Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Ορθώνονται υπερήφανα στον ταξιδιωτικό χάρτη
Ορθώνονται υπερήφανα στον ταξιδιωτικό χάρτη Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 16:03

7-αααα1Σε σταθερή άνοδο, βρίσκεται ο τουρισμός στα Βόρεια Τζουμέρκα, έναν… καινούργιο προορισμό, ο οποίος επενδύει στα πλεονεκτήματά του, προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες, που επιδιώκουν να περάσουν λίγες ή πολλές ημέρες χαλάρωσης στα άγριας ομορφιάς χωριά του Δήμου.

Τα Τζουμερκοχώρια δεν είναι από τις περιοχές που έχει αλλοιώσει ο υπέρμετρος τουρισμός, ωστόσο είναι εξαιρετικά οργανωμένα, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να βρει, ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και εστιατόρια και γραφικές ταβέρνες με παραδοσιακές ηπειρώτικες γεύσεις.

Τα τελευταία μόνο χρόνια, άνθρωποι που αγαπούν τη βουνίσια ζωή και τις δραστηριότητες στα δάση, τα ποτάμια και τα χιόνια έκαναν το «άλμα»- από τις πόλεις τους, στα δυο χιλιάδες μέτρα των Τζ

 

ουμέρκων. Ανέλαβαν το ρίσκο να μετοικήσουν και να επενδύσουν στο βουνό εν μέσω των κλυδωνισμών της ελληνικής κρίσης- με σεβασμό στη φύση και τους επισκέπτες της, με σκοπό να ζήσουν όπως πάντα ήθελαν και όχι να «κονομήσουν χοντρά»...

Με καθημερινό αγώνα και μεράκι και σε συνεργασία με το Δήμο, συνδιαμορφώνουν, καθείς από το επαγγελματικό του «μετερίζι», έναν πλήρη ορεινό προορισμό, μοναδικό στην Ελλάδα. Με δυνατότητες φιλοξενίας, αναψυχής και άθλησης για φυσιολάτρη κάθε «βαθμού δυσκολίας», ηλικίας (και βαλαντίου)- από τον απλό περιπατητή έως τον ορειβάτη και τον αναρριχητή στον πάγο, από την οικογένεια μέχρι τον έμπειρο αθλητή.

 

Πολλές οι δυνατότητες

Μια περιήγηση στους οικισμούς, στα πλούσια δάση και στα παραποτάμια οικοσυστήματα, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες των Βορείων Τζουμέρκων να απολαύσουν το καταπληκτικό τοπίο, ενώ η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη και με λιγότερη ταλαιπωρία, σε σχέση με παλαιότερα, λόγω των σημαντικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο.

Εξάλλου, αυτό το πλούσιο και δαιδαλώδες δίκτυο, οδηγεί τους ενδιαφερομένους στα πιο απίθανα και δυσπρόσιτα σημεία, σε ιστορικά χωριά, ξεχασμένους οικισμούς και μοναστήρια.

Εκτός από τη φυσική ομορφιά, στα δέλεαρ της περιοχής, προστίθενται οι εναλλακτικές προτάσεις και ο θρησκευτικός τουρισμός.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα σε μία μόνο περιοχή, να επιλέξει εύκολες και δύσκολες διαδρομές για ορειβασία ή περπάτημα. Επίσης, ο άγριος Άραχθος προσφέρεται για rafting, kayakκαι πολλά άλλα σπορ.

Και να μην ξεχνάμε, τον θρησκευτικό τουρισμό, καθώς τα Τζουμέρκα, διαθέτουν τη Μονή της Τσούκας, όπου ο επισκέπτης ευρισκόμενος εκεί, μπορεί να επισκεφθεί και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Θεόδωρου Παπαγιάννη, τη μοναδική Μονή της Κηπίνας, το Μοναστήρι στο Ματσούκι και την Αγία Παρασκευή στα Κατσανοχώρια.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ, ο οποίος μίλησε τα «Πρωινά Νέα», η καλοκαιρινή σεζόν, μπήκε με πολύ καλούς οιωνούς, καθώς τα χωριά γεμίζουν, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές, από επισκέπτες, που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα (καταλυτικής σημασίας η μείωση των αποστάσεων, μέσω της Εγνατίας Οδού…), από το Ισραήλ και διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στις γιορτές του Πάσχα, η πληρότητα στα καταλύματα αλλά και η τουριστική κίνηση, ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ερχόμενη σε αντίθεση με την οικονομική δυσπραγία και τη δύσκολη εποχή.

Έτσι, ο τουρισμός αποτελεί «ανάσα» για μια φτωχή περιοχή, που τόσα χρόνια οι φιλόξενοι άνθρωποί της είχαν μάθει να δουλεύουν σκληρά και πλέον βλέπουν τους κόπους τους, να αναγνωρίζονται.

Τέλος, ο Δήμος προετοιμάζεται και για ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι, με πληθώρα εκδηλώσεων, που γεμίζουν τις πέτρινες πλατείες, κάθε χρόνο.

 

papastratos300x250