Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Νέος «αποκλεισμός» Δήμων, νέα ερωτηματικά
Νέος «αποκλεισμός» Δήμων, νέα ερωτηματικά Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 13:25

4α

 

Στο ίδιο έργο θεατές, βρίσκονται για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Ηπειρώτες, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει ένα πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής, για την καταπολέμηση της φτώχειας στην φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρώπης, σε πρόγραμμα για λίγους.

Ο λόγος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στο οποίο από την Ήπειρο, θα συμμετέχει αρχικά μόνο ο Δήμος Αρταίων (που είχε επιλεγεί και για την Κοινωφελή Εργασία), με τους υπόλοιπους αυτού του Νομού, ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων, αλλά και αυτούς της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας να μένουν εκτός, εγείροντας νέα ερωτηματικά για τον αποκλεισμό τους, αλλά και για την μεθοδολογία που ακολούθησε το υπουργείο Εργασίας για την επιλογή των 30 «εκλεκτών» Δήμων ανά την Ελλάδα.

Η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος, από την αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αναμένεται να σηκώσει νέα «θύελλα» αντιδράσεων, καθώς τα 200 ευρώ μηνιαίως που προβλέπονταν για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που μετατρέπεται σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, κάλυψαν το προηγούμενο διάστημα τις βασικές ανάγκες δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Πλέον όμως, μόνο οι συντοπίτες της Όλγας Γεροβασίλη, θα μπορούν να λάβουν το βοήθημα, αλλά και τη σχετική συνδρομή, καθώς αυτός περιλαμβάνεται στους 30 Δήμους, για τους οποίους άναψε το «πράσινο φως», βάσει του πληθυσμού, των ποσοστών ανεργίας και του επιπέδου της φτώχειας.

«Βασικός στόχος του υπουργείου είναι το επίδομα να δοθεί σε περιοχές όπου οι πολίτες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση και σε τοπικό επίπεδο όλοι διερωτώνται «Έχει πληγεί η Άρτα από αυξημένες μεταναστευτικές ροές»; Η απάντηση είναι όχι, μιας και μέχρι στιγμής, δεν διαθέτει ούτε ένα Κέντρο Φιλοξενίας, σε αντίθεση με το Δήμο Ιωαννιτών, το Δήμο Πωγωνίου, το Δήμο Ζαγορίου και το Δήμο Ζηρού, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Οι εν λόγω Δήμοι, αλλά και οι υπόλοιποι που μένουν εκτός, θα πρέπει να περιμένουν την σταδιακή επέκταση του προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα η σταδιακή επέκταση του Κοινωνικού Εισσοδήματος Αλληλεγγύης, κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρεθούν πάνω από 900 εκατ. ευρώ, μέσω της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων.

Ικανοποίηση από το Δήμο Αρταίων

Όπως είναι φυσικό, στον μοναδικό επιλεγέντα Δήμο της Ηπείρου, επικρατεί ικανοποίηση.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος Τη σχετική ενημέρωση έκανε χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό την αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό Θεανώ Φωτίου.

Ο Δήμος Αρταίων μετά την ενημέρωση ότι ακόμη 17 Δήμοι θα εντάσσονταν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε κάνει ήδη από τις αρχές Μαρτίου (με το υπ. αριθμ. πρωτοκόλλου 8056/9-3-2016 έγγραφό του) το αίτημα ένταξης στο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Στην επιστολή, η οποία είχε αποδέκτη το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφερόταν μεταξύ άλλων πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί μια από τις πλέον φτωχές Περιφέρειες της Ελλάδας και ότι ο Δήμος Αρταίων, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμου στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι ο φτωχότερος κεντρικός Δήμος του Νομού παρακαλούμε για την ένταξή μας στο πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Μόλις την Δευτέρα, υπήρξε ενημέρωση για την οριστική ένταξή του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη, την οποία διεκδικούσαμε, με σκοπό να βοηθήσουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο Δήμο Αρταίων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος. Να σημειωθεί, ότι μετά την ενημέρωση που θα υπάρξει στην Αθήνα, θα καθοριστεί και ο ακριβής χρόνος έναρξης υλοποίησης του προγράμματος στο Δήμο Αρταίων και θα υπάρξει νέα σχετική ενημέρωση.

Και η πρώτη αντίδραση

Η πρώτη αντίδραση, ήρθε από το Δήμο Δωδώνης, ο οποίος κάνει λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, σημειώνοντας ότι σήμερα και με βάση τα εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια που απαιτεί το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας, οι δικαιούχοι στην περιοχή ανέρχονται στους 187!

«Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλήττεται βαρύτατα από τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Δήμοι δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους ενώ συνάμα καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, ένα μεγάλο κύμα κοινωνικής εξαθλίωσης.

Πρόκειται για φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με τα μέτρα λιτότητας και τις μνημονιακές πολιτικές και από το κεντρικό κράτος εφαρμόζονται μέχρι τώρα αποσπασματικά κι μεροληπτικά μέτρα.

Οι περισσότεροι Δήμοι -όπως και ο Δήμος Δωδώνης- τελούν εν αναμονή της έναρξης υλοποίησης των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για έναρξή τους τον Σεπτέμβριο φαίνεται ότι και πάλι έχουν ‘μπει στον πάγο’ αναμένοντας προφανώς το πέρας των διαπραγματεύσεων και την εκταμίευση των δόσεων. Χαρακτηριστική είναι η καθυστέρηση στους δήμους της πιλοτικής εφαρμογής.

Σήμερα, ανακοινώθηκαν οι 30 δήμοι στους οποίους θα δοθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και οι οποίοι επιλέχθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Ο Δήμος Δωδώνης, από τους πιο ορεινούς, υποβαθμισμένους και με υψηλούς δείκτες φτώχειας, έχει αποκλειστεί κι αυτή τη φορά από την εφαρμογή του προγράμματος.

Το ίδιο είχε συμβεί και κατά το παρελθόν όταν βρέθηκε εκτός του προγράμματος αντιμετώπισης της ένδειας, το οποίο αποσκοπούσε στην παροχή των πρώτων κοινωνικών βοηθειών» σημειώνεται, με τον Δήμο Δωδώνης, που εντάσσεται στους πιο φτωχούς της Ηπείρου, να ζητά επανόρθωση με ένταξη όλων των δήμων στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

«Θεωρούμε δε ότι αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι καθολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας, που θα λειτουργεί με ξεκάθαρα κριτήρια και πλήρη διαφάνεια κι όχι αποσπασματικές δράσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποτελούν πραγματική βοήθεια για τον πολίτη παρά μόνο ταλαιπωρία», καταλήγει στη γραπτή δήλωσή του ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης.

Το πρόγραμμα

Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το πιλοτικό πρόγραμμα, θα τεθεί σε εφαρμογή από αρχές Ιουλίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός των ωφελούμενων θα ανέλθει στους 60.000 και το κόστος στα 68 εκ. ευρώ. Με την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου θα ωφεληθούν 700.000 άνθρωποι και το κόστος του υπολογίζεται σε 800 – 900 εκ. ευρώ. Το κόστος και στις δύο περιπτώσεις θα καλυφθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή η κ. Φωτίου, συνιστά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων, που θεμελιώνονται σε τρεις πυλώνες:

- Την εισοδηματική ενίσχυση, η οποία θα δίνεται κατά 50% με τραπεζική κάρτα και το υπόλοιπο σε ρευστό. Για κάθε ενήλικα το επίδομα θα ανέλθει στα 200 ευρώ το μήνα. Κάθε επιπλέον ενήλικας σε ένα νοικοκυριό, θα λαμβάνει 100 ευρώ και κάθε ανήλικος 50 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει, ότι η οικονομική ενίσχυση για μια τετραμελή οικογένεια, θα ανέλθει στα 400 ευρώ το μήνα.

- την πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες,

- την προώθηση του 10% των δικαιούχων σε θέσεις εργασίας «και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε διαδικασίες επανένταξης».

Ωφελούμενες μονάδες σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι:

- Το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή κάθε ενήλικο άτομο που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές, σε σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,

- Το πολυπρόσωπο νοικοκυριό το οποίο περιλαμβάνει όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και απαρτίζεται από ένα άτομο και ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια.

- Ωφελούμενοι μπορεί να είναι επίσης, άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της πρώτης φάσης, ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων, τα οποία λειτουργούν στους δήμους της πρώτης φάσης.

Υπαρκτά τα προβλήματα

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στους Δήμους, αλλά και ο τεράστιος όγκος των πολιτών που εκτιμάται ότι θα σπεύσουν για να καρπωθούν τη συγκεκριμένη παροχή, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες. Να υπενθυμίσουμε, ότι στην πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά επέμεναν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις που δεν δηλώνονταν τα ακριβή στοιχεία, είτε από λάθος, είτε από άγνοια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με περιπτώσεις που ο δικαιούχος ήταν πολύτεκνος και στη δήλωσή του φαινόταν ότι δεν είχε καθόλου παιδιά. Όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ άφησαν πίσω και την καταβολή των δόσεων σε αρκετούς από τους δικαιούχους.

Ούτε ένας συμβασιούχος στην Ήπειρο!

Η χθεσινή ημέρα, επεφύλασσε κι άλλη μία έκπληξη για την Ήπειρο: Κανένας Δήμος, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με αυτούς που θα προσλάβουν 1.465 άτομα με συµβάσεις ορισµένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με απόφασηπου υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας, οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους δήμους, για χρονικό διάστηµα έως οκτώ (8) µήνες.

Όπως αναφέρει η απόφαση, «η πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού θα γίνει σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει και τις όµοιες του ν. 3812/2009, όπως ισχύει, για χρονικό διάστηµα έως οκτώ (8) µήνες».

 

papastratos300x250