Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Πρώτα σταθεροποίηση, μετά μικρότερες δομές
Πρώτα σταθεροποίηση, μετά μικρότερες δομές Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 16:18

4α

 

Λίγους μήνες «ζωής», έχει ακόμη ο καταυλισμός στον Κατσικά, καθώς το πολύ μέχρι το Φθινόπωρο, εγκαταστάσεις όπως αυτή, που κατατάσσονται στα Κέντρα Φιλοξενίας, χαμηλού επιπέδου, αναμένεται να κλείσουν.

Αυτό, έκανε γνωστό από τα Γιάννενα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, τον καταυλισμό, όπου τον υποδέχθηκαν με τον πιο συγκινητικό τρόπο μικρά προσφυγόπουλα. Κρατώντας στα χέρια λουλούδια, τα οποία λίγο αργότερα του τα προσέφεραν, τραγούδησαν στην γλώσσα τους, στίχους που περιέγραφαν τον πόλεμο στην πατρίδα τους, τις κακουχίες που πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν, διαδίδοντας το μήνυμα της ειρήνες σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ακολούθως, ο κ. Βίτσας, συνοδευόμενος από τους τέσσερις βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, περιηγήθηκε στους χώρους, μπήκε σε κάποιες σκηνές, ζήτησε να μάθει για την ποιότητα του νερού και γενικότερα διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στον ανοιχτό αυτό χώρο, όπου δεν υπάρχει καν αποχετευτικό δίκτυο.

Παράλληλα, μίλησε και με την εκπρόσωπο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Olvidados, η οποία αφού του εξήγησε ότι ο χαρακτήρας τους δεν είναι πολιτικός, αλλά αλληλέγγυος, προς τη κατεύθυνση της προσφοράς, του απαρίθμησε τις ανάγκες που υπάρχουν και αυξάνονται καθημερινά, σε έναν χώρο που στεγάζει μέσα σε σκηνές πολλά μικρά παιδιά.

Αρχικά, αναδιαμόρφωση

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ξεκαθάρισε ότι βρέθηκε στην πόλη μας για δουλειά, ενώ αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει λόγω προσφυγικού η Κυβέρνηση. Όπως είπε, αναγκάστηκε να δημιουργήσει με ταχύ ρυθμό Κέντρα Φιλοξενίας, τα οποία χωρίζονται σε ανοιχτού τύπου, όπως αυτό στον Κατσικά και στο Κουτσόχερο και αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα και στις κλειστές δομές, όπως αυτές της Κόνιτσας, των Δολιανών και του Τσεπελόβου.

Στόχος είναι, να κλείσουν οι μεγάλες δομές και να μεταφερθεί ο πληθυσμός σε μικρότερες. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι, σε μικρό χρονικό διάστημα θα αναμορφωθεί ο χώρος της Παιδόπολης «Αγία Ελένη», ώστε ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων, να μετεγκαταστεθεί από τον καταυλισμό στον Κατσικά που θα κλείσει, εκεί, στους επόμενους λίγους μήνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Οι υπόλοιποι πρόσφυγες, με δεδομένο ότι η Παιδόπολη δεν μπορεί να «σηκώσει» όλο το βάρος, θα μεταφερθούν σε νέα Κέντρα Φιλοξενίας, που θα δημιουργηθούν όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου μέχρι σήμερα δεν έχουν δεχθεί πρόσφυγες.

«Στόχος μας, τα υπάρχοντα Κέντρα Φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν και να φθάσουν σε ένα μέσο επίπεδο. Δεν θα σταματήσουμε εκεί. Πηγαίνουμε από μεγάλες δομές φιλοξενίας σε μικρότερες δομές. Υπάρχουν στην Κόνιτσα στα Δολιανά και από το Σάββατο στο Τσεπέλοβο. Εδώ στα Γιάννενα και στην Ήπειρο έχετε και μια μεγαλύτερη δυνατότητα, σε μικρό χρονικό διάστημα θα αναμορφώσουμε την Παιδόπολη της ‘Αγίας Ελένης’ και το μεγαλύτερο κομμάτι θα πάει προς τα εκεί. Εννοείται πως δεν θα υπάρχει και ο Κατσικάς και η ‘Αγία Ελένη’.

Ώσπου να φτάσουμε σε μια διαδικασία, όπου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και άρα θα ξέρουμε τον αριθμό των ανθρώπων, οι οποίοι θα μείνουν στην Ελλάδα, για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να λυθούν τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή και να μπορούμε να τους παράσχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια.

Οπωσδήποτε στην ως σήμερα λειτουργία έχουν βοηθήσει οι φορείς της περιοχής και οι θεσμικοί και άλλοι. Μαθαίνουμε, γιατί δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία, από την Μικρασιατική Καταστροφή και μετά, όσο αφορά τα προσφυγικά προβλήματα. Μαθαίνουμε γρήγορα και δεν μαθαίνουμε στου κασίδη του κεφάλι. Μαθαίνουμε με πρόγραμμα και με σχέδιο», δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Προτεραιότητα η σταθεροποίηση του αριθμού των προσφύγων

Πάντως, αυτό που επείγει, είναι να λειτουργήσει η συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας και να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των προσφύγων.

Για την κυβέρνηση, αποτελεί προτεραιότητα η εκκένωση τόσο του Πειραιά όσο και της Ειδομένης, αλλά και η βελτίωση του συντονισμού των αρμόδιων υπουργείων.

Αναφορικά με τα κονδύλια που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι είναι κρατικά, ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει η χρηματορροή από κοινοτικά κονδύλια, σημειώνοντας ωστόσο ότι το σημαντικότερο είναι η κατάθεση ψυχής και όχι μόνο η επένδυση χρημάτων.

Απαντώντας στο αίτημα φορέων της περιοχής για περισσότερη και καλύτερη συνεργασία, σημείωσε με νόημα ότι τα παράπονα είναι εύκολα, οι λύσεις όμως δύσκολες.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι Κέντρα όπως ο Κατσικάς, είναι μεν ανοιχτά, αλλά είναι ελεγχόμενα. «Ούτε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά ούτε και οι Έλληνες μπορούν να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν γιατί αυτό καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη ή πιθανά επικίνδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε σύσκεψη για την επιτόπου εξέταση της κατάστασης, εντός… σκηνής, όπου συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Γιάννης Καραγιάννης και Μερόπη Τζούφη, ως εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Αντώνης Βασιλείου, ο Διοικητής της 8ης Μεραχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Ανδρεόπουλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Παντελής Κολόκας και ο Αστυνομικός Διευθυντής της περιοχής.

Καλύτερη η κατάσταση στη Φιλιππιάδα

Η περιοδεία του κ. Βίτσα, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Φιλιππιάδα.

Τον αναπληρωτή Υπουργό, που συνόδευε ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, υποδέχθηκε στο Κέντρο ο Δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής, και ο Διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ακτίου, Σμήναρχος Ν. Τσούτσουρας, οι οποίοι τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις.

Όπως και στον Κατσικά, έτσι και στο Στρατόπεδο «Πετροπουλάκη», είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πρόσφυγες κάθε ηλικίας κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Ειδικότερα, άκουσε τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από την πατρίδα τους, πώς έφτασαν στη χώρα μας και τις προσδοκίες τους για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον. Μάλιστα, εκπρόσωποι των προσφύγων από τη Συρία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συνθήκες διαβίωσής τους και ευχαρίστησαν τον κ. Βίτσα για τη στήριξη, τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα απέναντί τους.

Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε την κατάσταση στη Φιλιππιάδα, καλύτερη σε σχέση με αυτή στον Κατσικά, ενώ επανέλαβε ότι  «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη κατάσταση από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά να διαχειριζόμαστε ακόμη καλύτερα τους πρόσφυγες που υπάρχουν στη χώρα. Για το σχεδιασμό μας.... δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε. Γιατί, έχουμε επικεντρωθεί στην εκκένωση του Πειραιά και της Ειδομένης. Όμως, αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η οποία έχει να κάνει με την υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Τουρκία και δεν έχουμε προσφυγικές ροές, θα ξεκινήσει και η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία και την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δικό μας σχέδιο είναι να προχωρήσουμε σε πιο μικρές, πιο διαχειρίσιμες και πιο σταθερές δομές, όχι σε σκηνές, αλλά σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν 2-3 μήνες».

Διαρκείς οι ανάγκες

Στο μεταξύ, καθημερινές και διαρκείς είναι οι ανάγκες για τρόφιμα και άλλα είδη στην Φιλιππιάδα.

Η επικαιροποιημένη λίστα, έχει ως εξής:

Βρεφικά: Γάλα σκόνη (από 0 μηνών και άνω), βρεφικές τροφές, ρυζάλευρο, Κιντερτέ, Pampers, μωρομάντηλα, κρέμες φροντίδας συγκαμάτων και ερεθισμών, καρότσια, πιπίλες, διάφορα παιχνίδια (κατά προτίμησης χαμηλού βάρους), παιδικά αφρόλουτρα.

Ρουχισμός: Ρούχα, καπέλα, κάλτσες, εσώρουχα (βρεφικά -παιδικά - ενηλίκων), παπούτσια αθλητικά (όλα τα νούμερα), πετσέτες. (Τα παραπάνω είδη θα πρέπει να είναι καθαρά προς χρήση).

Τρόφιμα: Κονσέρβες εκτός χοιρινού (ψαριών, οσπρίων, λαχανικών κλπ.) μπισκότα, ζάχαρη, συσκευασμένα σνακ, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, χαμομήλι, τσάι, γάλα μακράς διάρκειας με συντήρηση εκτός ψυγείου (όχι εβαπορέ), χυμοί σε ατομικές συσκευασίες, εμφιαλωμένα νερά.

Διάφορα αναλώσιμα: Σαμπουάν, σαπούνια, πιατάκια μιας χρήσης, μαχαιροπίρουνα πλαστικά μιας χρήσης, χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας, απορρυπαντικά ρούχων (για πλύσιμο στο χέρι), σακούλες σκουπιδιών, υπνόσακοι.

Ιατρικά: Αντιφθειρικά, επιδέσμους, μάσκες μίας χρήσης, αντισηπτικά χεριών, πλαστίλες λαιμού, πολυβιταμίνες, παυσίπονα, αλοιφές για δερματικά, αντιηλιακά.

Είδη προσωπικής υγιεινής: Αφρός ξυρίσματος, ξυραφάκια μιας χρήσης, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αντισηπτικά μαντηλάκια.

Επίσης, ζητείται η προσφορά κουρευτικών μηχανών.

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Αχιλλέα Ρίζο, αντιδήμαρχο, εντεταλμένο του Δήμου Ζηρού για το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων. Τηλ. 6937005166

Επίσης όσοι δεν έχουν δηλώσει ακόμη συμμετοχή και ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα του Δήμου: www.dimoszirou.gr.

Ευθύνες στην Ευρώπη, από τον Στέλιο Κούλογλου

Στο μεταξύ, ευθύνες στην Ευρώπη για τη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος, επέρριψε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σημειώνοντας ότι για να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι και η φτώχεια. Ο κ. Κούλογλου βρέθηκε στα Γιάννενα, με αφορμή το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, στο οποίο ήταν ομιλητής και την Κυριακή βρέθηκε στον καταυλισμό του Κατσικά. Ο ίδιος, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, ευελπιστώντας να απλώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χείρα βοηθείας, όπως εξάλλου υποχρεούται.

Κληθείς να σχολιάσει την χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο κ. Κούλογλου, σημείωσε ότι το Ταμείο, απ’ όπου προέρχονται τα χρήματα αυτά, το χειρίζεται η Επιτροπή Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μέχρι σήμερα, χρηματοδοτούσε Τρίτες χώρες, μέσω ΜΚΟ και άλλων ανεξάρτητων οργάνων και όχι κυβερνήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς.

Για να αλλάξει αυτό το καθεστώς, απαιτούνται ριζικές αλλαγές και χρόνος σε ένα ευρωπαϊκό σκηνικό που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία.

 

papastratos300x250