Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα «Απόβαση» ξένων επενδυτών στα παράλια
«Απόβαση» ξένων επενδυτών στα παράλια Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 16:44

paralia loutsa

Βασικό προορισμό των ξένων που επιθυμούν ένα σπίτι σε κάποιο από τα δημοφιλή παράλια, αποτελεί η Ήπειρος.

Η ακτογραμμή της είναι ένας τόπος χαρισματικός πλαισιωμένος από ειδυλλιακές παραλίες, πανέμορφη φύση και πολλά ιστορικά μνημεία, που δίνουν τη δυνατότητα στους ξένους, να απολαύσουν τις πεντακάθαρες θάλασσες και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τόπου, όχι μόνο για ένα καλοκαίρι, αλλά για… πάντα.

Η αγορά εξοχικών στην Ελλάδα, που δίνει αυτή την ευκαιρία, αρχίζει να σημειώνει δειλά - δειλά άνθηση, με την κίνηση να σημειώνεται κυρίως από ξένους αγοραστές.

Σε αυτούς οφείλονται, σχεδόν αποκλειστικά, οι λιγοστές έστω αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Εξοχικά, βίλλες και παραδοσιακά σπίτια στη Θεσπρωτία, την Πάργα και τα Σύβοτα, έχουν μπει στο στόχαστρο ξένων, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, και συγκεκριμένα από το 2013 έως το 2015, πάνω από 600 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα, για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών από ξένους, παρά την περυσινή πτώση λόγω του κλίματος πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας που διαμορφώθηκε. Ειδικότερα, το 2015 επενδύθηκαν 186 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ το 2014 και 168 εκατ. ευρώ το 2013. Ένα σημαντικό μέρος των εν λόγω κεφαλαίων έχει κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα και συγκεκριμένα σε δημοφιλείς προορισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση σε μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς. «Λάτρεις» των συγκεκριμένων ακινήτων, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», αλλά και γενικότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι κατά κανόνα οι Βορειοευρωπαίοι, με τους Γερμανούς να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, όντας η πλέον δυναμική ομάδα αγοραστών. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 100.000 ξένοι διαθέτουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα. Από αυτούς το 60% προέρχεται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ ένα επιπλέον 10% ελέγχεται από αγοραστές από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, που έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους στην ελληνική αγορά κατοικίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Σε τοπικό επίπεδο, Θεσπρωτία, Πάργα και Σύβοτα έχουν ενταχθεί στον «χάρτη» των προορισμών των ξένων αγοραστών. Η κοντινή απόσταση με την Ιταλία σημαίνει ότι οι Ιταλοί είναι οι βασικοί αγοραστές κατοικιών, τόσο στα Σύβοτα και την Πάργα, όσο και σε κοντινούς οικισμούς, όπως η ορεινότερη Πέρδικα, η Παραμυθιά και η παραθαλάσσια Πλαταριά. Πλην των Ιταλών, Γερμανοί, Άγγλοι και ορισμένοι Σκανδιναβοί συνθέτουν το μείγμα των αγοραστών.

Αυξημένες οι προσδοκίες για φέτος

Πάντως, αυξημένες είναι οι προσδοκίες των παραγόντων της αγοράς κατοικίας για τις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών κατά το τρέχον έτος, ιδίως σε σχέση με τις επιδόσεις του 2015, οπότε η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οδηγώντας πολλούς υποψήφιους αγοραστές από το εξωτερικό στην αναβολή των αποφάσεών τους.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), καθώς για το σύνολο του 2015 η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων (κυρίως εξοχικών) δεν ξεπέρασε τα 185,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 25,6% σε σχέση με το 2014, οπότε είχαν εισέλθει στη χώρα κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Βελτιωμένη ωστόσο, μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση και με το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν καταγραφεί κεφάλαια 42 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό για την αγορά κατοικίας, μέγεθος που ναι μεν συνιστά πτώση της τάξεως του 14,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, πλην όμως ο ρυθμός της πτώσης είναι αισθητά χαμηλότερος συγκριτικά με το σύνολο του 2015. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαν εισρεύσει στη χώρα κεφάλαια της τάξεως των 49 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αποτελούσε αύξηση 42% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014.

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

 

papastratos300x250