Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Απειλείται άμεσα η ελληνικότητα της φέτας
Απειλείται άμεσα η ελληνικότητα της φέτας Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016 15:31

5-1Sα

 

Τη θωράκιση του εμβληματικού ελληνικού προϊόντος, της φέτας, στις διεθνείς αγορές, στο πλαίσιο των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, ζήτα η «Ένωση Αγροτών».

Η φέτα, αποτελεί προϊόν - «σημαία» για την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή, για την οποία εξάλλου φημίζεται η Ήπειρος, η οποία την εξάγει σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η φέτα έχει κατοχυρωθεί, ύστερα μάλιστα από πολύχρονους αγώνες στην Ε.Ε., ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε εθνική στρατηγική, ούτε έναν ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος θα διασφαλίζει ότι προστατεύεται αποτελεσματικά, εντοπίζοντας παράνομη οικειοποίησή της» εντός ή εκτός Ευρώπης!

Το ζήτημα αυτό προβληματίζει έντονα τους κτηνοτρόφους και τυροκόμους της Περιφέρειάς μας, αλλά και πανελλαδικά, αφού στη γνήσια παραδοσιακή ελληνική φέτα στηρίζεται μεγάλο κομμάτι της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, άρα και του εισοδήματός τους.

Η ανησυχία που επικρατεί στους κτηνοτρόφους ότι άμεσα απειλείται η ελληνικότητα της φέτας σαν προϊόν Π.Ο.Π., μεταφέρεται, μέσω επιστολής της «Ένωσης Αγροτών» προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη και κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, την ΠΕΔ, τους βουλευτές, αλλά και της Γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής,

Όπως τονίζεται «Όλα ξεκίνησαν από την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά και στην οποία προβλεπόταν ότι μπορεί να παράγονται λευκά τυριά στον Καναδά και να διακινούνται καις την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να αναφέρουν στη συσκευασία τους την φράση ‘MADE IN CANADA’ και οι νέοι Καναδοί παραγωγοί να αναφέρουν ότι είναι απομιμήσεις φέτας και δεν έχουν καμία σχέση με τη φέτα.

Όλες αυτές οι σημάνσεις με διάφορες πρακτικές του marketing εξαλείφονται από τις συσκευασίες.

Στην προωθούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής συζητείται τα λευκά τυριά που παράγονται στην Νότια Αφρική θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά με την ονομασία ‘South Africa Feta’ ή ‘Feta Style’ ή ‘Feta Tape’.

Στις συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α στα 201 προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητείται η εμπορική προστασία τους περιλαμβάνεται και η φέτα.

Αυτό δεν το δέχονται οι Η.Π.Α που το θεωρούν ότι είναι μία κατηγορία τυριού και ότι είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωγραφικές ενδείξεις παραγωγής της φέτας.

Θα πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο η ονομασία της φέτας η οποία γιατί είναι ένα προϊόν που εισφέρει σημαντικά έσοδα στην εθνική μας οικονομία, στηρίζει έναν σημαντικότατο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και απασχολείται μεγάλος αριθμός παραγωγών.

Απειλείται με αφανισμό όλος ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του Α.Ε.Π της χώρας μας και στην αναμενόμενη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας».

Η «Ένωση Αγροτών», σημειώνει ότι η φέτα είναι ένα περιζήτητο προϊόν που εισφέρει πάνω από 1 δις έσοδα στην εθνική μας οικονομία και απασχολείται πάνω από 300,000 αγροτών και είναι ο κλάδος που μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και σημαντικά εάν δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.

Σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η κατοχύρωση της φέτας σε όλες τις αγορές του πλανήτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, καλεί τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αλλάξει η τροπή των διαπραγματεύσεων και να θωρακιστεί το σημαντικότερο εθνικό, ζωοκομικό προϊόν μας και ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας.

«Ειδικότερα για τον Νομό μας αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της, την απασχόληση αλλά και για την παραγωγή, δεδομένου ότι η αιγοπροβατοτροφία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής μας» καταλήγει στην επιστολή της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το θέμα ανέδειξε πρόσφατα και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης.

 

papastratos300x250