Παρασκευή, 20/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Δύο «βάρη» σε ένα για την κοινωνία
Δύο «βάρη» σε ένα για την κοινωνία Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 17:02

3α

 

Και... είχαν περάσει χρόνια πολλά μέσα σε λίγους μήνες. Κάπως έτσι θα περιέγραφε ο Ελύτης, αν ζούσε και αν βεβαίως είχε όρεξη να ασχοληθεί μαζί μας, τις επόμενες ημέρες. Ημέρες πυκνές σε απρόβλεπτες εξελίξεις, καταιγιστικές σε ταχύτητα και εναλλαγές, γεμάτες κινδύνους, που ξεφυτρώνουν από παντού.

Ημέρες δύσκολες. Για όλους. Κυρίως για την κοινωνία, που συνθλίβεται, επτά χρόνια τώρα, από τη βαρβαρότητα της κρίσης, που όλο φεύγει αλλά όλο εδώ είναι. Αλλά και για την κυβέρνηση, η οποία καλείται, να αντιμετωπίσει, να αναμετρηθεί μέσα σε ένα βαρύ πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, με περίπλοκα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Και είναι πολλά, με κυρίαρχο το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Όλα μαζεμένα και κρίσιμα. Όχι μόνο για την επιβίωση της κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως για την επιβίωση και την προοπτική της κοινωνίας και της χώρας.

Το ασφαλιστικό, για παράδειγμα, δεν είναι... παίξε - γέλασε. Δεν είναι απλώς η «μητέρα των μαχών» σε πολιτικό επίπεδο, δεν είναι μόνο ο πρώτος μεγάλος κάβος που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, και μάλιστα χωρίς καμία πολιτική, αλλά -απ' ό,τι φαίνεται- και χωρίς κοινωνική συναίνεση. Είναι το κολοσσιαίο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας στο παρόν και για το μέλλον. Η «απονομή» της σύνταξης είναι έννοια «συνώνυμη» με την απονομή της δικαιοσύνης. Είναι ο «καθρέφτης» του πολιτισμού της, το «μέτρο» που μετρά το επίπεδο της συνοχής της.

Μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας, η σύνταξη είναι και κάτι άλλο πιο σημαντικό: είναι το μόνο εισόδημα για την επιβίωση χιλιάδων ελληνικών οικογενειών. Και όταν κόβεις τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς, δεν ρίχνεις απλά στον... Καιάδα έναν απόμαχο της δουλειάς, αλλά κόβεις και το χαρτζιλίκι στον εγγονό, αλλά και το ρεύμα, το τηλέφωνο, τη λαϊκή σε ολόκληρη την οικογένεια…

Η κυβέρνηση έφερε την Τρίτη, τα δύο κρίσιμα θέματα Ασφαλιστικό και Φορολογικό σε ένα νομοσχέδιο.

Οι αλλαγές

Το πρώτο, περιλαμβάνει πολλές και μεγάλες ανατροπές, με τους μελλοντικούς συνταξιούχους (κυρίως όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ) να παίρνουν «ψαλιδισμένες» συντάξεις.

Το τοπίο αλλάζει άρδην με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ένταξη όλων των εργαζομένων -μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μπλοκάκια, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- σε ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης με κοινούς κανόνες.

Είναι προφανές ότι η καθιέρωση ενιαίου κανόνα για καταβολή εισφορών 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών, ανατρέπει τα δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με μπλοκάκι, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, επιστήμονες, δικηγόρους, μηχανικούς, ιατρούς, κ.ά.

Θεσμοθετείται εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης. Το ποσό βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Ορίζονται μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης και προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, υπό την προϋπόθεση που έχει τεθεί το 2010 και επαναλαμβάνεται, ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν το 16% έως το 2060.

«Το ύψος των ανωτέρω δαπανών για την εθνική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009» αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η ανταποδοτική σύνταξη καθορίζεται με ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε επιμέρους περίοδο ασφάλισης.

Αναλυτικά, τα νέα ποσοστά είναι για κάθε ένα από τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης 0,77%, από τα 15,01 έως τα 18 χρόνια 0,84% κατ' έτος, από 18,01 έως 21 χρόνια 0,90%, από 21,01 έως 24 χρόνια 0,96%, από 24,01 έως 27 χρόνια 1,03%, από 27,01 έως 30 χρόνια 1,21%, από 30,01 έως 33 χρόνια 1,42%, από 33,01 έως 36 χρόνια 1,59%, από 36,01 έως 39 χρόνια 1,80%, από 39,01 έως 42 και περισσότερα 2,00%.

Για τις επικουρικές στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση εισφορών 1% (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους) για μια τριετία, με την επιβάρυνση να μειώνεται στο 0,25% για κάθε πλευρά από 1/6/2019. Η επιβάρυνση αυτή θα διατηρηθεί μέχρι τις 31/5/2022, με στόχο τη στήριξη του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου στο οποίο εντάσσονται και τα ταμεία εφάπαξ και μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την δημοσίευση του νόμου επικουρικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1300) ευρώ.

Για τις συντάξεις χηρείας ο επιζών σύζυγος δικαιούται τη σύνταξη μόνο εάν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του, ενώ αν είναι κάτω των 52 ετών την παίρνει μόνο για τρία χρόνια. Τα δεδομένα αλλάζουν εάν υπάρχουν τέκνα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ένταξη του ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ενώ δεν υπάρχει η εναλλακτική για επιλογή από τους αγρότες χαμηλότερης εισφοράς που θα αντιστοιχούσε και σε χαμηλότερη σύνταξη.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι το σχέδιο νόμου να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, με στόχο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αμέσως μετά το Πάσχα. Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει αφενός επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφετέρου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για την ολοκλήρωση ή όχι της πρώτης αξιολόγησης.

Απεργούν οι δημοσιογράφοι

Πάντως, το Ασφαλιστικό δεν αναμένεται να περάσει ανώδυνα από την κοινωνία, με τα συνδικάτα να έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης, οργανώνοντας μεγάλες απεργίες.

Η ΕΣΗΕΠΗΝ μετέχει στις 48ωρες απεργίες που αποφάσισε και προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ και με ανακοίνωσή της, καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα που δίνεται ενάντια στις προθέσεις της Κυβέρνησης να πλήξει ανεπανόρθωτα τα ταμεία των εργαζομένων στην Ενημέρωση.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν θα υπάρξει 48ωρη απεργία στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ, καθώς και στη ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης 21/4/2016 μέχρι τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 23/4 και 48ωρη απεργία σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22/4 έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής 24/4.

Και φορολογικό «σοκ»

Την ίδια στιγμή, φορολογικό «σοκ» περιμένει χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως προκύπτει από τις σαρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει το Φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη η κυβέρνηση.

Στους μεγάλους «χαμένους» του φορολογικού νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα άνω των 32.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου «κρύβουν» ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα κάτω των 32.000 ευρώ.

 

papastratos300x250