Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Γεμάτα φανερά και… κρυφά τασάκια
Γεμάτα φανερά και… κρυφά τασάκια Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 31 Μαΐου 2016 12:53

3aa

 

«Την 1η Ιουλίου 2009 η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο», ήταν το σύνθημα της μεγαλεπήβολης προσπάθειας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Όσοι πείστηκαν τότε και έσβησαν το τσιγάρο, σήμερα το έχουν ξανανάψει, αφού για άλλη μια φορά η πολιτεία απεδείχθη αναποτελεσματική στην εφαρμογή των ίδιων των νομοθετημάτων της.

Παρά τη μεγάλη αποδοχή που είχαν τα αντικαπνιστικά μέτρα από τους πολίτες, ακόμα και από τους ίδιους τους καπνιστές, ουδέποτε η πολιτεία προχώρησε στις απαραίτητες συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την πλήρη υλοποίησή τους.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, επτά χρόνια μετά, οι θαμώνες της πλειονότητας των καφέ, μπαρ και εστιατορίων να καπνίζουν, οι γιατροί στα γραφεία των νοσοκομείων να καπνίζουν, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες να καπνίζουν, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης να ανάβει τσιγάρο στη Βουλή και γενικά «όλο το κράτος να καπνίζει».

Η κατάσταση στην Ελλάδα, με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που γιορτάζεται σήμερα 31η Ιουνίου, εμφανίζεται ανεξέλεγκτη στον τομέα του αντικαπνιστικού αγώνα, παρά τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας που κάνουν λόγο για πάνω από 6 εκ. θανάτους καπνιστών και μη, που εκτίθενται στο δευτερογενές (παθητικό) κάπνισμα.

«Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου μία έγκυος δεν έχει πού να πιει καφέ, μία γυναίκα με παιδί δεν έχει πού να φάει και ένας νεαρός με άσθμα δεν έχει πού να διασκεδάσει το Σαββατόβραδο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Όπως πέρυσι, πρόπερσι και τα προηγούμενα χρόνια, δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και την προστασία της υγείας των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού από τον καπνό. Το δεύτερο πρόβλημα είναι το λαθρεμπόριο και η πολιτεία θα πρέπει να επισπεύσει την κύρωση με νόμο του πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπισή του.

Στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση, είναι η κυκλοφορία των νέων πακέτων τσιγάρων που θα καλύπτονται σε ποσοστό 65% με φωτογραφίες οργάνων που έχουν υποστεί βλάβη από το κάπνισμα και προειδοποιήσεις.

Η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας ήταν η 21η Μαΐου και ήδη αργήσαμε...

Επιπλέον, εξετάζεται και η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η οδηγία εντάσσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα καπνικά προϊόντα που σημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι να μπει στους περιορισμούς του καπνίσματος.

Χάνει σταδιακά τη «δημοφιλία του»

Στα θετικά, είναι ότι το κάπνισμα χάνει σταδιακά τη «δημοφιλία του». Αναμφίβολα υπάρχει μία πολύ μεγάλη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα, η οποία αποτυπώνεται από τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας 15 ετών και άνω που καπνίζουν καθημερινά είναι 27,3%.

Ένας στους είκοσι (5,2%) καπνίζει περιστασιακά και το 67,5% δεν καπνίζει.

Από το 2009 έως το 2014 το ποσοστό των «καθημερινών» καπνιστών έχει μειωθεί κατά 14,4% (από 31,9% σε 27,3%) και στις νεαρές ηλικίες 16-24 ετών κατά 33,3%! Η μείωση μπορεί να αποδοθεί και στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις τάξεις με χιλιάδες παρεμβάσεις σε σχολεία σε όλη την επικράτεια, μέσω προγραμμάτων. Ωστόσο, το παθητικό κάπνισμα, ανατρέπει κάθε αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής.

Βέβαια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας σε 51.084 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου, η ηλικία που πρωταγωνιστεί στο πότε ένας μαθητής δοκίμασε τσιγάρο για πρώτη του φορά είναι μεταξύ 12-13 ετών με ποσοστό της τάξης του 30,2%.

Πάντως, παρά την πολύ αυξημένη θετική γνώμη των Ελλήνων για την ανάγκη απαγόρευσης του καπνίσματος, η πολιτεία δείχνει απροθυμία να εφαρμόσει τον νόμο.

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες είναι θυμωμένοι που η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εφαρμόζει τον νόμο για το κάπνισμα. Το 78% πιστεύει ότι είναι θέμα πολιτισμικής υποβάθμισης ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να καπνίζουν σε κοινόχρηστους χώρους.

 

Παρέμβαση της Καρδιολογικής Εταιρείας

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρεμβαίνει και ζητάει, με επιστολές του Προέδρου του Δ.Σ. Στέφανου Φούσα προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζο, την πλήρη εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενη στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ειδικότερα στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, θεωρεί επιβεβλημένο να αναδειχτεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο -μέσω της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και με τα μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που διαθέτουν οι βουλευτές- ένα μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας όπως αυτό της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

«Είναι πλέον καιρός η Ελληνική Πολιτεία να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ευρωπαϊκών χωρών και να απαγορεύσει οριστικά το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, προασπίζοντας απαρέγκλιτα την υγεία των πολιτών», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα που προωθείται από το Υπουργείο Υγείας.

Και της Αντικαρκινικής Εταιρείας

Από την πλευρά της, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, σημειώνει ότι παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών στη χώρα μας (βρίσκεται κάτω από το 38%), υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, μέχρι να αντιμετωπιστούν ριζικά τα ζητήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος που οφείλονται στην καπνιστική συνήθεια.

Η ΕΑΕ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του άρθρου για «Τη συσκευασία και σήμανση των προϊόντων καπνού», δηλ. της διάθεσης των τσιγάρων μόνο σε ομοιόμορφα πακέτα, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της εξωτερικής επιφάνειας τους να καλύπτεται από εικόνες, γραφήματα ή άλλες προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Συνιστά την απαγόρευση του καπνίσματος σε ορισμένους ανοικτούς χώρους όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός ατόμων και κυρίως παιδιά (π.χ. παιδικές χαρές, πλατείες, παραλίες, ανοικτούς χώρους διασκέδασης κ.α). Καλεί την κυβέρνηση να καταπολεμήσει με συστηματικό τρόπο το λαθρεμπόριο καπνού, που, όπως εκτιμά, είναι δυνατό να ενταθεί εξαιτίας της περαιτέρω αύξησης της τιμής των καπνικών προϊόντων, να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα της μόλυνσης από τα τοξικά απόβλητα που είναι τα αποτσίγαρα ( γόπες) και να ενισχύσει τους αγρότες με αποδοτικές εναλλακτικές προς τον καπνό καλλιέργειες.

Και συμβουλές

Παράλληλα, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, δίνει και συμβουλές:

- Προς τους φίλους καπνιστές:Το κάπνισμα είναι εξάρτηση που σας στοιχίζει χρόνια και ποιότητα ζωής, επισημαίνει η ΕΑΕ. Το «ξέρω κάποιον που κάπνιζε και έφτασε τα 100» είναι σήμερα μία διόλου έξυπνη δικαιολογία, αφού γνωρίζουμε πως σ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 6.000.000 άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος. Οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν εξαιτίας της ανθυγιεινής συνήθειας τους ( Στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).

Προσπαθήστε να το κόψετε. Τυχόν αποτυχίες σας δεν είναι δείγμα προσωπικής αδυναμίας, αλλά χρήσιμες εμπειρίες για την επόμενη επιτυχή προσπάθεια σας. Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν καπνίζει, γι’ αυτό και όταν καπνίζετε δίπλα σε άλλους ανθρώπους τους προκαλείτε μεγάλη ενόχληση και ζημιά στην υγεία τους.

Αν έχετε παιδιά μην καπνίζετε μπροστά τους, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το κάπνισμα εκτός από την υγεία βλάπτει και τα οικονομικά σας. Αν ένας καπνιστής από την ηλικία των 18 έως την ηλικία συνταξιοδότησης του έβαζε σ’ έναν κουμπαρά τα χρήματα που ξόδεψε σε τσιγάρα, σήμερα θα είχε διπλάσια εξασφαλισμένη σύνταξη 760€ ( εθνική + εξοικονόμηση) που θα την απολάμβανε για πολλά περισσότερα και πιο δραστήρια χρόνια ζωής.

- Προς την πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν καπνίζουν: Διεκδικήστε το δικαίωμα να αναπνέετε αέρα χωρίς καπνό. Προστατέψτε την υγεία σας και μην αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα το ρόλο του παθητικού καπνιστή. Κανείς δεν επιτρέπεται να σας κάνει κακό. Απαιτήστε από τους πολιτικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συναδέλφους σας στη δουλειά, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τους παρανομούντες πολίτες να συμμορφωθούν με τους νόμους.

- Προς τους νέους: Ωραίος τύπος είναι αυτός που μπορεί να πει όχι. Αυτός που αρνείται να αναπνέει καμένα φύλα με χλωρίνες, φυτοφάρμακα, ακετόνες, DDTκαι άλλα 4.500 χημικά.. Ο ωραίος τύπος ξέρει να χαίρεται και να προσέχει το σώμα του. Το κάπνισμα, δεν θα το βρεις στο hastag: έξυπνη ή ώριμη επιλογή.

 

papastratos300x250