Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Οι φτωχοί, φτωχότεροι με τις νέες περικοπές Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Μαΐου 2016 20:42

ftoxoi-papoytsia

Επιδείνωση των δεικτών που αποτυπώνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψουν οι στατιστικές έρευνες τόσο για το 2015, όσο και για το 2016. Στην πράξη αναμένεται να αποδειχθεί ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει τους ασθενέστερους θα παραμείνει... πρόθεση, καθώς τα μέτρα που υλοποιήθηκαν ή θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα θα πλήξουν ακόμη και αυτούς που ζουν με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Την ώρα όμως που οι δείκτες θα επιδεινώνονται, η κυβέρνηση θα καλείται να περικόψει εκ νέου τις κοινωνικές δαπάνες σε μια προσπάθεια να βρει πόρους για τη χρηματοδότηση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» που –βάσει μνημονίου– θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από το 2017. Ενα από τα 43 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας –θα πρέπει να κλείσει μέχρι τον Οκτώβριο– θα είναι η επανεξέταση των κοινωνικών δαπανών με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλισθεί κονδύλι της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ. Η περικοπή κατά το ποσοστό αυτό, που αντιστοιχεί σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, κρίνεται απαραίτητη για να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι επιπρόσθετη της κατάργησης του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο ελήφθη για να «κλείσει» το πακέτο μέτρων του ασφαλιστικού.

Το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου, που θα υπογραφεί με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα προβλέπει ότι η αναθεώρηση των κοινωνικών δαπανών –ουσιαστικά θα επανεξεταστεί το σύνολο των επιδομάτων που δίδονται από όλους τους δημόσιους φορείς– θα στηριχθεί στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, κλιμάκιο της οποίας αναμένεται να βρεθεί και εντός των επόμενων ημερών στην Αθήνα. Πάντως, ακόμη και η θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αναμένεται να περιορίσει μόνο τους δείκτες της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά θα απευθύνεται σε αυτούς που εμφανίζουν ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω από 2.500 ευρώ.

Το 2015 κύλησε με τη θέσπιση της εισφοράς υπέρ υγείας σε όλες τις επικουρικές συντάξεις αλλά και με την αύξησή της στις κύριες συντάξεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι συντάξιμες αποδοχές ακόμη και των ασθενεστέρων. Επίσης, το 2015 δεν καταβλήθηκε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί το 2014, παρά μόνο το «πακέτο» της ανθρωπιστικής κρίσης με προϋπολογισμό όχι μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούλιο αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης μέσα από τη μετάταξη του συντελεστή από το 13% στο 23%. Μοναδικό θετικό μέτρο ήταν η σταθεροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος και να εκτιναχθεί η δαπάνη στα 900 εκατ. ευρώ.

 

papastratos300x250