Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Γιαννιώτες Μηχανικοί, χωρίς σύνορα
Γιαννιώτες Μηχανικοί, χωρίς σύνορα Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 14:54

3Σa

 

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε πρόσφατα σε ένα εργοτάξιο της Νιγηρίας, από έναν Γιαννιώτη Μηχανικό, ο οποίος αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στην μακρινή Αφρική, την ώρα που στην Ελλάδα, οι συνθήκες για τον κλάδο, μόνο ως ιδανικές δε θα μπορούσαν να περιγραφούν.

Ανάμεσα στη νεαρή αυτή γυναίκα – εργάτρια, που κουβαλά τσιμέντο στο κεφάλι της, κουβαλώντας παράλληλα στην πλάτη της και το μωρό της, αλλά και τους άνδρες ου δουλεύουν, βρίσκεται και ο Γιαννιώτης Μηχανικός.

Τα τελευταία χρόνια πάλευε να συντηρήσει το γραφείο του, προσπαθώντας να επεκταθεί σε νέα αντικείμενα, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση έβλεπε ότι μπορεί να είχε ζήτηση. Όταν όμως του δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί στην κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών στη Δυτική Αφρική, είπε το «ναι», παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Το παράδειγμά του, ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι Μηχανικοί στην Ήπειρο, μεταναστεύοντας κυρίως στις Ανατολικές χώρες, βλέποντας ότι η ελληνική αγορά θα χρειαστεί καιρό να επανέλθει σε μια κανονικότητα.

Τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού και σε τοπικό επίπεδο, επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρήστος Παπαβρανούσης, ο οποίος μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», σημείωσε ότι πολλοί Μηχανικοί στην Ήπειρο, βρέθηκαν άνεργοι εξαιτίας του «βάλτου» στα δημόσια έργα και της κατάρρευσης της οικοδομής και με τα προβλήματα να διογκώνονται για τον κλάδο, αποφάσισαν να κάνουν το βήμα της εξόδου, σε κάποια… «Γη της Επαγγελίας».

Πανελλαδικά, από το 2013 οι νέοι μηχανικοί που εγγράφονται στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ (υποχρεωτικά, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού) είναι πλέον λιγότεροι από αυτούς που ζητούν τη διαγραφή τους. Πιο συγκεκριμένα, το 2010, οι νέες εγγραφές ήταν 4.296 και οι διαγραφές 840. Το 2011, οι νέες εγγραφές 3.479 και οι διαγραφές 1.275. Το 2012, οι νέες εγγραφές έπεσαν στις 2.301 και οι διαγραφές ανέβηκαν στις 2.273. Το 2013 για πρώτη φορά η αναλογία ανετράπη: οι εγγραφές ήταν 2.063 και οι διαγραφές 2.942. Η κατάσταση χειροτέρεψε το 2014, με 2.972 μηχανικούς να ζητούν τη διαγραφή τους και μόλις 1.807 να εγγράφονται για πρώτη φορά. Το 2015, η διαφορά έφθασε σε σημείο-ρεκόρ: περίπου 4.000 μηχανικοί ζήτησαν τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ, ενώ οι νέες εγγραφές έπεσαν περίπου στις 500.

Αιτία για τη μαζική διαγραφή μηχανικών από το μητρώο και το ταμείο τους στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η μετανάστευση, αλλά και η αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Εκμεταλλεύονται τεχνογνωσία και ευκαιρίες

Από το 1985 έως το 2004, είχαμε στην Ελλάδα έναν «παράδεισο έργων», που δημιούργησε μεγάλη τεχνογνωσία στους Μηχανικούς, την οποία τώρα εκμεταλλεύονται, προκειμένου να επιβιώσουν.

Όλες οι Πολυτεχνικές Σχολές, παράγουν Μηχανικούς με πάρα πολύ καλή γνώση του αντικειμένου τους και αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι των πολυτεχνείων υπολογίζεται ότι εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό.

Η μεγάλη κρίση που έπληξε τα κατασκευαστικά έργα, ξανάβγαλε τους Έλληνες εργολάβους στο εξωτερικό, με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι, όπου οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις αγγίζουν ιλιγγιώδη νούμερα, να αποτελούν επαγγελματικό καταφύγιο για Τεχνικές κυρίως Εταιρείες.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τεχνικού κόσμου της χώρας έχει μετακομίσει στη Μέση Ανατολή (υπολογίζεται σε πάνω από 3.000 μηχανικούς), κάνοντας ακόμη και κρατικές εταιρείες, να παραπονιούνται για μεγάλες απώλειες στελεχιακού δυναμικού. Οι κυριότεροι λόγοι είναι η απόγνωση από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, λόγω της ανυπαρξίας ιδιωτικών και δημόσιων έργων, το κούρεμα των μισθών, αλλά και η εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών του κλάδου.

Η συστηματική κατανόηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, οι συμμαχίες με τοπικές εταιρείες αλλά και διεθνή μεγαθήρια στις χώρες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες να συνάπτουν καλά συμβόλαια.

 

Αναγκαία η ενημέρωση

Όσοι πάντως, έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα γενικότερα και την Ήπειρο ειδικότερα, φροντίζουν να ενημερώσουν όσους μένουν πίσω και αγωνιούν για το μέλλον τους, για τις καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες που επικρατούν σε άλλες χώρες, κινητοποιώντας τους.

Γενικότερα, όμως όπως δήλωσαν στα «Πρωινά Νέα», πηγές του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου Εμπορίου και Ανάπτυξης, η ενημέρωση σε όσους σκέφτονται να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά, γίνεται με το σταγονόμετρο, από τους εμπλεκόμενους, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το ίδιο, μέσω ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων για τις ευκαιρίες στην Αφρική.

Οι Μηχανικοί, ήταν από τους πρώτους σύμφωνα με το Επιμελητήριο, που βρέθηκαν στο νότο, αναζητώντας δουλειά, ωστόσο η Αφρική, αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία και πολλές μελέτες επισημαίνουν ότι αρκετές από τις χώρες της περιοχής προσφέρουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συγκεκριμένους τομείς λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό υποδομών, τεχνολογική εξέλιξη και γενικότερα, αναβάθμιση βιοτικού επιπέδου. «Οι έντονες πιέσεις που δέχονται οι Ελληνικές εταιρίες λόγω της οικονομικής κρίσης οδηγούν στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων και η Αφρική μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη διέξοδο τόσο για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών όσο και για την παραγωγική δραστηριότητα και τις επενδύσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται όμως στον τομέα αυτό, σε τοπικό επίπεδο; «Το να φεύγει ένα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και να παρέχει τις γνώσεις που απέκτησε εδώ, δεν είναι ευχάριστο, ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί δε μπορούν να βγάλουν ούτε τα προς το ζην. Άρα, εμείς σαν ΤΕΕ, έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε, υπενθυμίζοντας τους όμως ότι η πατρίδα τους, τους περιμένει πίσω», είναι η απάντηση του κ. Παπαβρανούση.

Ο κλάδος της μετανάστευσης

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ICAP Advisory, το πεδίο σπουδών της πλειοψηφίας των Ελλήνων που προτιμούν τη μετανάστευση είναι Μηχανικοί (19%), ακολουθούν οι απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής (12%), Διοίκησης Επιχειρήσεων (10%), Λογιστική και Χρηματοοικονομικά (9%), Οικονομικές Επιστήμες (7%) και ακολουθούν με πολύ χαμηλό ποσοστό, οι απόφοιτοι της Βιολογίας, των Επιστημών Υγείας, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ψυχολογίας, Πολιτικές Επιστήμες, Τουριστικά, Νομικές Επιστήμες, Φιλολογία, Δημοσιογραφία και ΜΜΕ, Παιδαγωγικά, Ιατρική, Μαθηματικά κ.α.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ICAP, η οποία αφορά στην ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain), οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τους νέους είναι η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 40%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα σε ποσοστό 37% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού σε ποσοστό 34%.

 

papastratos300x250