Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Ομόφωνο «όχι» στον αιφνιδιασμό και την απαξίωση
Ομόφωνο «όχι» στον αιφνιδιασμό και την απαξίωση Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 16:08

3 οκαα

 

«Δήμοι και Περιφέρειες δε θα δεχθούν αλλαγές που ανατρέπουν λυμένα ζητήματα, αν πρώτα δεν έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους οι δύο θεσμοί», είναι το μήνυμα που στέλνουν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ότι η πολιτεία, φαίνεται σα να αγωνίζεται μανιωδώς διαχρονικά για να απαξιώσει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο περισσότερο μπορεί, είναι κάτι που το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα θέματα που απασχολούν τις Περιφέρεια και τους Δήμους, που παλεύουν με πενιχρά πια οικονομικά μέσα να ορθοποδήσουν και παράλληλα να προωθήσουν έργα, απαραίτητα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ταυτόχρονα, διαφαίνεται – περισσότερο έντονα το τελευταίο διάστημα – μια τάση στοχοποίησης και απαξίωσης των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης– αλλά και των αιρετών που την υπηρετούν - από το κεντρικό Κράτος, το οποίο επιχειρεί να την παρουσιάσει ως το «μαύρο πρόβατο» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και συνιστώσα της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, αγνοώντας τη σημαντική συμβολή τους στη προσπάθεια της χώρας για δημοσιονομική προσαρμογή.

Η «αρπαγή» των αποθεματικών τους, η συρρίκνωση των πόρων και η αδυναμία συνεργασίας για το προσφυγικό, αποτελούν πληγές και σε τοπικό επίπεδο.

Ωστόσο, οι παλινωδίες που καθυστερούν την υπογραφή της σύμβασης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, θεωρούνται ως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.

Το θέμα αναδείχθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνεδρίασης των ηγεσιών των δύο θεσμών την Πέμπτη, με στόχο να συνταχθεί κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των αυτοδιοικητικών προβλημάτων.

Ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα, διατύπωσε την άποψη ότι η αλλαγή της νομοθεσίας για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, θεωρείται απαράδεκτη, ενώ μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», έκανε λόγο για πρόχειρη κι επικίνδυνη στάση, με «θύματα» τους πολίτες, καθώς εκείνοι θα κληθούν να πληρώσουν το… «μάρμαρο», σε περίπτωση που δεν προχωρήσει ο σχεδιασμός για το δικό μας «ώριμο» έργο.

Να υπενθυμίσουμε, ότι είχε προηγηθεί το «πάγωμα» του ενδιαφέροντος του προσωρινού αναδόχου «Ένωση Εταιρειών Archirodon-Intrakat-Envitec), για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας για το «ώριμο» έργο της Ηπείρου.

Ο προσωρινός ανάδοχος, ο οποίος είχε αναδειχθεί τον Οκτώβριο του 2014 κι εδώ κι ενάμιση χρόνο, βρισκόταν στο ίδιο έργο θεατής, καθώς δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα η σύμβαση, ενημέρωσε εγγράφως την Περιφέρεια Ηπείρου ότι δεν προτίθεται να παρατείνει την ισχύ της δεσμευτικής του προσφοράς, ούτε και να ανανεώσει τις εγγυητικές επιστολές.

Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή, που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ανέδειξε νέο προσωρινό Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξη, την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», που ήταν η δεύτερη σε κατάταξη στο διαγωνισμό και παρέτεινε τη δεσμευτική της προσφορά μέχρι την 2α Νοεμβρίου 2016.

Η πολύπαθη Μονάδα, παραμένει στο σημείο μηδέν και οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου συνεχίζουν να κωφεύουν, με αποτέλεσμα παρόλο που έχει φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, να μην κάνει βήμα μπροστά.

Τι ειπώθηκε

Στη συνεδρίαση ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ, αναδείχθηκαν τα πεδία της συνεργασίας, με στόχο να συνταχθεί κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των αυτοδιοικητικών προβλημάτων.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, αλλά και το σύνολο των Αυτοδιοικητικών κατέθεσαν συγκεκριμένα Κείμενα Προτάσεων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για τη συνεργασία των δύο θεσμών. Επίσης, συμφωνήθηκε να συσταθεί μια Κοινή Επιτροπή, η οποία θα ενδυναμώσει τη συνεργασία των δύο θεσμών.

Όπως ανέφερε το σύνολο των Μελών των δύο Διοικητικών Συμβουλίων «Σήμερα οι δύο θεσμοί έθεσαν τις βάσεις για μια διαβαθμιδική συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε ως «ημέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» την Πέμπτη, καθώς μπήκαν οι βάσεις συνεργασίας και ουσιαστικής δουλειάς των Δήμων και των Περιφερειών. «Βάζουμε τις βάσεις συνεργασίας, συνέργειας, αλήθειας, ουσίας και κυριολεξίας για να διαχυθούν τα αποτελέσματα σε κάθε ελληνική οικογένεια.

Θέτουμε τις βάσεις ενός εθνικού αυτοδιοικητικού στρατηγικού σχεδιασμού χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με υπερκομματικό πατριωτισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας χώρας που υποφέρει. Οι Περιφέρειες αποδείξαμε στην πράξη ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και τα αποτελέσματα είναι απτά, ορατά και μετρήσιμα.

Μέσα από τα έργα υποδομών, σχολείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού και προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας με ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων συνεχίζουμε, ευελπιστούμε, αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε στη συνένωση όλων των δυνάμεων προς όφελος κάθε ελληνικής οικογένειας».

Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης, Δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να προχωρήσουν στη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας «ο οποίος θα συνδιαμορφωθεί και θα διασφαλίζει την ισότιμη συνεργασία των δύο φορέων πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Κώδικας αυτός θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα το κύρος του θεσμού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε: «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα σήμερα,  είναι η αρχή για να δούμε κάτι καλύτερο στην Αυτοδιοίκηση. Δήμοι και Περιφέρειες είμαστε ισότιμοι συνεργάτες οι οποίοι μπορούμε από κοινού να δουλέψουμε για να πάψει να είναι η Αυτοδιοίκηση ο φτωχός συγγενής. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της και να διεκδικήσουμε το ρόλο που έχει κατακτήσει η Αυτοδιοίκηση στις άλλες χώρες της Ευρώπης».

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος, καλωσόρισε τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, τονίζοντας ότι «η ΕΕΤΑΑ αποτελεί το σπίτι της Αυτοδιοίκησης». «Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξουν κοινές προτάσεις για τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. Οι προτάσεις αυτές να μπορούν να κατατεθούν άμεσα στην Κυβέρνηση».

Τα έξι Προτεινόμενα Πεδία Συνεργασίας

Στη βάση του διαλόγου των δύο πλευρών περιέχονται τα παρακάτω προτεινόμενα Πεδία Συνεργασίας:

1. Νέος Ενιαίος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

2. Ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα

3. Συνεργασία των Επιτροπών ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ

4. Προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος

5. Διαβαθμιδική Συνεργασία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020

6. Ενθάρρυνση της συνεργασίας Περιφερειών και Δήμων

 

papastratos300x250