Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Διακίνηση προσφύγων: Μία πολύ επικερδής επιχείρηση
Διακίνηση προσφύγων: Μία πολύ επικερδής επιχείρηση Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 16:26

5α

 

Την ώρα που η πρόοδος μετεγκατάστασης, είναι σχεδόν μηδενική, όπως παραδέχθηκε χθες ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάτι που είχε επισημάνει και από τα Γιάννενα, όπου είχε βρεθεί προ μηνός, ενώ μόλις πριν λίγα 24ωρα άνοιξε η διαδικασία για την καταγραφή αιτούντων ασύλου, αρκετοί πρόσφυγες ψάχνουν διεξόδους, με τους διακινητές να τείνουν… χείρα βοηθείας, με το αζημίωτο βέβαια.

Η διακίνηση προσφύγων που αποτελεί μία από τις κύριες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, έχει εξελιχθεί σε μία πολύ επικερδή επιχείρηση, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία των Europol και Interpol.

Η δημοσίευση της έκθεσης, σχεδόν συνέπεσε με τη σύλληψη ενός 20χρονου Αιγύπτιου, στο Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας, ο οποίος σκόπευε να προωθήσει στο εξωτερικό έναντι αμοιβής έξι Σύρους, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το γεγονός, αποδεικνύει ότι «αλισβερίσι» γίνεται ή επιχειρείται και στην Ήπειρο, η οποία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, με τους επιτήδειους να δρουν σε κυκλώματα ή μεμονωμένα.

Πάντως, το 2015 ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρο για τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, καθώς εκμεταλλευόμενος την προσφυγική κρίση ο ετήσιος κύκλος εργασιών, εκτινάχθηκε σε περίπου 5-6 δισ. δολάρια.

Το ταξίδι για 9 στους 10 μετανάστες με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, «διευκολύνεται» από τα μέλη εγκληματικού δικτύου. Η διακίνηση μεταναστών ουσιαστικά, είναι μια πολυεθνική επιχείρηση, με τους υπόπτους να προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες. Οι ύποπτοι παράνομης διακίνησης μεταναστών τείνουν να έχουν προηγούμενη συνδέσεις με άλλες μορφές εγκλήματος.

Από 3.000 έως 6.000 ευρώ το «κεφάλι»

Οι περισσότεροι από τους ένα εκατομμύριο και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες που εισήλθαν σε κράτη- μέλη της Ε.Ε. τον περασμένο χρόνο, πλήρωσαν από 3.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ.

Για να ξεπλύνουν και να νομιμοποιήσουν τις εισπράξεις τους, οι διακινητές διέσχιζαν τα σύνορα μεταφέροντας τεράστιο όγκο ρευστού και επένδυαν τα παράνομα κέρδη τους σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, μανάβικα, εστιατόρια και εταιρείες μεταφορών.

Οι κύριοι οργανωτές των δικτύων αυτών είχαν την ίδια υπηκοότητα με αυτή των μεταναστών, αλλά συχνά διέθεταν άδεια παραμονής ή διαβατήρια.

«Η βασική δομή των δικτύων διακίνησης προσφύγων περιλαμβάνει επικεφαλής που συντονίζουν τις ενέργειες καθ' όλο το μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής, οργανωτές που διαχειρίζονται δραστηριότητες τοπικά, μέσα από προσωπικές επαφές και καιροσκόπους διαμεσολαβητές, που βοηθούν κυρίως τους οργανωτές και ενδεχομένως να βοηθούν στην στρατολόγηση νέων μελών των δικτύων», αναφέρει η έκθεση.

Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπορεί να επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων από σημεία συνοριακού ελέγχου, ή να απελευθερώνουν πλοία δωροδοκούμενοι, καθώς κατεγράφη μεγάλη ποσότητα χρημάτων στο εμπόριο διακίνησης.

Τέλος τονίζεται ότι, οι οδοί διακίνησης μεταναστών μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τη διακίνηση ναρκωτικών ή όπλων, ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ξένοι μαχητές μπορεί να τους επιλέξουν για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης, υπογραμμίζεται η ανάγκη για μια ακριβή και σε βάθος κατανόηση του ευρέος φάσματος των παράνομων υπηρεσιών που προσφέρονται από τους διακινητές, καθώς και των μεθόδων λειτουργίας τους, προκειμένου να εξαρθρωθούν τα εγκληματικά δίκτυά τους.

Η σύλληψη στο λιμάνι

Στο μεταξύ σε βάρος του Αιγύπτιου, που πιάστηκε την Τρίτη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων για την εξάρθρωση κυκλωμάτων και τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της διευκόλυνσης εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών από τη χώρα.

Σημειώνεται ότι οι αλλοδαποί, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, κατείχαν και επέδειξαν, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, πλαστές ταυτότητες Ρουμανίας ενώ είχαν εφοδιαστεί και με ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Συνολικά κατασχέθηκαν: έξι ταυτότητες Ρουμανίας, έξι ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δύο κινητά τηλέφωνα και εκατόν εβδομήντα 170 ευρώ

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Μειώθηκαν οι παράνομοι συλληφθέντες

Στην Ήπειρο, τα τελευταία στοιχεία της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. για το πρώτο τετράμηνο του 2016, δείχνουν μείωση των συλλήψεων των παράνομων μεταναστών, αλλά και διακινητών, εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ειδικότερα, στους 1.956 έφτασαν οι λαθρομετανάστες στα Ελληνοαλβανικά σύνορα το πρώτο εξάμηνο του 2016, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες πύλες εισόδου πανελλαδικά.

Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ο αριθμός τους άγγιζε τα 2.961 άτομα.

Στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, οι συλλήψεις άγγιξαν τις 1.489 μειωμένες επίσης σε ποσοστό 39,86%, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2015, ήταν 2.476.

Όσον αφορά στους διακινητές, οι αριθμοί δείχνουν ότι μάλλον διαφεύγουν των συλλήψεων, καθώς μόλις 40 έπεσαν στα χέρια των αρχών μέσα σε τέσσερις μήνες.

 

papastratos300x250