Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Προσοχή στην «αθώα» ακτινοβολία των κινητών
Προσοχή στην «αθώα» ακτινοβολία των κινητών Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016 14:10

3νεςαα

 

Ζούμε αναμφίβολα στην εποχή της πληροφορίας. Τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και φυσικά το ίδιο το ίντερνετ, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Και ενώ πριν από λίγα χρόνια, η χρήση όλων των παραπάνω ήταν περιορισμένη, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους ενήλικες να προστατέψουν τα παιδιά από την ακτινοβολία.

Ουσιαστικά, τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε ένα «ηλεκτρονικό νέφος» που δημιουργείται από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, ,οι ασύρματες συσκευές παρακολούθησης των βρεφών, άλλες παρόμοιες ασύρματες συσκευές καθώς και οι ασύρματες συνδέσειςσυσκευών (Η/Υ, tablets, iPads) μέσω Wi-Fiή μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας 3Gή 4G.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κύπρου κ. Μιχαηλίδου, από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στο 33ο Σεμινάριο Παθολογικής Ανατομικής και Ογκολογίας, αναφέρθηκε στις συνέπειες αυτής της έκθεσης και κυρίως της «αθώας» ακτινοβολίας που φαίνεται να είναι όπως χαρακτηριστικά είπε «ένας αθόρυβος κίνδυνος».

Συγκεκριμένα, η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι για πολλές ώρες κάθε μέρα, πολλαπλή (πολλές πηγές σε πολλούς χώρους)και μακρόχρονη (αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία. Κάποιες φορές από την εμβρυϊκή ηλικία).

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοκυμάτων (ΗΜΑ -RF)μέσω της οποίας μεταφέρονται πληροφορίες, καλύπτει το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων 30 kHz-300 GHz. Αυτή η ακτινοβολία ονομάζεται «μη ιονίζουσα ακτινοβολία»και διαφέρει από την ιονίζουσα ακτινοβολία (όπως οι ακτίνεςΧ) η οποία προκαλεί ιονισμό και αποδεδειγμένα είναι καρκινογόνα. Αφού η HMA-RF δεν είναι ιονίζουσα και έχει χαμηλή ενέργεια γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη; Γιατί:α) είναι η μόνη ακτινοβολία που μεταφέρει πληροφορίες, γι’ αυτό η ενέργεια της δεν είναι σταθερή αλλά κυματοειδής. Έτσι, αν και η μέση ενέργεια είναι σχετικά χαμηλή, εντούτοις παρουσιάζονται παλμοί με ψηλή ενέργεια πολύ δραστικοί και β) Διεισδύει βαθιά μέσα στο σώμα και στον εγκέφαλο και μπορεί να επηρεάσει την ηλεκτροφυσιολογία του σώματος. Ποιες είναι οι πιθανές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα;

Οι πρώτες επιδράσεις που διαπιστώθηκαν και στις οποίες βασίστηκαν τα όρια το 1999, σε μια εποχή με πολύ περιορισμένη χρήση κυρίως κινητών, ήταν οι «θερμικές» δηλαδή η πρόκληση βλάβης ένεκα θέρμανσης των ιστών μετά από βραχυπρόθεσμη έκθεση. Σήμερα η έκθεση στην ακτινοβολία είναισυνεχής/πολλαπλή και μακρόχρονη και σύμφωνα με νεότερες έρευνες, μπορεί να προκαλέσει άλλες μη θερμικές επιδράσειςκαι μάλιστα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης.

Πρώτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2011, κατάταξε την πιο πάνω 2 ακτινοβολία η οποία αφορά όλο το φάσμα των συσκευών/συνδέσεων που αναφέρεται πιο πάνω ως«πιθανώς καρκινογόνα κατηγορίας 2Β για τον άνθρωπο».

Επιπρόσθετα οι πιο κάτω πιθανές επιπτώσεις Επιπρόσθετα οι πιο κάτω πιθανές επιπτώσεις υποστηρίζονται από χιλιάδες αξιόπιστες έρευνες

Άμεσες επιπτώσεις βραχυπρόθεσμης σχετικά έκθεσηςπου μπορεί εύκολα να

Διαπιστωθούν στα παιδιά: διαταραχές του ύπνου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της μαθησιακής ικανότητας, «ανεξήγητες» χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, πονοκέφαλοι, εκνευρισμός, βουητό στα αυτιά κ.α.

Επιπτώσεις μακρόχρονης έκθεσης: επιδράσεις στη γονιμότητα, καταστροφή των νευρικών κυττάρων, διασύνδεση με νευρολογικές παθήσεις, κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, αυτισμό, ΔΕΠΥ κ.ά αύξηση των στρεσογόνων ορμονών και των ελευθέρων ριζών και καταστροφή του DNA(μέσω του μηχανισμού οξειδωτικού στρες), μείωση της ικανότητας των αγγείων του εγκεφάλου (του αιματοεγκεφαλικού φραγμού)να εμποδίζουνκάποιες τοξικές ουσίες να περνούν από το αίμα, στον εγκέφαλο.

Τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε;

Σύμφωνα με την κα. Μιχαηλίδου, πρέπει να μειωθεί άμεσα και δραστικά η έκθεση των παιδιών και των εμβρύων όπου και όσο μπορούμε. Ιδίως μέσα στο σπίτι μας και στο σχολείο του παιδιού όπου συνολικά τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, παίρνουν περίπου το 60-90% του χρόνου τους.

Οι γονείς μπορούν γιατί έχουν τον αποκλειστικό ή τουλάχιστο κύριο λόγο στις σχετικές αποφάσεις.

Βασικότερες συσκευές/συνδέσεις μέσα στο σπίτι ή στο σχολείο: Αύξηση της απόστασης από τις πηγές εκπομπής, μείωση της συνολικής διάρκειας και συχνότητας χρήσης, η χρήση να είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας των παιδιών, επιλογή ενσύρματων συσκευών και συνδέσεων, απενεργοποίηση επιλογών Wi-Fi, Bluetooth, ΔΚΤ όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Από όλες τις συσκευές ασύρματης επικοινωνίας τα κινητά εκπέμπουν

την μεγαλύτερη ακτινοβολία και μάλιστα εκπέμπουν συνεχώς ακόμα και όταν δεν τα χρησιμοποιούμε εκτός αν είναι σε λειτουργία πτήσης (Flightmode). Γι’ αυτό ποτέ δεν τα αφήνουμε στα υπνοδωμάτια ή κοντά στο σώμα.

Ακολουθούν τα ασύρματα τηλέφωνα περιλαμβανομένης της βάσης

τους η οποία εκπέμπει συνεχώς εκτός αν είναι τύπου ECO.Οι ασφαλέστερες τηλεφωνικές κλήσεις είναι μέσω σταθερού ή μέσω υπολογιστή με

ενσύρματη διαδικτυακή σύνδεση μέσω SKYPE.

Στο μεταξύ η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Πολυξένη Νικοπούλου αναφέρθηκε και στα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στα Γιάννενα. Σεμινάρια στα οποία αναμένεται να αναλυθούν θέματα που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα το οποίο αποκάλεσε «κεντρική μονάδα» του ανθρώπινου οργανισμού καθώς τα πάντα συνδέονται με αυτό.

Τοσεμινάριο

Οιεργασίεςτου «IOANNINA UNΙVERSITY COURSES IN PATHOLOGY (IUCP). CNS Pathology-Oncology: An update for the General Pathologist», ξεκίνησαν χθες στο ξενοδοχείο «Παλλάδιον» και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και από αυτά των Ιωαννίνων, των Αθηνών, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης, ενώ το «παρών» δίνουν και ειδικευόμενοι από Νοσοκομεία, κυρίως της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, καθώς και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Τα Ευρωπαϊκά Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια Παθολογικής Ανατομικής και Ογκολογίας, απευθύνονται σε νέους Ιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους, κυρίως Παθολογοανατόμους. Ξεκίνησαν το Μάιο του 1996 με ανάθεση στην Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Νίκη Αγνάντη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής. Είναι μονοθεματικά και αφορούν πάντα όγκους διαφόρων οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Παρουσιάζουν ιδιαίτερη επιτυχία και απήχηση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα γειτονικά Βαλκανικά κράτη.

 

papastratos300x250