Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Σχεδιά…ζω τη ζωή μου χωρίς τσιγάρο Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 13:44

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Άνθρωποι της «Σχεδίας» μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και ενημέρωσαν για τους κινδύνους του καπνίσματος και για τα οφέλη από τη διακοπή του.

Η κοινωνιολόγος και μια από τις υπεύθυνες για την εκδήλωση, κληθείσα να σχολιάσει έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά έρχονται πιο γρήγορα σε επαφή με το κάπνισμα και δοκιμάζουν από μικρές ηλικίες το τσιγάρο είπε: «Καλό είναι να μην έχουμε περιέργεια για όλα τα πράγματα. Το τσιγάρο είναι κακό για την υγεία μας και αυτό έχει αποδειχτεί».Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:

- Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.

- Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.

- Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.

- Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.

- Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Αποφασιστικότητα κατά του… καπνίσματος

Συνεχή και επαναλαμβανόμενη αντιμετώπιση, ψυχολογική υποστήριξη, συχνά φαρμακευτική αγωγή και πάνω απ’ όλα αποφασιστικότητα, απαιτεί η διακοπή του καπνίσματος που αν μη τι άλλο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση!

Ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, όπως έχει οριστεί η 31η Μαΐου, μοίρασε ενημερωτικό υλικό για το κάπνισμα και τα πολλαπλά οφέλη της διακοπής του.

Όπως τονίζεται από τον πνευμονολόγο κ. Ζωη, το κάπνισμα, είναι η πρώτη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον σύγχρονο κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 6.000.000 άνθρωποι από τις συνέπειες του καπνίσματος.

Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 36% των θανάτων από έμφραγμα του μυοκαρδίου και για το 14% των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Αποτελεί βασική αιτία χρόνιου βήχα και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και επομένως σημαντικής δυσλειτουργίας και αναπηρίας, ενώ επιδεινώνει τη σοβαρότητα του άσθματος. Παραμένει επίσης η κυριότερη αιτία για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και σημαντική αιτία για την εμφάνιση συνολικά 14 μορφών καρκίνου, μεταξύ αυτών της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου και του λάρυγγα.

Εξίσου επικίνδυνο είναι όμως και το παθητικό κάπνισμα. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι συζούν με καπνιστές έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα και διπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας το κάπνισμα πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια της εθιστικής συνήθειας καθώς προκαλεί έντονη επιθυμία για χρήση του καπνού, αδυναμία για έλεγχο της χρήσης του, συμπτώματα στέρησης και ανάπτυξη ανοχής. Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4000 διαφορετικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι βλαβερές για τον οργανισμό , 60 δε από αυτές είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες. Η νικοτίνη είναι ίσως η πιο ακίνδυνη ουσία από αυτές, αποτελεί όμως την αιτία του εθισμού. Έχει βρεθεί ότι καπνίζοντας 5 τσιγάρα ημερησίως για 10 ημέρες, ο εγκέφαλος υφίσταται τέτοιες δομικές αλλαγές (σε επίπεδο υποδοχέων) ώστε επέρχεται ο εθισμός!

Λόγω της εξάρτησης στη νικοτίνη, είναι φανερό ότι το κάπνισμα είναι μια χρόνια νόσος, που μπορεί να υποτροπιάζει, μπορεί όμως και να αντιμετωπιστεί, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αν όλα αυτά σας προβλημάτισαν καιρός να κόψετε το τσιγάρο!

Εκδήλωση από τους φοιτητές της Ιατρικής

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης, πραγματοποίησαν και οι τεταρτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, με τον καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Γουδέβενο να σημειώνει ότι «Του χρόνου θα βρισκόμαστε πάλι εδώ, θα συζητάμε τα ίδια και χειρότερα και η κατάσταση δεν θα έχει αλλάξει».

Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τον καπνό, αποτελεί σίγουρη λύση.

 «Έχει αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να αποδώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

papastratos300x250