Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Γιάννενα του προσφυγικού και των… υψηλών αφίξεων
Γιάννενα του προσφυγικού και των… υψηλών αφίξεων Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 16:15

3-  1α

 

Ιδιαίτερη σημασία, αποκτά το επίκαιρο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, με θέμα «Μεταναστευτικό - Προσφυγικό: Ευρωπαϊκό πρόβλημα ή αφορμή για επανακαθορισμό της σχέσης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών; Νομική διάσταση στην εσωτερική νομοθεσία», που πραγματοποιείται σήμερα στα Γιάννενα, στο ξενοδοχείο Grand Serai.

Το προσφυγικό, είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα την Ήπειρο, η οποία ήδη φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό, ενώ αναμένονται κι άλλες αφίξεις.

Επί του θέματος, θα κληθούν να τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτριος Αβραμόπουλος, ο οποίος θα κάνει και την εναρκτήρια ομιλία, η πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, ο Αστυνομικός υποδιευθυντής γραφείου S.I.RΕ.N.E, Τμήμα S.I.RΕ.N.E. Χρήστος Τσιτσιμπίκος, αλλά και ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Μερικά από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, έχουν ως εξής: «Σύμβαση SCHENGEN – Είσοδος υπηκόων τρίτων χωρών με βάση τον Κώδικα συνόρων της SCHENGEN», «Μπορεί να υπάρχει Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη;» και «Η προστασία των προσφύγων κατά το διεθνές δίκαιο: μεταξύ εθνικής κυριαρχίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η… υψηλή άφιξη του κ. Αβραμόπουλου, αναμένονταν αργά χθες το απόγευμα, ενώ δεν έγινε γνωστό το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει κατά τη διαμονή του στην πόλη μας,

Οι αρχικές πληροφορίες, ανέφεραν πάντως, ότι αναμένεται να κάνει ένα «πέρασμα» από το Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά.

Την ίδια στιγμή, η άφιξη του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου, ακυρώθηκε.

Το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, θα ξεκινήσει σήμερα Σάββατο στις 9:30 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Αλληλοσεβασμό, προτείνει η Β. Θάνου

Στο μεταξύ, στην πόλη μας βρίσκεται από την Παρασκευή το πρωί, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου προκειμένου να συμμετάσχει στην ημερίδα.

Την συναντήσαμε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο όπου το πρωί πραγματοποίησε επίσκεψη και συνομίλησε με τους δικαστικούς λειτουργούς.

Εξερχόμενη από το Μέγαρο η κα. Θάνου ρωτήθηκε αναφορικά με το θέμα της ημερίδας που γίνεται λίγες μόνο ώρες μετά τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Δημαρχείο όπου κρατήθηκε όμηρος ο Δήμαρχος και συνεργάτές του αλλά και μια μέρα μετά την επέμβαση της Αστυνομίας για να ανοίξει η Εγνατία Οδός που είχε αποκλειστεί από πρόσφυγες και αλληλέγγυους.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σχολιάζοντας είπε: « Η κοινωνία απέδειξε ότι έχει αισθήματα αλληλέγγυα και φιλάνθρωπα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οι πρόσφυγες πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των κατοίκων της κάθε περιοχής που τους φιλοξενεί. Αν το δουν και οι δυο πλευρές, τότε θα υπάρξουν λύσεις πάντα με την βοήθεια των εκάστοτε οργάνων».

Ερωτηθείσα για την απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει μια κοινή πολιτική αναφορικά με το προσφυγικό θέμα η κα. Θάνου δεν θέλησε να πάρει θέση επικαλούμενη το ρόλο της στον ανώτατο βαθμό της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι «η θέση μου δεν επιτρέπει να κάνω πολιτικά ή άλλου είδους σχόλια».

«Η Δικαιοσύνη έχει εσωτερικούς μηχανισμούς αυτοκάθαρσης»

Η παρουσία της κα. Θάνου μας έδωσε την ευκαιρία να ρωτήσουμε αναφορικά με την υπόθεση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό καιρό στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για το θέμα της εισαγγελέας Εφετών Γεωργίας Τσατσάνη που διενήργησε την έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου και αποφάσισε την αρχειοθέτησή της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα που διατύπωσε η εισαγγελέας να γίνει η έρευνα σε βάρος της από άλλο ανώτατο δικαστικό λειτουργό, επικαλούμενη λόγους μεροληψίας κατά της Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου. Σε βάρος της κα. Τσατσάνη έχει διαταχθεί από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου πειθαρχική έρευνα με συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία η εισαγγελέας Τσατάνη απάντησε υποβάλλοντας γραπτό πολυσέλιδο υπόμνημα.

Όταν ρωτήθηκε η κα. Θάνου για το ζήτημα της διαμάχης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διαμάχη» λέγοντας συγκεκριμένα ότι «η Δικαιοσύνη έχει εσωτερικούς μηχανισμούς αυτοκάθαρσής και το σθένος να την κάνει». Όταν μάλιστα επιμείναμε στην λέξη αυτοκάθαρση απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας: «αν κάπου χρειάζεται αυτοκάθαρση, τότε θα γίνει».

 

papastratos300x250