Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Επιστροφή στην ανάπτυξη, μέσω της παραγωγής
Επιστροφή στην ανάπτυξη, μέσω της παραγωγής Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 15:07

3σa

 

Στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Ηπείρου και την αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητάς της για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, συνοψίζονται οι στόχοι και οι κατευθυντήριες αρχές του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Περιφέρεια Ηπείρου, περιόδου 2015-2019, που παρουσίασε στην Ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη.

Η συζήτηση για την φτωχή και «πρωταθλήτρια» στην ανεργία, αλλά γοργά αναπτυσσόμενη Ήπειρο, έγινε την Πέμπτη και διήρκεσε τρεις περίπου ώρες, παρουσία και βουλευτών – μελών της Επιτροπής από την Περιφέρειά μας, όπως η Μερόπη Τζούφη, ο Γιάννης Καραγιάννης, ο Κώστας Τασούλας κ.α., οι οποίοι ομόφωνα, απέδωσαν τα εύσημα στην Περιφέρεια για το έργο που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας έργα και απορροφώντας σημαντικά κοινοτικά κονδύλια.

Ο κ. Καχριμάνης, περιγράφοντας το όραμα που υπάρχει για το μέλλον σημείωσε ότι η Περιφέρειά μας, εστιάζει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού της προτύπου, όπως στην μετατροπή της σε τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών, στον οποίο επενδύει η περιοχή, καθώς μπορούν να υπάρξουν μεγάλες εισροές.

Εξάλλου, η πολιτική κατεύθυνση της Περιφερειακής Αρχής ορίζεται στο μήνυμα: «Αξιοβίωτη, αυτοτροφοδοτούμενη & εξωστρεφής ανάπτυξη, εστιασμένη στις παραγωγικές δραστηριότητες που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενισχύουν την τοπική ταυτότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολίτη της Ηπείρου».

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, που είναι ο πρωτογενής και ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, η νέα επιχειρηματικότητα, και τέλος η υγεία και η ευεξία, που αναφέρονται αντίστοιχα στον ιατρικό και τον ιαματικό τουρισμό.

Αναλύοντας τις δυνατότητες της περιοχής μας, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι στην ορεινή γη της Ηπείρου, με τα διαφορετικά είδη φυτών, παράγονται ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία κατακτούν την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

«Άλλο να παράγεις στα ορεινά και άλλο στις πεδιάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, τόνισε την αναγκαιότητα διασφάλισης της φέτας, την όποια χαρακτήρισε «κορωνίδα» της παραγωγής, ενώ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για τη διεύρυνση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αλλά και την προσπάθεια μετονομοσίας του Κασκαβάλ σε τυρί της Πίνδου.

«Αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου, μέσω της στροφής των νέων ανθρώπων στην παράγωγη. Μέχρι σήμερα βέβαια, ο πρωτογενής τομέας αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα, τα οποία δε λύνονται χωρίς τη στήριξη του κράτους», δήλωσε σε υψηλούς τόνους.

Τέλος, αναφερόμενος στον τουρισμό, υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά συνδέεται με την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας

Η Περιφέρεια Ηπείρου πρωτοπορεί, αγωνίζεται και προσπαθεί, ώστε να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία και ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ανέφερε από την πλευρά της, η κα Καλογιάννη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχει ενεργοποιηθεί ήδη το 41% του ΠΕΠ Ηπείρου.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, έχουν επιτευχθεί πολλά: η ένταξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας, στο πρόγραμμα CEF «Συνδέοντας την Ευρώπη» και η επιχορήγηση, σε ποσοστό χρηματοδότησης 100%, Τεχνικής Βοήθειας για την υλοποίηση σημαντικών ενεργειακών δράσεων, είναι μόνο δύο από αυτά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 350 προγραμματικές συμβάσεις, αναδεικνύοντας τον καταλυτικό ρόλο της Περιφέρειας στην ολοκλήρωση τεχνικών έργων.

Στις μελλοντικές διεκδικήσεις, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του λιμένα Ηγουμενίτσας και της Αμβρακίας Οδού, η σιδηροδρομική σύνδεση της Περιφέρειάς μας και η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο.

Τέλος, η κα Καλογιάννη, σημείωσε ότι η Περιφέρειά μας, προετοιμάζεται για την μετά επιδοτήσεων εποχή.

Γι’ αυτό και το καίριο πολιτικό διακύβευμα,  είναι να καταστεί η Ήπειρος, ελκυστική στην προσέλκυση Ιδιωτικών Κεφαλαίων.

«Η επένδυση των Ιδιωτικών Κεφαλαίων, για την παραγωγή οικονομικών αξιών και κοινωνικών αγαθών, θα διασφαλίζεται τόσο από το ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όσο και από τις βέλτιστες πρακτικές άσκησης πολιτικής, για τις οποίες, η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, υπό το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και στην κλίμακα των δραστηριοτήτων που έχει καθοριστικό ρόλο, έχει δώσει –μέχρι σήμερα- πετυχημένα τις εξετάσεις της, διακρινόμενη αποδεδειγμένα και για την πολιτική πιστότητα και για την επιχειρησιακή & παραγωγική δυναμικότητατης», κατέληξε.

 

papastratos300x250