Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα «Γαλάζιες Σημαίες», με φόντο καταγάλανα νερά
«Γαλάζιες Σημαίες», με φόντο καταγάλανα νερά Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 15:08

3461726161362012bandera-azul

 

Με «προσιτό» παράδεισο επί γης, μοιάζει η ακτογραμμή της Ηπείρου, αποκτώντας κάθε χρόνο περισσότερους θαυμαστές, παράλληλα με την αύξηση των «Γαλάζιων Σημαιών», που κυματίζουν και πιστοποιούν όχι μόνο την καθαρότητα των νερών, αλλά και την διασφάλιση των απαραίτητων υποδομών.

Οι κορυφογραμμές της Βόρειας Πίνδου χαμηλώνουν και αγγίζουν τα νερά, οι αμμουδιές με τη λεπτή άμμο ή το βότσαλο μετρούν χιλιόμετρα και οι κολπίσκοι με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά σκεπάζονται από δάση πεύκων. Κι αν το Αιγαίο κέρδιζε τα προηγούμενα χρόνια την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αδειούχων του Αυγούστου, την καρδιά των επισκεπτών αναμένεται να κατακτήσει για μία ακόμη χρονιά το Ιόνιο. Γιατί το χρώμα και η ποιότητα των νερών του δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε στην Καραϊβική, ούτε στις εξωτικότερες των εξωτικών παραλιών της νοτιοανατολικής Ασίας, που κοσμούν τις πιο γυαλιστερές μπροσούρες του πλανήτη.

Για όσους δεν έχουν βουτήξει, ακόμη στα γαλανά και καθαρά νερά, η τοποθέτηση μιας «Γαλάζιας Σημαίας», αποτελεί σίγουρα έναν πολύ δυνατό «κράχτη», για να επιλέξουν την Ήπειρο ως καλοκαιρινό προορισμό διακοπών.

Πόσο μάλλον, όταν η Περιφέρειά μας, διαθέτει φέτος εννέα τέτοια σύμβολα, σκορπισμένα στις πιο όμορφες αλλά και οργανωμένες παραλίες… καλώντας τους επισκέπτες να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά και την ομορφιά που απλόχερα έχει χαρίσει η φύση στην περιοχή μας.

Το 2012, η Ήπειρος δεν είχε εξασφαλίσει καμία «Γαλάζια Σημαία», το 2013 μόνο τρεις κυμάτιζαν στις παραλίες της Πρέβεζας, το 2014 με πολλές προσπάθειες από πλευράς Περιφέρειας και Δήμων, κατακτήθηκαν έξι σημαίες, το 2015 έγιναν επτά, ωστόσο φέτος η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε εννέα ακτές!

Έτσι λοιπόν, «Γαλάζιες Σημαίες» θα κυματίζουν στην Κυανή Ακτή, το Μονολίθι, τις Τσούκες, τα Πλατάνια και τη Μέγα Άμμο (Βράχος) του Δήμου Πρέβεζας, τη Λούτσα και το Βάλτο του Δήμου Πάργας και το Δρέπανο και τη Μέγα Άμμο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Σε σχέση με πέρυσι, τη διαφορά έκανε ο Δήμος Πρέβεζας, ο οποίος κατέκτησε δύο επιπλέον σημαίες. Μάλιστα, συγκαταλέγεται στη λίστα των Δήμων με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους για το 2016, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Φέτος, οι τοπικές αρχές, κινήθηκαν γρήγορα και προχώρησαν στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, κατακτώντας εννέα συνολικά σύμβολα, τα οποία θα κυματίζουν στις πιο δημοφιλής παραλίες της Ηπείρου, όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες.

Η απόκτηση τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική και ειδικά για τα παράλια που προσδοκούν να κατακλυστούν φέτος από τουρίστες, καθώς ειδικά η περυσινή τουριστική σαιζόν δεν ήταν και οι καλύτερη, λόγω των capital controls και της πολιτικής αστάθειας.

Αυτό το καλοκαίρι όμως, οι παραλίες της Πρέβεζας, της Πάργας και της Ηγουμενίτσας που πιστοποιήθηκαν, αναμένεται να προσελκύσουν τόσο οικογένειες της περιοχής, με μικρά παιδιά, οι οποίες θα τις επιλέξουν για τα καθαρά νερά αλλά και για την ασφάλεια που θα προσφέρουν, λόγω παρουσίας ναυαγοσώστη, αλλά και τουρίστες.

Επιλέγοντας τις παραλίες της Ηπείρου, επιλέγουν και τα καταλύματα, τα κοντινά καταστήματα και τα εστιατόρια των περιοχών αυτών, δίνοντας «ανάσα» στον τουρισμό.

Όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος «Με χαρά πληροφορήθηκα ότι οι παραλίες του Δρεπάνου και της Μέγα Άμμου βραβεύθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, με γαλάζιες σημαίες.

Ο Δήμος διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της χώρας μας τόσο από άποψη ομορφιάς τοπίου όσο και ποιότητας υδάτων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλω να τονίσω ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε σε κάθε παραλία του Δήμου μας να κυματίζει Γαλάζια Σημαία».

Να σημειωθεί, ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά εκτός Δανίας στην ιστορία του θεσμού (σσ. Η Δανία είναι η έδρα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που διοργανώνει το πρόγραμμα. Ο ελληνικός εταίρος είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης). Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο (η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα).

Με 430 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο Νομός Χαλκιδικής.

Και εξαιρετικής ποιότητας νερά

Εκτός από τις «Γαλάζιες Σημαίες», που απέκτησαν οι παραλίες μας και οι οποίες πιστοποιούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, διαθέτουν και πεντακάθαρα νερά και μάλιστα με… σφραγίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, 38 περιοχές κολύμβησης, διαθέτουν ύδατα «εξαιρετικής» ποιότητας.

Ειδικότερα:

- Στην Άρτα: Κορωνησία, Αλυκή - Κόπραινα, Ράμμα Σαλαώρας

- Στην Ηγουμενίτσα: Δρέπανο – Μακρυγιάλι, οι τρεις παραλίες της Πλαταριάς, Γαλλικός Μώλος, Μπέλλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Αγία Παρασκευή, Αρίλλας, Καραβοστάσι.

- Στην Πάργα: οι δύο παραλίες της Πάργας, Σαρακίνικο, Βάλτος, Λίχνος, και Κρυονέρι.

- Στην Πρέβεζα: Αμμουδιά, Αλωνάκι, Λούτσα, Μύλος – Φλέβα, Βράχος, Λυγιά, Λιθάρι Δέσπως, Μύτικας, οι τρεις παραλίες Μύτικα – Καναλίου - Καστροσυκιάς, Καλαμίτσι, Αλωνάκι, Παντοκράτωρ και οι δυο παραλίες της Κυανής Ακτής.

- Στους Φιλιάτες: Κεραμίδι, Σαγιάδα.

Η αξιολόγηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας και εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών (2011-2014). Οι ποιοτικές παράμετροι, που εξετάσθηκαν επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: - Μικροβιολογικές: «Escherichiacoli» και «Εντερόκοκκοι», - Οπτικά Παρακολουθούμενες: κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα.

Το ποσοστό «αριστείας» των ελληνικών υδάτων διατηρείται από πέρυσι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο από το 2014 ο αριθμός των σημείων που παρακολουθούνται μειώθηκε από 2.162 σε 1.542.

«Τα ευρωπαϊκά ύδατα κολύμβησης έχουν, σε ποσοστό 96 %, αποδεκτή ποιότητα και, σε ποσοστό 84 %, ικανοποιούν προδιαγραφές ‘εξαιρετικής ποιότητας’. Αυτό είναι το αποτέλεσμα 40 ετών επενδύσεων σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Αποτελεί ένδειξη ότι η νομοθεσία της ΕΕ λειτουργεί ικανοποιητικά», δήλωσε ο Karmenu Vella, Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία. «Αποτελεί επίσης απόλυτη μαρτυρία του γεγονότος ότι ένας πολύ αναπτυγμένος οικονομικός χώρος, όπως ο δικός μας, μπορεί να παραγάγει εξίσου υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα».

«Η αξιολόγησή μας δείχνει ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης βελτιώθηκε σημαντικά με τα χρόνια», αναφέρει ο Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. «Όλο και περισσότερα ύδατα κολύμβησης όχι μόνο ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, αλλά και βελτιώθηκαν, επιτυγχάνοντας προδιαγραφές «εξαιρετικής ποιότητας». Σε ορισμένες πόλεις, οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν την κολύμβηση ακόμη και σε δημόσιους χώρους κολύμβησης σε περιοχές λιμανιών».

 

papastratos300x250