Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Δεν έχει τέλος το κουβάρι των αποκαλύψεων
Δεν έχει τέλος το κουβάρι των αποκαλύψεων Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 16:18

3-1ασ

 

Με κουβάρι χωρίς τέλος, μοιάζουν οι συνεχείς αποκαλύψεις για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που πλήγωσε και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα τον θρησκευτικό πλούτο της Ηπείρου, με τη δράση του από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 μέχρι και τις μέρες μας.

Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Πρωινών Νέων», σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, εντοπίστηκαν πρόσφατα 300 κλεμμένα κειμήλια, εκ των οποίων και αρκετά από την Ήπειρο!

Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό «θησαυρών» που είχαν αρπαχθεί από ιερόσυλους που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να λεηλατούν ναούς στην Ήπειρο, με τα νέα ευρήματα να ανοίγουν περαιτέρω το δρόμο για το «ξήλωμα» του κυκλώματος.

Να υπενθυμίσουμε, ότι το Σεπτέμβριο του 2015, σχηματίστηκε δικογραφία, μετά από εισαγγελική παραγγελία, για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, μεταξύ των οποίων και της κλοπής μνημείων, κατά συρροή ή μη, τελεσθείσα από κοινού ή μη, κατ’ εξακολούθηση ή μη, κατά συνήθεια από πρόσωπα, που έχουν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές.

Μάλιστα, η κλοπή, χαρακτηρίζεται ως στρεφόμενη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με την αξία της να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, η «ζημιά» του Δημοσίου, δικαιολογείται λόγω του θρησκευτικού χαρακτήρα των κλοπιμαίων, που ανήκουν στην Εκκλησία, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Επαναπατρισμός για εικόνα από το Κουκούλι

Την ίδια στιγμή, από τα χέρια του κυκλώματος πίσω στην πατρίδα, επέστρεψε στις 28 Απριλίου, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, μια εικόνα που είχε κλαπεί από το ναό Κοίμησης Θεοτόκου Κουκουλίου.

Ειδικότερα, πρόκειται για το αμφιπρόσωπο εικονίδιο χορού (με τις παραστάσεις των Αγίων Αναργύρων και των Τριών Ιεραρχών), 18ου αι., διαστ. 0,17Χ0,12μ.

Η κλοπή πραγματοποιήθηκε από 21 έως 25 Δεκεμβρίου του 2009.

Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές παρέδωσαν τις εικόνες στο Γενικό Προξενείο του Μονάχου, ενώ είχε προηγηθεί απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου για την οριστική απόδοσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, το ιστορικό έχει ως εξής: 2012 η τότε Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, αρμόδια τότε Υπηρεσία του Υπουργείου για θέματα αρχαιοκαπηλίας, πληροφορήθηκε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ηπείρου ότι σε οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία (Hargesheimer & Günther, έδρα Düsseldorf) διατίθεντο προς πώληση μεταβυζαντινά κειμήλια κλαπέντα από ελληνικά εκκλησιαστικά μνημεία.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση, έλεγχος του τηρούμενου ηλεκτρονικού φωτογραφικού αρχείου και συνεργασία με τις συναρμόδιες περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων (πρώην 8η και 19η Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε Ιωάννινα και Τρίκαλα αντίστοιχα) με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση δεκαοκτώ (18) κλαπέντων μεταβυζαντινών κειμηλίων από ναούς της Ηπείρου κυρίως αλλά και της Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας.

Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμηλίων είχε ήδη πωληθεί ή επιστραφεί σε ιδιώτες στην Ολλανδία και τη Ρωσία, μία εικόνα είχε πωληθεί σε ιδιώτη στο Düsseldorf και τέσσερις επεστράφησαν στην προμηθεύτρια εταιρεία του οίκου δημοπρασιών στο Μόναχο.

Η εικόνα που είχε κλαπεί από το ναό Κοίμησης Θεοτόκου Κουκουλίου, καθώς και δύο ακόμη μεταβυζαντινά κειμήλια από την Καρδίτσα, παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές και στη συνέχεια στην αρμόδια Εισαγγελία κατόπιν έγκλησης που κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο του ελληνικού δημοσίου κατά της προμηθεύτριας εταιρείας στο Μόναχο το 2013.

Στις αρχές Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για τις κλεμμένες εικόνες στην Αθήνα από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία έχει προσκληθεί φυσικά και η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία «πρωταγωνίστησε» στην ανεύρεση των εικόνων.

 

papastratos300x250