Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Υποδοχή των νέων, με κάλυψη των παλιών προβλημάτων
Υποδοχή των νέων, με κάλυψη των παλιών προβλημάτων Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 13:02

3aaddddaa

 

Οι εισακτέοι αυξάνονται, το προσωπικό μειώνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ποσοτικό, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, ποιοτικό κενό. Αυτό είναι το σκηνικό, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να έχουν πληρώσει το «μάρμαρο» του «παγώματος» των προσλήψεων και να αναζητούν τρόπους, ώστε η μείωση αυτή να μην έχει αντίκτυπο και στην παροχή ποιοτικών σπουδών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πλήθος του διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, από το μέγιστο 24.636 το 2009/10, σε 14.686 το 2014/15.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Παιδείας πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 40%, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, λόγω της συνταξιοδότησης του μόνιμου διδακτικού προσωπικού και της σοβαρής μείωσης των κονδυλιών για τις προσωρινές θέσεις διδασκαλίας.

Η μείωση αυτή, είναι μικρότερη στα Πανεπιστήμια (περίπου 21%), κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων των μελών ΔΕΠ και πολύ μεγαλύτερη στα ΤΕΙ (περίπου 65%), κυρίως λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Έτσι, η αναλογία «τακτικών φοιτητών»/«διδακτικού προσωπικού» έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 19,06 στο σύνολο των Ιδρυμάτων, ενώ επί μέρους η αναλογία αυτή αυξήθηκε στο 17,11 για τα Πανεπιστήμια και στο 24,01 για τα ΤΕΙ, που είναι δυσανάλογα υψηλά νούμερα σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Ο μειούμενος αριθμός του διδακτικού προσωπικού έκανε τη λειτουργία αρκετών νέων Τμημάτων εξαιρετικά προβληματική, ενώ περαιτέρω το σχέδιο «Αθηνά» οδήγησε σε δραστική μείωση 20% των ακαδημαϊκών Τμημάτων μέσω της συγχώνευσής τους σε ευρύτερους κλάδους, το 2012.

Αυτή η ενοποίηση Τμημάτων και επιστημονικών κλάδων, ήταν ιδιαίτερα έντονη στα Τ.Ε.Ι. που μειώθηκαν από 25 σε 14 και είχαν 36% μείωση του αριθμού των Τμημάτων το 2012.

Μια σχετικά μικρή μείωση του 7% υπήρξε επίσης στον αριθμό των ακαδημαϊκών τμημάτων των Πανεπιστημίων. Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία της ενοποίησης επηρέασε περισσότερο τα ΤΕΙ παρά τα Πανεπιστήμια, τα νεότερα παρά τα παλαιοτέρα Τμήματα και όσα είχαν πολύ εξειδικευμένους κλάδους.

 

Οι συνταξιοδοτήσεις

Επιστρέφοντας στο πρόβλημα των ελλείψεων, αυτό είναι οξύτερο στα μεγαλύτερα και πιο παλιά Πανεπιστήμια, αφού το μεγάλο κύμα προσλήψεων Πανεπιστημιακών έγινε κατά τη δεκαετία 1975-1985 και άρα πλέον για τους καθηγητές αυτούς ήλθε η στιγμή της συνταξιοδότησης μέσα στην τελευταία πενταετία. Σε αυτούς που αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης των συντάξιμων ετών πρέπει να προστεθούν και όσοι αποχώρησαν με πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και όσοι αναζήτησαν μία καλύτερη θέση (εν μέσω μειώσεων των απολαβών και ευρύτερα της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας) σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σε τοπικό επίπεδο, το θέμα επανήλθε στο επίκεντρο, μετά την ομοτιμοποίηση επτά Καθηγητών Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι κ.κ. Στυλιανή Ανδρονίκου, Βασιλική Μαλάμου-Μήτση, Μάριος -Αθανάσιος Μαρσέλο, Αλέξανδρος Μπερής, Αντιγόνη Σιαμοπούλου-Μαυρίδου, Αγαθοκλής Τσατσούλης και Επαμεινώνδας Τσιάνος, άφησαν πίσω τους ένα μεγάλο επιστημονικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί, μιας και μιλάμε για μια Σχολή – πρότυπο, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της, τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε φιλόδοξους νέους, που θα συμπληρώσουν το όνομά της, ως πρώτη κυρίως επιλογή στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

 

«Ανοίγουν» νέες θέσεις στο Πανεπιστήμιο

Μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ανακοίνωσε ότι στο Τμήμα Ιατρικής, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα η κατανομή νέων θέσεων προσωπικού, από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Ο αριθμός, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αν και στο σύνολο μιλάμε για 50 θέσεις που «ανοίγουν», με τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως αυτό των Ιωαννίνων, να διεκδικούν το μεγαλύτερο ποσοστό, σε σχέση με τα κεντρικά.

Την ίδια στιγμή, το «εδώ» Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, αναμένει την προκήρυξη 500 επιπλέον θέσεων, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες θα συμπληρώσουν τις 500 που είχαν «ανοίξει» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είχε λάβει τότε 21 θέσεις, με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, να δεσμεύεται για άλλες 500, ούτως ώστε «να μπει το νερό στο αυλάκι», με την είσοδο συνολικά 1.000 ερευνητών στην πανεπιστημιακή αγορά εργασίας, μέχρι το 2017, όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει τότε.

Και μπορεί, σύμφωνα με τον Πρύτανη, το Πανεπιστήμιο μας, να μην αντιμετωπίζει καταλυτικά διδακτικά προβλήματα, ελέω των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης και των προσλήψεων με το… σταγονόμετρο, που αποτελούν μικρές «ανάσες», οι προσπάθειες όμως, από τη διοίκησή του, δε σταματούν ποτέ.

Έτσι, από τον Οκτώβριο, οι διδάκτορες στο πλαίσιο της απόκτησης ακαδημαϊκής διδακτικής επάρκειας, θα αναλάβουν κάποια κατ’ επιλογήν μαθήματα.

Όσον αφορά πάντως, στα Τμήματα που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε αυτά περιλαμβάνεται το Μαθηματικό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχασε μεγάλο αριθμό διδασκόντων, ωστόσο πρόσφατα «άνοιξαν» τρεις νέες θέσεις.

Στην πλειοψηφία τους, τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παραμένουν σταθερά.

Στο ΤΕΙ Ηπείρου

Στο μεταξύ, με ελάχιστο προσωπικό και χαμηλή χρηματοδότηση λειτουργεί τα τελευταία χρόνια και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Πέρα από τα προβλήματα στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κ.λπ.), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού.

Ιδιαίτερα για το ΤΕΙ Ηπείρου, οι πέντε θέσεις που εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, δεν μπορούν να αναπληρώσουν ούτε καν αυτούς που θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης (τα επόμενα χρόνια 25) ενώ λείπουν 40 καθηγητές.

Η διαχρονική έλλειψη διδακτικού προσωπικού έχει οδηγήσει εδώ και καιρό το Τεχνολογικό Ίδρυμα, να λειτουργεί με έκτακτο προσωπικό που καλύπτει σχεδόν το 50% εκπαιδευτικών αναγκών.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, λειτούργησε και με το καθεστώς των «πανεπιστημιακών υπότροφων», που θεσπίστηκε με το νόμο 4009/2011, βάσει του οποίου, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες θα πληρώνονται εφόσον το Ίδρυμα μπορεί να εξασφαλίσει τα σχετικά έσοδα.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα στα «Πρωινά Νέα», ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευριπίδης Γλαβάς, μετά από πιέσεις τόσο της διοίκησης, όσο και των τοπικών αρχών, αναμένεται το άνοιγμα νέων θέσεων, που δε θα αποτελούν… ψίχουλα.

 

papastratos300x250