Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Αντέχει 1.000 ακόμη πρόσφυγες η Ήπειρος;
Αντέχει 1.000 ακόμη πρόσφυγες η Ήπειρος; Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 13:02

5ασ

 

Σε κάτι λιγότερο από 3.000 (2.950) άτομα, υπολογίζεται η χωρητικότητα των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ήπειρο, την ώρα που φιλοξενείται πολύ μικρότερος αριθμός, που αγγίζει τα 1.995 άτομα.

Αυτό αναφέρει η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις επιπτώσεις που έχει το προσφυγικό στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό, η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στη Σάμο, προκαλώντας ερωτηματικά και ανησυχία.

Η Περιφέρειά μας, δέχθηκε από την αρχή της δημιουργίας Κέντρων Φιλοξενίας, ανά την επικράτεια, ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων- και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό- ο οποίος κατανεμήθηκε κυρίως, στον καταυλισμό του Κατσικά και στο παλιό στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα, ενώ μικρότερες δομές άνοιξαν και λειτουργούν σε Κόνιτσα, Δολιανά και Τσεπέλοβο.

Σήμερα, η περιοχή μας βρίσκεται εν αναμονή της διαμόρφωσης της πρώην Παιδόπολης στη Ζίτσα, προκειμένου να δεχθεί πρόσφυγες. Όπως έχουν διαβεβαιώσει τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας από τα Γιάννενα, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, εκεί θα μεταφερθεί ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων από τον Κατσικά, που αποτελεί ανοιχτό Κέντρο, με σημαντικά προβλήματα και θα πρέπει μέχρι το Σεπτέμβριο να οδηγηθεί σε «λουκέτο».

Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με τα στελέχη της κυβέρνησης θα μεταφερθούν σε άλλες κλειστές δομές, σε περιοχές, που δεν έχουν κληθεί να διαχειριστούν ακόμη το «βάρος» του προσφυγικού.

Η αναδιαμόρφωση όμως του χάρτη των Κέντρων Φιλοξενίας, που αναμένεται άμεσα, δεν αποκλείεται να βρει την Ήπειρο, να υποδέχεται νέο μεγάλο αριθμό προσφύγων, που μπορούν να φτάσουν και τα 1.000 άτομα, αν ληφθεί υπόψη η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό, συνεπάγεται, είτε την επιβάρυνση των ήδη υπαρχουσών δομών, είτε το άνοιγμα νέων Κέντρων Φιλοξενίας ή κατά το χειρότερο σενάριο, τη διατήρηση του καταυλισμού στον Κατσικά για αρκετό ακόμη διάστημα, παρόλο που όπως τονίζεται στην έκθεση και σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, οι συνθήκες που επικρατούν, υπολείπονται σημαντικά των ελάχιστων προδιαγραφών.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν, είναι: «Αντέχει 1.000 ακόμη πρόσφυγες η Ήπειρος;»

Όπως και να έχει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο, η οποία ανταποκρίθηκε υποδειγματικά στη διαχείριση του προσφυγικού, παρά την απαξίωση της πολιτείας, η οποία ποτέ δεν της έδωσε το ρόλο που της αξίζει, θα μάθει τελευταία τις όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν για την περιοχή μας, όπως εξάλλου γίνεται μέχρι σήμερα…

Πάντως, στις προτάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση σχετικά με τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης υπογραμμίζεται ότι «οι πολιτικές των Περιφερειακών και των Δημοτικών Αρχών για την προώθηση της ενσωμάτωσης αποτελούν αναγκαίο συστατικό στοιχείο για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και συστημικής στρατηγικής ένταξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Επίσης ότι «οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να ενταχθούν στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών».

Οι αριθμοί

Περίπου 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα, το 2015, (από 41.000 περίπου το 2014) κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία. Για το τρέχον έτος, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, οι αφίξεις προσφύγων/ μεταναστών ανέρχονται σε 156.150 από τις οποίες το 58% περίπου καταγράφεται στο νησί της Λέσβου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην Ελλάδα λειτουργούν πενήντα τέσσερις (54) δομές και χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις οποίες διαμένουν 53.293 άτομα. Από αυτές επτά (7) λειτουργούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω) εκ των οποίων οι δύο (2) είναι άτυπες δομές (Ρόδο, Κάλυμνο) και 47 στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Συνολικά μέσω της Ε.Ε. και συγκεκριμένα του προϋπολογισμού του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ, έχουν επιμεριστεί στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 πόροι ύψους 509 εκ. €.

Επιπλέον αυτών, μέσω έκτακτης χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων, η χώρα έχει επίσης λάβει πόρους ύψους 237 εκ. €.

Το σύνολο συνεπώς των έως τώρα επιμερισμένων πόρων για τη χώρα ανέρχεται σε 746 εκ. €.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν ακόμα πόροι που αναμένεται να επιμεριστούν στη χώρα μέσω του Κανονισμού 369/2016 για την «παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της Ε.Ε.», του οποίου οι πόροι ανέρχονται συνολικά για όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και για 3 έτη σε 700 εκ. €.

 

Και τα προβλήματα στις δομές

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι αποκαλυπτικά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δομές φιλοξενίας, κυρίως ανοιχτού τύπου.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι παρόλο που η παροχή γευμάτων σε όλες τις δομές καλύπτει όλο τον φιλοξενούμενο πληθυσμό, πραγματοποιείται διατροφικός έλεγχος μόνο σε μία!

Παράλληλα, στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν ειδικές αίθουσες για θηλασμό.

Σε κανένα από τα Κέντρα Φιλοξενίας δεν υλοποιούνται προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από το Υπουργείο Υγείας αλλά σε 11 από τις δομές πραγματοποιούνται από άλλους φορείς.

Σε όλες τις δομές υπάρχουν αποχωρητήρια και λουτρά, χωρίς να παρέχεται παντού ζεστό νερό) ωστόσο δεν τηρούνται οι αναλογίες, 1 αποχωρητήριο ανά 20 άτομα και 1 λουτρό ανά 50 άτομα.

Την ίδια στιγμή, μόνο σε 10 δομές υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι αποχωρητηρίων για γυναίκες.

Στην πλειοψηφία των δομών, δεν προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών υγιεινής από αρμόδιους φορείς.

Όσον αφορά στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και μηχανισμούς προστασίας και πρόληψης, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

- Σε 23 από τις 34 δομές δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλοι χώροι για τα φιλοξενούμενα παιδιά.

- Σε 31 από τις δομές δεν παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη σχετικά με την επανένωση των οικογενειών.

- Σε 19 δομές δεν παρέχεται ενημέρωση και υποστήριξη σχετικά με περιστατικά διαπληκτισμών μεταξύ των φιλοξενουμένων.

- Σε 29 δομές δεν παρέχεται ενημέρωση και δεν υπάρχουν μηχανισμοί για την πρόληψη της σεξουαλικής και σεξιστικής βίας.

- Σε 23 δομές δεν υπάρχουν μηχανισμοί για την υποστήριξη και τη διαχείριση των φιλοξενούμενων παιδιών που είναι ασυνόδευτα.

 

 

 

papastratos300x250