Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Ιερέας χωρίς… ιερό και όσιο
Ιερέας χωρίς… ιερό και όσιο Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 13:22

2-1αααΝ

 

Με κουβάρι χωρίς τέλος, μοιάζουν οι αποκαλύψεις για τους αρχαιοκάπηλους που πλήγωσαν και τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα τον θρησκευτικό πλούτο της Ηπείρου, με τη δράση τους, είτε ως μέλη κυκλώματος, είτε μεμονωμένα.

Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και όπως είχαν αποκαλύψει πρόσφατα τα «Πρωινά Νέα» (φύλλο 11ης Μαΐου), σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, εντοπίστηκαν κλεμμένα κειμήλια.

Χθες, ήρθε και η επιβεβαίωση, καθώς αποκαλύφθηκε ότι 34χρονος παπάς, επί 19 χρόνια κατέκλεβε εκκλησίες στην Καβάλα και μία, την Ιερά Μονή Τσούκας, όταν ήταν δόκιμος μοναχός, σε ηλικία 15 ετών!

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, εξιχνιάστηκαν, ύστερα από ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, κλοπές από δύο Ιερούς Ναούς και μία Ιερά Μονή, που είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 1997 - αρχές του 2016, στους νομούς Καβάλας και Ιωαννίνων.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 34χρονου ιερέα, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναλυτικότερα, από τις έρευνες των αστυνομικών, προέκυψε ότι ο 34χρονος, το παραπάνω χρονικό διάστημα, αφαίρεσε από δύο Ιερούς Ναούς, στο νομό Καβάλας και από την Ιερά Μονή Τσούκας, όταν ήταν νεαρός, συνολικά: 15 ξύλινες εικόνες Αγίων, αποτμήματα λειψάνων Αγίων, ένα Ιερό Ευαγγέλιο και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες του 34χρονου και μία αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, καθώς επίσης ένα Ιερό Ευαγγέλιο, μια ξύλινη εικόνα και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων αποδόθηκε στους δικαιούχους του, ενώ ένα Ιερό Ευαγγέλιο, 6 ξύλινες εικόνες Αγίων και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα, απεστάλησαν στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

 

papastratos300x250