Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Χαράδρα του Βίκου, όπως… Γκράντ Κάνυον!
Χαράδρα του Βίκου, όπως… Γκράντ Κάνυον! Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 14:05

3-ααα1

 

Τον πλούτο περιοχών που δεν είχαν την τύχη να είναι στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης, όπως η Ήπειρος, φέρνει στο «φως» η συνεργασία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με την Περιφέρεια Ηπείρου, αναδεικνύοντας τες σε εναλλακτικούς προορισμούς, με ταυτόχρονη τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια, η Ήπειρος επιδιώκει να μπει δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, μαζί με αγροτικές περιοχές και φυσικά μνημεία, όπως το Γκράντ Κάνυον στις ΗΠΑ, το βουνό Φούτζι στην Ιαπωνία ή το βραχώδες τοπίο Giant’s Causeway στην Ιρλανδία το οποίο προσελκύει ετησίως περί τα 4,5 εκατομμύρια τουρίστες!

Εξάλλου, το γεωπάρκο Βίκου –Αώου, το οποίο αποτελεί ένα Παγκόσμιο μνημείο, που καλύπτει μια περιοχή με παρθένο και πανοραμικό ορεινό τοπίο, στο οποίο βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια, Είναι υψηλής γεωλογικής ποικιλομορφίας ενώ φιλοξενεί μία εξαιρετική ποικιλία φυσικών οικοτόπων, στρέφοντας τα διεθνή βλέμματα όσων αγαπούν τα ταξίδια και τη φύση, στην μικρή μας Ήπειρο.

Παράλληλα, η Περιφέρεια επιδιώκει την ένταξη μίας ακόμη σειράς μνημείων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Προς την κατεύθυνσή αυτή, αναμένεται να συμβάλει και το Μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, που υπεγράφη την Παρασκευή από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και την Πρόεδρο της Επιτροπής Μαρία- Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου- Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο ημερίδας για τα Παγκόσμια Πάρκα Unesco.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας αφορούν τα σημαντικότερα μνημεία που υπάρχουν στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και τα οποία πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις ένταξης στον κατάλογο της Unesco.

Με την υπογραφή του Μνημονίου θα δοθεί η δυνατότητα συνεργειών και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα προωθηθεί η από κοινού ανάδειξη των λιγότερων δημοφιλών πολιτιστικών χώρων με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία καθώς και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και πολιτιστικές διαδρομές.

Η κ. Τζιτζικώστα, αναφερόμενη στην υπογραφή του Μνημονίου, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής: «Η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι η δεύτερη Περιφέρεια, μετά την Αττικής, που υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή, προβολής των μνημείων της, όπως φυσικών, άυλης κληρονομιάς, μνήμες του κόσμου (γραπτά μνημεία), και παράλληλα τα γεωπάρκα. Σήμερα δημιουργήθηκε μια πρόταση πως μπορούμε να προωθήσουμε την ιδέα των γεωπάρκων, που από το 2015 αποτελούν μνημεία της Unesco. Στην Ελλάδα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα πέντε γεωπάρκα, εκ των οποίων ένα είναι το γεωπάρκο Βίκου –Αώου. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προβάλλεται το συγκεκριμένο γεωπάρκο ακόμα και σε εκδηλώσεις, όπως είναι οι εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια, γιατί υπάρχουν λάτρεις των γεωπάρκων που μπορούν να προσέλθουν για να απολαύσουν τη μοναδικότητα αυτών των μνημείων».

Ο κ. Καχριμάνης, από την πλευρά του, δήλωσε, ότι «Ήδη μέσα από τις Πολιτιστικές Διαδρομές στα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου, κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να τα αναδείξουμε με πόρους του Ε.Π. 2014-2020 και με τη βοήθεια της Επιτροπής της Unesco, θα μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε τα βήματα για τα θέατρα της Δωδώνης, Κασσώπης, Γιτάνων, Αμβρακίας και Νικόπολης. Επίσης, προτείνουμε την περιοχή της Νικόπολης, αφού μέσα από αυτή την πρωτοβουλία («Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα») θα βγει εκτός ο εθνικός δρόμος και θα ενοποιηθεί όλος ο αρχαιολογικός χώρος, δίνοντας έτσι άλλες διαστάσεις στον αρχαιολογικό χώρο. Το τρίτο που έχουμε προτείνει είναι η περιοχή Ζαγορίου, όπου ήδη είναι ενταγμένο το γεωπάρκο Βίκου-Αώου, καθώς επίσης τα βυζαντινά μνημεία στην Άρτα μαζί με την Αρχαία Αμβρακία».

Οι προτάσεις της Περιφέρειας και της Εθνικής Επιτροπής

Οι προτάσεις τις Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο αφορούν:

- Στην προώθηση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου εντός του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων ως μέρος γεωλογικής κληρονομιάς καθώς και εξαιρετικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής σημασίας, σπανιότητας και ομορφιάς με στόχο την τουριστική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου.

- Στην «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που είναι και το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά μία ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή και ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται με συνεκτικό στοιχείο τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης της Ηπείρου: Δωδώνη (Π.Ε. Ιωαννίνων, Νικόπολη (Π.Ε. Πρέβεζας), Κασσώπη (Π.Ε. Πρέβεζας), Αμβρακία (Π.Ε. Άρτας), Γίτανα (Π.Ε. Θεσπρωτίας).

- Στην Αρχαία Νικόπολη, που ήδη έχει υποβληθεί φάκελος για ένταξη στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

- Στο Ζαγόρι, που, ως ιστορικός τόπος της χώρας μας με φυσικό κάλλος, σημαντικούς και άριστα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς, έχει αποτελέσει την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για ένταξη, για πρώτη φορά, ενός ελληνικού Πολιτιστικού Τοπίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης, όσον αφορά στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά (ΑΠΚ), το Ζαγόρι ήδη βρίσκεται στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ με τα «Ιερά δάση των χωριών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας»

- Στη Βυζαντινή Άρτα, που συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες πόλεις πανελλαδικά με τα περισσότερα βυζαντινά μνημεία. Ενδεικτικά αναφέρονται: Γεφύρι της Άρτας, Παναγιά Παρηγορήτρια, Αγία Θεοδώρα, Παναγία της Βλαχέρνας, Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου, της Μονής Κάτω Παναγίας, του Αγίου Βασίλειου της Γέφυρας, του Αγίου Δημητρίου Κατσούρη (Πλησιοί)και Κάστρο της Άρτας.

- Στη συνεργασία για κοινή υποβολή προτάσεων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πλαίσια με στόχο την πολιτιστική διαχείριση, την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

Οι προτάσεις της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, αφορούν μεταξύ άλλων:

- Στη διοργάνωση Διεθνούς Forum Γυναικών Επιχειρηματιών με διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες και διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις και τη συμμετοχή εκπροσώπων Παγκόσμιων Φορέων, ΜΚΟ και Γυναικών κυβερνητικών στελεχών από όλες τις ηπείρους.

- Στη διοργάνωση Πολιτιστικών & Περιβαλλοντικών Οδοιπορικών με στόχο την επίσκεψη και χαρτογράφηση των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού και του περιβάλλοντος με ταυτόχρονη παρουσίαση περιοδεύουσας Φωτογραφικής Έκθεσης.

- Στη διοργάνωση Φωτογραφικής Έκθεσης Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με στόχο την παγκόσμια προβολή των Ελληνικών Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς .

- Στην προώθηση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου εντός του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων ως μέρος γεωλογικής κληρονομιάς καθώς και εξαιρετικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής σημασίας, σπανιότητας και ομορφιάς με στόχο την τουριστική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στη συνεργασία για κοινή υποβολή προτάσεων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πλαίσια με στόχο την πολιτιστική διαχείριση, την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

Πολλές περιπτώσεις εκτός, όπως και η Δωδώνη

Στο μεταξύ, η κα Τζιτζικώστα αναφέρθηκε και στα μνημεία που παραμένουν εκτός καταλόγου, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, σημειώνοντας ότι «Οι προτάσεις υποβάλλονται από το υπ. Πολιτισμού και η Επιτροπή τις προωθεί στη διεθνή Επιτροπή. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιπτώσεις αρχαιολογικών χώρων, που είναι εκτός του καταλόγου, γιατί δεν πληρούν συγκεκριμένους όρους. Ο Μινωικός πολιτισμός και η Κνωσσός δεν έχουν ενταχθεί γιατί εντός και πέριξ του αρχαιολογικού χώρου υπάρχουν πολλά παράνομα κτίσματα και οι αξιολογήσεις δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Το τελευταίο μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο είναι η παλιά πόλη της Κέρκυρας και αυτήν όμως με πολλές δυσκολίες, αφού δε διατηρείται όπως πρέπει». 

 

papastratos300x250