Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Τα ακίνητα, οι καταθέσεις και οι μετοχές
Τα ακίνητα, οι καταθέσεις και οι μετοχές Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016 14:24

3σa

 

Περσινά ξινά σταφύλια». Αυτή η φράση ταιριάζει «γάντι» στη δημοσιοποίηση των Πόθεν Έσχες των πολιτικών, στους οποίους έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης για το οικονομικό έτος 2013, χρήσης του 2012, όταν βρισκόμαστε στο 2016!

Πρόκειται, για 609 δηλώσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Πρωθυπουργό, τους τέως Πρωθυπουργούς, υπουργούς, υφυπουργούς, εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, τέως υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές νυν και τέως και τους υπευθύνους νυν και τέως των οικονομικών των κομμάτων.

Ενδεικτικό της διετούς καθυστέρησης, είναι ότι απουσιάζουν δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, όπως των Σταύρου Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη, οι οποίοι τότε δεν ήταν βουλευτές, όπως επίσης και σημερινών βουλευτών που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του 2015.

Είναι σίγουρο ότι οι πολίτες αυτής της χώρας, η πολιτική κατάσταση της οποίας είναι εκρηκτική, όπως και το κοινωνικό κλίμα δε βρήκαν τις απαντήσεις που αναζητούν σε καίρια ζητήματα, μέσω της ανάγνωσης των Πόθεν Έσχες των πολιτικών.

Αντιθέτως, μόνο παρηγοριά δεν αποτελεί το γεγονός ότι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ακόμη και οι φτωχότεροι έχουν τόσα ώστε να μπορούν να ζήσουν άνετα και τα παιδιά τους, ενώ οι πολιτικοί μας δεν είναι φτωχοί και σίγουρα δεν τους ακουμπά η οικονομική κρίση, σε αντίθεση με ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της ανέχειας ή κάτω από αυτά.

Σύμφωνα, με την Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων, οι ορκωτοί ελεγκτές διενήργησαν τον έλεγχο των δηλώσεων και των δικαιολογητικών που υπεβλήθησαν και όπου συνέντρεχε περίπτωση κάλεσαν τους υπόχρεους προς παροχής διευκρινίσεων και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο.

Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στην διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβίωσής τους.

Η Επιτροπή, μετά το πέρας του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές και με βάση πάντοτε την έκθεση αυτών και την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, διατηρεί αρμοδιότητα για επανέλεγχο των ως άνω δηλώσεων, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο.

Οι βουλευτές των Ιωαννίνων

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες και τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών που είχαν εκλεγεί στο Νομό Ιωαννίνων.

Για όσους εκλέγονταν επί σειρά ετών η περιουσιακή τους κατάσταση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές, ενώ μιας και μιλάμε για καθυστερημένη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι νέοι βουλευτές, όπως είναι για παράδειγμα η Μερόπη Τζούφη, ο Γιάννης Στέφος και ο Γιάννης Καραγιάννης, απουσιάζουν από τη λίστα.

Αναλυτικά λοιπόν για τους βουλευτές του… τότε, εκ των οποίων μόνο δύο παραμένουν και σήμερα (Χρήστος Μαντάς και Κώστας Τασούλας), όπως προκύπτει από την ανάγνωση των Πόθεν Έσχες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής, η κατάσταση είναι η ακόλουθη:

Χρήστος Μαντάς: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για το 2012 εισόδημα 60.061 ευρώ, με τα 46.389 να προέρχονται από τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ παράλληλα ο ίδιος εμφανίζεται να κατέχει τρία διαμερίσματα κι ένα η σύζυγός του, δύο οικίες, τρεις βοσκοτόπους, μία δασική έκταση, δύο αποθήκες, καθώς κι ένα πάρκινγκ.

Σε ότι αφορά τις μετοχές ο κ. Μαντάς έχει μόλις τέσσερις στην Εθνική Τράπεζα, ενώ οι καταθέσεις του είναι 6.164 ευρώ και 3.403 ευρώ από κοινού με τη σύζυγό του στην ίδια τράπεζα. Τέλος, έχει στην κατοχή του δύο αυτοκίνητα 1.000 και 1.600 κυβικών.

Κώστας Τασούλας: Ο βουλευτής της Ν.Δ. δηλώνει για το 2012 εισόδημα 193.736 ευρώ, με τα 81.440 να αποτελούν βουλευτική αποζημίωση, η σύζυγός του 40.165 ευρώ, ενώ παράλληλα ο ίδιος εμφανίζεται να κατέχει τρία διαμερίσματα και τέσσερα η γυναίκα του, όπως και δύο οικίες, εκ των οποίων η μία με αποθήκη, καθώς και δύο αποθήκες ακόμη. Η σύζυγός του από την πλευρά της, κατέχει επιπλέον ένα οικόπεδο, δύο καταστήματα και μία αποθήκη.

Σε ότι αφορά τις μετοχές ο κ. Τασούλας διαθέτει μόνο 15 μερίδια στην Τράπεζα Ηπείρου, ενώ η σύζυγός του 420 μετοχές στην ΕΤΕ Α.Ε. Οι καταθέσεις του ζευγαριού και των παιδιών τους, αγγίζουν τα 100.556 ευρώ, ενώ κατέχει ένα αυτοκίνητο 1.400.

Άννα Ασημακοπούλου: Η τότε βουλευτής της Ν.Δ. δηλώνει για το 2012 εισόδημα 71.185 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή τα 53.665 αποτελούν βουλευτική αποζημίωση, ο σύζυγός της 7.931 ευρώ, ενώ παράλληλα η ίδια εμφανίζεται να κατέχει πέντε διαμερίσματα, δύο οικίες, εκ των οποίων η μία με αγροτεμάχιο, καθώς κι ένα επιπλέον αγροτεμάχιο, καθώς και δύο οικόπεδα. Ο σύζυγός της τώρα, διαθέτει τρία αγροτεμάχια, καθώς και τρεις οικίες με αντίστοιχα οικόπεδα.

Σε ότι αφορά τις μετοχές η κ. Ασημακοπούλου έχει 97 στην «Canadian Government» και 100 στην «US TREASURY BILL».

Οι καταθέσεις της σε δώδεκα τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου σε δύο είναι συνδικαιούχος, ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ κι ανέρχονται στα 566.778 ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών προέρχεται από κληρονομιά. Τέλος, έχει μερίδιο σε τρία αυτοκίνητα και συμμετοχή σε μία επιχείρηση.

Σταύρος Καλογιάννης: Ο τότε βουλευτής της ΝΔ δηλώνει για το 2012 129.557 ευρώ συνολικό εισόδημα, εκ των οποίων τα 82.208 αποτελούν βουλευτική αποζημίωση, ενώ το οικογενειακό εισόδημα συμπληρώνουν τα 22.730 ευρώ της συζύγου και τα 15.904 ευρώ των παιδιών τους.

Παράλληλα, ο ίδιος εμφανίζεται να κατέχει τρεις οικίες, τέσσερα γραφεία, ένα κατάστημα και μία αποθήκη. Πέντε διαμερίσματα κατέχει η σύζυγός του, καθώς κι ένα γραφείο και δύο αγροτεμάχια, ενώ τα παιδιά του δηλώνουν ένα διαμέρισμα, δύο οικίες, ένα οικόπεδο, ένα κατάστημα, τρία γραφεία, ένα αγροτεμάχιο και δύο αποθήκες.

Σε ότι αφορά τις μετοχές ο κ. Καλογιάννης κατέχει 89 συνολικά, εκ των οποίων 24 στη Eurobank, πέντε στην Τράπεζα Ηπείρου, 15 στην Πειραιώς και 45 στην Ίντρακομ, ενώ 215 είναι οι καταθέσεις της συζύγου του.

Οι καταθέσεις του αγγίζουν τα 34.130 ευρώ, και 480.733 ευρώ και δολάρια της συζύγου του.

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης είναι ομμόρυθμος έταιρος σε εταιρεία που είναι σε αδράνεια, από την 1η Ιανουαρίου του 2003.

Μιχάλης Κασσής: Ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει για το 2012 εισόδημα 79.401 ευρώ, εκ των οποίων τα 51.094 προέρχονται από βουλευτική αποζημίωση, η σύζυγός του 15.890 ευρώ ενώ παράλληλα ο ίδιος εμφανίζεται να κατέχει δυο διαμερίσματα, οκτώ αγροτεμάχια, εκ των οποίων το ένα με αποθήκη, πέντε οικόπεδα, δύο οικίες, καθώς και τρία ακίνητα. Σε ότι αφορά τις μετοχές ο κ. Κασσής, κατέχει 51 μετοχές στην ΑΤΕ, ισάριθμες με τις συζύγου του, 918 στην «ΑΓΡΟΖΩΗ ΑΒΕΕ» ισάριθμες με τις συζύγου του, 22 στην υπό επιτήρηση ΑΕΓΕΚ και 121 στην Τράπεζα Ηπείρου, όπου η σύζυγός του κατέχει 117 μετοχές. Οι καταθέσεις τους αγγίζουν τα 44.063 ευρώ, ενώ κατέχει δύο αυτοκίνητα 1.200 και 1.600 κυβικών. Τέλος ο ίδιος με τη σύζυγό του έχουν συμμετοχή σε τρεις επιχειρήσεις.

ΌΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Πολλά εισοδήματα, λίγες καταθέσεις

Η βουλευτής Άρτας και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Όλγα Γεροβασίλη εμφανίζει στο Πόθεν Έσχες εισοδήματα περίπου 49.000 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση (τα 31.000 αφορολόγητα) και άλλα 90.354 ευρώ από λοιπά εισοδήματα. Το οικογενειακό εισόδημα της κυβερνητικής εκπροσώπου συμπληρώνεται με άλλα 20.469 ευρώ, από τον σύζυγό της. Αμετάβλητη παραμένει η ακίνητη περιουσία του ζεύγους με την κυρία Γεροβασίλη να διαθέτει το 100% σε ένα διαμέρισμα 98 τ.μ. ( ότι το αγόρασε με 148.357 ευρώ) και ένα αγροτεμάχιο 2,5 στρεμμάτων.

Ο σύζυγός της διαθέτει τέσσερα ακίνητα (δύο διαμερίσματα, ένα κατάστημα κι ένα αγροτεμάχιο). Ελάχιστες είναι οι τραπεζικές καταθέσεις του ζεύγους. Η κυρία Γεροβασίλη αν και εμφανίζει εισοδήματα που ξεπερνούν τα 138.000 ευρώ δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις 12.500 ευρώ. Ο σύζυγός της δηλώνει 870 ευρώ. Στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2013 συμμετείχε σε εταιρεία Ο.Ε με κεφάλαιο εισφοράς 32.955 ευρώ.

 

papastratos300x250