. Νομών) ,όπως εμφανίζεται στον αντίστοιχο πίνακα.

Έναντι του γενικού αρνητικού δείκτη της 4ετίας, οι αντίστοιχοι κυμαίνονται μεταξύ -100 έως και +500% (Π.Ε. Ιωαννίνων).

 

papastratos300x250