Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Μήνας μεγάλων επιτυχιών για την Αστυνομία, ο Μάιος
Μήνας μεγάλων επιτυχιών για την Αστυνομία, ο Μάιος Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 14:52

9α

 

Σαν… μανιτάρια «ξεφυτρώνουν» το τελευταίο διάστημα οι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της μηνιαίας δραστηριότητας των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου, δρουν και στην Ήπειρο, με κύρια αντικείμενα την εξαπάτηση πολιτών, τη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και τις κλοπές και με στόχο την εξασφάλιση εύκολου κέρδους.

Μόνο τον Μάιο, συνελήφθησαν 23 άτομα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις ήταν η εξάρθρωση πολυμελούς κι οργανωμένου κυκλώματος που διακινούσε συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών ουσιών διαφόρων ειδών (κυρίως κοκαΐνης), στην περιοχή της Άρτας, των Αθηνών, της Λευκάδας και της Καρδίτσας, η σύλληψη ενός Αλβανού και η αναζήτηση του συνεργού τους, οι οποίοι εμπλέκονται σε συνολικά δεκαπέντε περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών σε εκκλησίες, σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητο, καθώς και η εξακρίβωση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε πολίτες, με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο δήθεν ευθύνεται για τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό, με πεδίο δραστηριοποίησης την περιοχή της Άρτας, του Βόλου και της Καρδίτσας.

Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν και 29 απόπειρες απάτης.

Στο «κάδρο», βρέθηκαν και οι κλασσικές υποθέσεις εγκληματικότητας, όπως οι κλοπές, οι διαρρήξεις, τα όπλα και η λαθρομετανάστευση, αλλά και μορφές όχι ιδιαίτερα διαδεδομένες για τα τοπικά δεδομένα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η έκθεση ανηλίκου, η εκούσια απαγωγή και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, την ώρα που η κοινωνία συγκλονίζεται από εγκλήματα, όπως η εκτέλεση της 37χρονης στις Καρυές Ιωαννίνων.

Τον προηγούμενο μήνα όμως, ξετυλίχθηκε και το κουβάρι της ανθρωποκτονίας του 26χρονου Αλβανού, το ακέφαλο πτώμα του οποίου, βρέθηκε στις 9 Μαΐου, σε στάβλο στη θέση «Ποταμιά» Γλυκής Παραμυθιάς, με τη σύλληψη δύο ατόμων και την αναζήτηση ενός ακόμα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Αστυνομίας, εξιχνιάστηκαν δυο υποθέσεις ανθρωποκτονίας με πρόθεση, ενώ συνελήφθησαν τρία άτομα.

Ο Μάιος, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λοιπόν και ως ο μήνας των επιτυχιών για τις Διωκτικές Αρχές της Ηπείρου.

Ναρκωτικά – όπλα

Η Δίωξη Ναρκωτικών προσθέτει διαρκώς στο ενεργητικό τις νέες επιτυχίες, με τις ποσότητες χασίς να είναι μειωμένες, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όπως και η ηρωίνη που κατάσχεται, πριν προλάβει να φτάσει στις πιάτσες.

Τον περασμένο μήνα, εξιχνιάστηκαν 19 υποθέσεις ναρκωτικών, οι συλλήψεις άγγιξαν τις 19, ενώ κατασχέθηκαν 196,88 γραμμάρια ηρωίνης, 34,56 γραμμάρια κοκαΐνης, 999,48 γραμμάρια χασίς, 293,4 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, τύπου σοκολάτας, ένα δενδρύλλιο, 79,06 γραμμάρια ναρκωτικής ουσίας MDMA και 66,5 ναρκωτικά χάπια.

Το τελευταίο διάστημα όμως, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα… «οπλοστάσια», σε σπίτια και αποθήκες.

Δεν είναι τυχαίο, ότι τον περασμένο μήνα, εξιχνιάστηκαν 15 υποθέσεις όπλων, συνελήφθησαν 19 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν δύο πολεμικά τυφέκια, (Kalashnikov), τρία πιστόλια, έξι πιστόλια κρότου – αερίων, δύο αεροβόλα όπλα, έξι κυνηγετικά όπλα, μία απομίμηση πυροβόλου όπλου, ένα περίστροφο, 19 γεμιστήρες όπλων, 674 φυσίγγια κι ένα μαχαίρι.

Τέλος, κατασχέθηκαν 221 τεμάχια βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, που «μεταφράζονται» σε τέσσερις συλλήψεις.

Κλοπές – διαρρήξεις

Οι δείκτες κλοπών και διαρρήξεων στην περιοχή τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν άνοδο, αν και οι δράστες φαίνεται ότι δρουν χωρίς τον… «ξενοδόχο», με αποτέλεσμα να καταλήγουν αργά ή γρήγορα με χειροπέδες.

Τον Μάιο εξιχνιάστηκαν 47 υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων και τρεις υποθέσεις ληστείας, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 64 άτομα.

Τέλος, τα ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα), ανήλθαν σε 6.

Λαθρομετανάστευση

Εξάλλου, συνεχίστηκε η μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης, ενός προβλήματος που έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας και στην περιοχή μας.

Το μέγεθος του προβλήματος, αποτυπώνεται και στα απολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε ένα μόλις μήνα, είχαμε εκατοντάδες συλλήψεις παράνομων μεταναστών και εξιχνίαση επτά υποθέσεων.

Ειδικότερα, εξιχνιάστηκαν τέσσερις υποθέσεις διακίνησης λαθρομεταναστών, οι συλλήψεις ατόμων που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών για παραβάσεις του νόμου «περί Αλλοδαπών», έφτασαν τις 381, εκ των οποίων τέσσερα άτομα ήταν διακινητές.

Οι υπόλοιπες υποθέσεις

Το σκηνικό, συμπληρώνουν νέες και παλιές υποθέσεις που απασχολούν διαχρονικά τις διωκτικές αρχές.

Ειδικότερα, εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις λαθρεμπορίου και συνελήφθησαν δύο άτομα, εννέα υποθέσεις πλαστογραφίας για τις οποίες συνελήφθησαν 9 άτομα και μία υπόθεση κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.

Στη φάκα, πιάστηκαν επίσης 33 άτομα για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.), 31 για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες, 12 για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.), πέντε άτομα για διατάραξη οικιακής ειρήνης & παρακώληση συγκοινωνιών, από δύο άτομα για παράβαση του Ν. «περί ενδοοικογενειακής βίας», παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η αρχή και παράνομη απασχόληση αλλοδαπών κι από ένα άτομο για εκούσια απαγωγή, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, έκθεση ανηλίκου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εκτός από τις ποσότητες ναρκωτικών και τα όπλα, που αναφέρονται παραπάνω, τον προηγούμενο μήνα, κατασχέθηκαν 1 κιλό και 950 γραμμάρια παράνομου καπνού και 197 Cd – Dvd.

 

papastratos300x250