Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Ζωή μέσα από τα απομεινάρια για τη Γέφυρα Πλάκας (;)
Ζωή μέσα από τα απομεινάρια για τη Γέφυρα Πλάκας (;) Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 13:10

3αααa

 

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς θα αποτελέσει το ορόσημο για το επόμενο και ουσιαστικότερο βήμα, της αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας.

Στη συνεδρίαση, στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες των «Πρωινών Νέων», θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδιασμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με βάση την προκαταρκτική μελέτη που είχε παραδώσει στα μέσα Μαΐου.

Θέμα «μπλοκαρίσματος», δεν υπήρχε περίπτωση να τεθεί, άρα αποφεύγονται και οι όποιες επιπλέον καθυστερήσεις.

Έτσι, σήμερα αναμένεται η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου- για όλους τους Ηπειρώτες και όχι μόνο- και που θα αποκαλύψει και τον ανάλογο τρόπο χρηματοδότησης του έργου.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων Αμαλία Ανδρουλιδάκη, η οποία μίλησε στην εφημερίδα μας, πλέον θα εξεταστούν οι κατευθύνσεις για την αποκατάσταση της Γέφυρας Πλάκας, όπως είναι και το θέμα της συνεδρίασης.

Μετά από τη σημερινή απόφαση, η οποία φαίνεται να κλίνει προς την πρόταση του γνωστού σε όλο το πανελλήνιο για την αναστήλωση του Παρθενώνα και της Ακρόπολης, καθηγητή του ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ, το αίτημα για να πάρει ξανά τη θέση της, η «Ακρόπολη» της Ηπείρου, περνά στη φάση των έργων.

Ο κ. Κορρρές, έχει προτείνει ήδη «την πιστή επανάληψη του υπάρξαντος και όχι την ελεύθερη μορφολογική αναδημιουργία, την επανάληψη της αυτής οικοδομικής τεχνολογίας και την επιδίωξη της αυτής στατικής λειτουργίας, της οποίας η αποτελεσματικότητα δεν πρέπει να αμφισβητείται και ομοίως ούτε η επιστημονική επάρκεια του εμπειρικού τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκε η γέφυρα: το κτίσμα άντεξε επί 150 έτη χωρίς την παραμικρή χρήσιμη συντήρηση».

Η έναρξη των εργασιών, είναι αυτή που ενδιαφέρει και τους πολίτες, τους οποίους δεν απασχολούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά η ίδια η αναστήλωση και φυσικά το αποτέλεσμά της.

Οι ιδιαίτερες αρχές του έργου

Το ΕΜΠ με το επιστημονικό του δυναμικό και την τεχνογνωσία του προσφέρθηκε από την πρώτη στιγμή να παρακολουθεί από κοντά τις διαδικασίες ως την ολοκλήρωση του έργου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μια μεγάλη ομάδα καθηγητών, ειδικοί επιστήμονες τόσο σε θέματα αναστήλωσης μνημείων όσο και διαφόρων άλλων επιστημονικών τομέων απαραίτητων για το περίπλοκο τεχνικό αυτό εγχείρημα, ανέλαβε δράση με στόχο την πρότυπη αποκατάσταση του γεφυριού. Πολύτιμη υπήρξε επίσης η συμβολή δεκάδων ερευνητών του ΕΜΠ. Η όλη προσπάθεια αποτελεί ένα εξέχον παράδειγμα διεπιστημονικής προσέγγισης ενός σύνθετου τεχνικού προβλήματος. Η ομάδα γρήγορα ανέπτυξε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης σοβαρής και σύνθετης, καθώς μιλάμε για την πρώτη αναστήλωση στην Ελλάδα και συνεργάστηκε αρμονικά και με υψηλή αποτελεσματικότητα.

Κατέληξε λοιπόν, στις αρχές, που θα εξεταστούν στη σημερινή συνεδρίαση και είναι δύο: Η πρώτη προβλέπει την χρήση νέων υλικών και η δεύτερη την επαναχρησιμοποίηση των αποκομμένων τμημάτων της γέφυρας που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού.

Τα δύο εναπομείναντα κομμάτια

Η διαχείριση των δύο μεγάλων εναπομεινάντων κομματιών, τα οποία θα πρέπει να ανασυρθούν, απασχολεί ιδιαίτερα τους εμπλεκόμενους. Εδώ, προκύπτει ένα μεγάλο θέμα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ένα μόνο κομμάτι, μπορεί να ξεπερνά τους 200 τόνους και δεν υπάρχει γερανός, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάσυρσή του, λόγω βάρους.

Σε περίπτωση όμως που τα πέτρινα κομμάτια βγουν, θα πρέπει να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα τα διαχειριστεί το ΕΜΠ: θα μείνουν στην άκρη και θα εκτεθούν σε κάποιο μουσείο που θα δημιουργηθεί για τη Γέφυρα Πλάκας και θα κατασκευαστεί ένα πιστό αντίγραφο με υλικά (κονίαμα) της περιοχής ή θα μπορούσαν στατικά να «συμμετέχουν»;

Διατήρηση της αρχής της αυθεντικότητας

Το ερώτημα αυτό, αναμένεται να απαντηθεί σήμερα, με το Σύλλογο Προστασίας Αράχθού, ο οποίος παρακολουθεί στενά το θέμα και θα εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση, να ζητά αποκατάσταση του μνημείου, με βάση τη διατήρηση της αρχής της αυθεντικότητας.

Με απλά λόγια, όπως σημείωσε, μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μήτσης, προκρίνει τη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων κομματιών, από τα εναπομείναντα, ώστε να σταλεί το μήνυμα του σεβασμού των μνημείων, σε μια δύσκολη μάλιστα εποχή.

Βασικές προϋποθέσεις φυσικά, αποτελούν η ασφάλεια της Γέφυρας, αλλά η διασφάλιση της αποτροπής μιας ακόμη κατάρρευσης.

Πρόκειται για ένα κοστοβόρο αίτημα, ωστόσο το οικονομικό κομμάτι δε θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

«Κατανοούμε ότι οι επιτροπές δεν λειτουργούν με το ίδιο συναίσθημα όπως εμείς όμως για εμάς δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά η αυθεντικότητα του γεφυριού με το οικονομικό κόστος της αναστήλωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσης.

Η απόφαση Μπέκα και η σημερινή του Κορέ

Η πρώτη γέφυρα, πάνω από τον ποταμό Άραχθο, σύνορο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το Βασίλειο της Ελλάδος, κατέρρευσε το 1860. Η δεύτερη το 1863. Το 1866, γράφοντας μια λαμπρή σελίδα αρχιτεκτονικής Ιστορίας, ο πρωτομάστορας Κώστας Μπέκας ξαναέχτισε τη γέφυρα για τρίτη φορά.

Μπροστά στα ερείπια της παλιάς γέφυρας, έλαβε την απόφαση της νέας κατασκευής.

Ο μηχανικός Μπέκας αποφάσισε και μελέτησε την κατασκευή μιας γέφυρας: πού θα πρέπει να πατήσει, πώς τα θεμέλιά της θα είναι γερά, πώς πρέπει να κατασκευασθεί για να αντέξει στο ορμητικό νερό και στα μεγάλα φορτία; Μάλιστα για χρόνια, για πάντα. Πρόκειται για ένα αίνιγμα, για ένα γρίφο που ζητούσε τη λύση του. Ο Μπέκας το απάντησε με ένα μεγαλειώδες, περίπου ημικυκλικό, τόξο. Και η απάντησή του αποδείχθηκε καλή για τα επόμενα 149 χρόνια.

Σήμερα, μετά την πτώση της γέφυρας του Μπέκα, ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κορρές, εξετάζοντας τα κυκλώπεια ερείπια, μοιάζει αποφασισμένος να ανακατασκευάσει τη γέφυρα, σχεδόν «εκ θεμελίων».

Εξάλλου, όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει «Η πιστή επανάληψη του αρχικού σχεδιασμού δεν πρέπει να θεωρείται ως ένας συμβιβασμός, απλώς εκ λόγων σεβασμού της μνήμης, αλλά ως η πλέον συνετή από τεχνικής και οικονομικής πλευράς ενέργεια, δεδομένης της αυταπόδεικτης επάρκειας του παλαιού σχεδιασμού».

Οι Ηπειρώτες, αναμένουν να πάρει σάρκα και οστά άμεσα, ένα μοναδικό για τα ελληνικά και εξαιρετικά σπάνιο για τα διεθνή δεδομένα, εγχείρημα.

 

papastratos300x250