Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Ιδανική η μελλοντική εικόνα της αιγοπροβατοτροφίας στην Ήπειρο
Ιδανική η μελλοντική εικόνα της αιγοπροβατοτροφίας στην Ήπειρο Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 17:04

aigoprovatotrofia

Ως ιδανική περιγράφεται, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, η μελλοντική εικόνα της αιγοπροβατοτροφίας στην Ήπειρο, εδώ που τόσα χρόνια χτυπάει η «καρδιά» της, καθώς θα ασκείται μέσα σε περισσότερες από 1.000 λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα τεθούν στη διάθεση των κτηνοτρόφων και θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες για βόσκηση αλλά και το ψηφιακό υπόβαθρο για την αναγνώριση δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το σχέδιο του υπουργείου, όπως αυτό περιγράφηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη μας, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ισχυρού cluster τυροκόμων, την παραγωγή ζωοτροφών από πολυετή ψυχανθή και αγρωστώδη είδη, τα οποία εμφανίζουν υψηλή παραγωγή και πεπτικότητα, κυρίως στις πεδινές εκτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου και τη σύσταση νέων κτηνοτροφικών συνεταιρισμών που θα υιοθετήσουν την επιχειρηματική και συμβολαιακή κτηνοτροφία.

Ο διάλογος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες αλλά και τους τοπικούς φορείς, ξεκίνησε από τα Γιάννενα, σε μια περίοδο που η μεγάλη ένταση έχει κοπάσει, ωστόσο πολλά ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τη φορολόγηση που βάζει «φωτιά» στις τσέπες του κλάδου, αλλά και τις χαμένες επιδοτήσεις, παραμένουν ανοιχτά.

Ο κ. Αποστόλου, αφού αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο εισρέουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι 3,5 δις (2,5 δις ενισχύσεις και περί το 1 δις για επενδύσεις) και ότι αυτός είχε τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό.

«Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα καλά. Υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα και στον αγροτικό χώρο .Έχετε δίκιο για τις καθυστερήσεις των πληρωμών.

Είναι όμως η ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο που δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.

Παρόλα αυτά, εμείς πήγαμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που και αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις ενισχύσεις. Γι’ αυτό και ο Επίτροπος Γεωργίας, ο Χόγκαν παρέτεινε τις πληρωμές του 2015 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2016.

Το κυριότερο όμως για μας είναι ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, ώστε να αποφευχθούν νέα πρόστιμα και καταλογισμοί που έχουν εξελιχθεί σε ‘κατάρα’ για τον αγροτικό τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το φορολογικό, τόνισε ότι «αγρότες και κτηνοτρόφοι δε ζημιώνονται, αντιθέτως για πρώτη φορά διασφαλίσαμε την ύπαρξη αφορολόγητου στην επιχειρηματική δραστηριότητα και με την σύνδεση του ασφαλίστρου του ΟΓΑ, σε βάθος πενταετίας, το βάρος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι πολύ μικρότερο. Γι’ αυτούς που δεν είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, το συμπληρωματικό τους εισόδημα θα προστεθεί στο κύριο επάγγελμα και θα φορολογηθεί αναλόγως.

Πάντως, ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Ο αγροτικός χώρος έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης , αφού τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016 δείχνουν ότι η ανοδική πορεία που είχαν το 2015 το εισόδημα των αγροτών και οι εξαγωγές θα συνεχιστούν και τη φετινή χρονιά».

 

Δράσεις και παρεμβάσεις, στην Ήπειρο

Οι δυνατότητες της Ηπείρου στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, είναι πολλές σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Ξεκινήσαμε με την αιγοπροβατοτροφία και την Ήπειρο γιατί είναι τέτοιος ο συνδυασμός και των δυο που απαντά στη δυνατότητα της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε ως χώρα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και εξειδικεύοντας το σχεδιασμό για την Ήπειρο, υπογράμμισε ότι θα είναι εύκολη η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που θα μπορούν όχι μόνο να προβαίνουν από κοινού στην αγορά των εφοδίων τους, αλλά και να δημιουργούν σε κατάλληλες θέσεις εντός των εκτάσεων που τους έχουν χορηγηθεί, τις βασικές υποδομές, από αλμεκτήρια μέχρι αποθήκες και γιατί όχι και μικρά τυροκομεία.

Παράλληλα, πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ανέρχονται στο 37%, θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες. Ένα μέρος αυτών αφορά την Ήπειρο, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις .

Σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο το πρόβλημα αφορά όλη τη χώρα, Ιδιαίτερα στην Ήπειρο παρατηρείται χαμηλή παραγωγικότητα εξαιτίας του φτωχού γενετικού υλικού αλλά και των φτωχών υποδομών.

Ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα διαδραματίσει το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ιωαννίνων, με την προώθηση και τη χρήση τοπικών/προσαρμοσμένων φυλών αιγοπροβάτων ανθεκτικών σε ασθένειες (Άρτας, Ορεινό Ηπείρου-Μπούτσικο, Κατσικά Ιωαννίνων, Καλαρρύτικο, εγχώρια αίγα) καθώς και την εφαρμογή σχεδίων γενετικής βελτίωσης.

«Μας απασχολεί η Ηλικιακή Ανανέωση να συνδεθεί και με την υποχρεωτική μεταβίβαση των ιστορικών δικαιωμάτων στην νέα γενιά μετά τη συνταξιοδότηση του κτηνοτρόφου, ή γενικότερα μια πιλοτική εφαρμογή της μη μεταβίβασης δικαιωμάτων πέραν της Περιφέρειας Ηπείρου… παραμονή δηλαδή των ήδη υπαρχόντων δικαιωμάτων εντός της Περιφέρειας.

Μελετούμε τη δημιουργία νέων κατευθύνσεων εντός της ΕΠΑΣ Ιωαννίνων όπως π.χ. ‘διαχείρηση βοσκήσιμων γαιών’ ή ειδικότητας ‘Αιγοπροβατοτροφίας με έμφαση στους μετακινούμενους πληθυσμούς’ ύστερα από μελέτες αναγκαιότητας (ίσως και ως προέκταση σχολών μαθητείας).

Προχωρούμε στη δημιουργία πρότυπων επιδεικτικών εγκαταστάσεων αιγοπροβατοτροφίας/ διδακτικές φάρμες σε συνεργασία με τη Περιφέρειες και με ομάδες παραγωγών, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το κτήμα Κατσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό το σκοπό», πρόσθεσε ο υπουργός.

 

Μικροπολιτικές σκοπιμότητες γύρω από τη φέτα

Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες γύρω από το θέμα με την ονομασία της φέτας και διαβεβαίωσε πως «η προοπτική του εθνικού μας προϊόντος είναι υψηλή και το όνομά του είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ για τις τρίτες χώρες, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία, δίνουμε μάχη για να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 

Σημαντικά «εργαλεία» για την τόνωση της παραγωγής

Το περίγραμμα της οργάνωσης και των πρωτοβουλιών για την επίτευξη της «δίκαιης ανάπτυξης» σκιαγράφησε από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την αιγοπροβατοτροφία.

«Για να πετύχουμε αυτό που χαρακτήρισα ως δίκαιη ανάπτυξη διαμορφώνουμε ένα πλέγμα νομοθετικών πρωτοβουλιών και οργάνωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, συνδυαστικά. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε το τοπίο για νέες μορφές συνεργατικών σχημάτων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τις οποίες ενισχύουμε περαιτέρω μέσω του αναπτυξιακού νόμου» τόνισε η κ. Γεροβασίλη. Ωστόσο, επεσήμανε πως για να πετύχει η κυβέρνηση μία βαθιά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση έχει δρόμο μπροστά της και θεωρεί πως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι η ενεργοποίηση όλων των φορέων, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, των ίδιων των κτηνοτρόφων αλλά και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης και υπογράμμισε: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εκείνη που θα οδηγήσει βήμα-βήμα σε μία Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί». Μάλιστα, διευκρίνισε πως με τον όρο παραγωγική ανασυγκρότηση, η κυβέρνηση δεν εννοεί μόνο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, αλλά και την ποιοτική αναβάθμισή της, με το βλέμμα στραμμένο στους νέους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και τους επιστήμονες και ερευνητές του χώρου. «Σε αυτήν την προσπάθεια και παρά τις αναμφίβολες οικονομικές δυσκολίες, διαθέτουμε σημαντικά εργαλεία για την τόνωση της παραγωγής» πρόσθεσε.

Επίσης, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι φέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ από τις δράσεις του ΕΣΠΑ, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, ακριβώς επειδή προβλέπονται μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης σε λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρεις, ώστε να πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις.

 

Κοινός στόχος, είναι να μπει ο κόσμος στην παραγωγή

Ενωτικός, εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, με στόχο όπως είπε «να μπει ο κόσμος στην παραγωγή».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συμβολή του Υπουργού στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που αφορούσαν τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και των επιδοτήσεων, στην αποδοχή του αιτήματος της Περιφέρειας για την ασφάλιση με εργόσημο των αλλοδαπών εργατών σε αγροτικές ασχολίες, στο ζήτημα της φέτας, στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την πιστοποίηση παραδοσιακών-τοπικών προϊόντων και παράλληλα ζήτησε την επίλυση εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου.

«Κοινός στόχος μας είναι να μπει ο κόσμος στην παραγωγή. Έγιναν πολλά πράγματα από κάποιους προκατόχους σας, αλλά την τελική δουλειά πάνω στις αδειοδοτήσεις, για τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ κ.λπ, την κάνατε εσείς, δώσατε μεγάλη μάχη και άλλαξαν τα πάντα», είπε ο κ. Καχριμάνης απευθυνόμενος στον Υπουργό. Έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των βοσκοτόπων, επαναφέροντας την πρότασή του να ενταχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αρμοδιότητα των δασών.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, τόνισε ότι η Ήπειρος στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, πρόσθεσε, «πολλοί δεν κατάλαβαν ότι πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου». Στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος παραγωγής που υπάρχει στην Ήπειρο, επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό το βάρος πέφτει στην ποιότητα. «Λέμε όχι στην ισοπέδωση προς τα κάτω», είπε χαρακτηριστικά.

 

papastratos300x250