Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Εδώ καταυλισμός στον Κατσικά… Ακούει το κράτος;
Εδώ καταυλισμός στον Κατσικά… Ακούει το κράτος; Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 15:12

4aΑ

 

Μια συντεταγμένη επιχείρηση πραγματοποίησε την Πέμπτη η Αστυνομία, προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί ξανά στη κυκλοφορία η Εγνατία Οδός που από το απόγευμα της Τετάρτης, είχε καταληφθεί από πρόσφυγες.

Διμοιρίες των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, η ομάδα ΔΙΑΣ, με τον συντονισμό του περιφερειακού διευθυντή Αστυνομίας Ηπείρου Κωνσταντίνου Σκούμα και του διευθυντή των Ιωαννίνων Γιάννη Βασιλάκου, επενέβησαν, και χωρίς να ασκήσουν βία, απομάκρυναν τους πρόσφυγες ενώ προχώρησαν σε 27 προσαγωγές μεταξύ των οποίων δύο Ισπανίδες, ένας Γερμανός, τρεις Έλληνες αλληλέγγυοι και οι υπόλοιποι πρόσφυγες, διαφορετικών εθνικοτήτων.

Ωστόσο, αργά το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθεροι, εξηγώντας ότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στον Κατσικά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις μετά την έλευση του εισαγγελέα, παρατάχτηκαν και μέσα σε λίγα λεπτά, με συντεταγμένες ενέργειες άνοιξαν τον κόμβο του Κουτσελιού και εκκένωσαν την Εγνατία Οδό πετώντας ότι είχαν βάλει σαν εμπόδιο οι πρόσφυγες για να αποκόψουν τη κυκλοφορία.

Η διαπραγμάτευση δεν απέδωσε

Είχε προηγηθεί έντονη διαπραγμάτευση τόσο από αστυνομικούς όσο και από το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο Παντελή Κολόκα. Οι συνομιλίες όμως δεν απέδωσαν καρπούς και έτσι η Αστυνομία προχώρησε στην επέμβαση χωρίς όμως να χτυπηθεί κανένας πρόσφυγας και χωρίς να γίνει χρήση χημικών.

Οι πρόσφυγες παρά το γεγονός ότι δεν δέχτηκαν βία εκτόξευσαν δεκάδες πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς που όμως και πάλι δεν ανταπέδωσαν και παρέμειναν ψύχραιμοι ακολουθώντας τις διαταγές για όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση βίας αφού ανάμεσα στους πρόσφυγες βρισκόταν μικρά παιδία και γυναίκες.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε αστυνομικός που βρισκόταν την ώρα της επέμβασης και προσπάθησε με κάθε τρόπο να απομακρύνει τα παιδιά από το σημείο για να μην εμπλακούν στη συμπλοκή μιας και για να γίνουν οι προσαγωγές χρειάστηκε να επέμβουν δυο ή και τρεις αστυνομικοί.

Ένταση στο καταυλισμό

Αμέσως μετά την επέμβαση οι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν και ανέβηκαν στην Εγνατία ενώ ο πετροπόλεμος από μεριάς τους συνεχίστηκε χωρίς όμως διάρκεια αφού οι ομάδες της Αστυνομίας γρήγορα κατάφεραν να εκκενώσουν και τα δυο ρεύματα του δρόμου. Οι πρόσφυγες υποχώρησαν και γύρισαν πεζοί στον καταυλισμό όπου υπήρξε άλλος ένας γύρος έντασης.

Μάλιστα, την ώρα που γινόταν η επέμβαση στην Εγνατία, πέντε στρατιώτες που βρισκόταν εντός του καταυλισμού και ήταν έτοιμοι να δώσουν φαγητό, δέχτηκαν επίθεση από ομάδα προσφύγων που τους πέταξαν πέτρες ενώ κάποιοι έβγαλαν και μαχαίρια. Οι στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό και παρέμειναν έξω μέχρι αργά το μεσημέρι ενώ εκεί σε επιφυλακή βρισκόταν και ομάδα της Αστυνομίας έτοιμη να επέμβει σε κάθε ενδεχόμενο.

Στην είσοδο του Κέντρου κάθισαν με τα παιδιά τους μάνες και διαμαρτυρόταν έντονα ζητώντας κατ’ ουσία να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουν από το Κατσικά ενώ τις δηλώσεις κατέγραφαν με κινητά τηλέφωνα ξένοι εθελοντές μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Νωρίτερα στο πλευρό των προσφύγων είχε βρεθεί ο Αλέκος Ράπτης που έχει ενταχτεί στην Ισπανική ομάδα, Μιλώντας στο ITV ζήτησε τη βελτίωση των συνθηκών στο καταυλισμό.

Ο Χασαν μιλώντας εκ’ μέρους των προσφύγων ζήτησε να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Κατσικά ενώ είπε ότι ακούν μόνο υποσχέσεις χωρίς αυτές να γίνονται πράξη.

Να δείξουν υπομονή

Με αφορμή τον αποκλεισμό της Εγνατίας και τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό, ο κ. Μπέγκας τόνισε πως «θα πρέπει και οι πρόσφυγες να επιδείξουν υπομονή. Ο Δήμος είναι στο πλευρό τους και αφενός βοηθάει όπως μπορεί και αφετέρου αναδεικνύει τα μείζονα ζητήματα προς την κυβέρνηση. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι όμως, πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε μια κατάσταση που είναι έκτακτης ανάγκης και να βοηθήσουν και οι ίδιοι στη διαχείριση της».

 

Αποκλεισμένοι στο Δημαρχείο για πολλές ώρες – Επίθεση στον Π. Κολόκα

Η χθεσινή ημέρα, «σημαδεύτηκε» όπως, κι από την φραστική επίθεση στον Παντελή Κολόκα, από ομάδα, η οποία προκάλεσε και φθορές στο όχημά του, αλλά και την κατάληψη του Δημαρχείου Ιωαννίνων.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, φοιτητικές και μέλη κινήσεων αλληλεγγύης, προχώρησαν στη συγκεκριμένη κίνηση διαμαρτυρίας, την ώρα μάλιστα που στο γραφείο του βρίσκονταν ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας του Δήμου και ορισμένοι συνεργάτες του Δημάρχου.

Ο αποκλεισμός, έληξε λίγο μετά τις επτά, όταν αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 27 προσαχθέντες.

 

Επικίνδυνες επιρροές

Λίγο πριν γίνει η επέμβαση, καταγράψαμε τις αντιδράσεις διερχόμενων οδηγών από το κόμβο του Κουτσελιού, που αναγκάστηκαν να κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα και φυσικά να ταλαιπωρηθούν για να πάνε στο τελικό προορισμό τους. Ο χτεσινός αποκλεισμός της Εγνατίας έφτασε αρκετούς στα όρια καθώς επαγγελματίες οδηγοί αλλά και άλλοι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας μια παράτυπης και παράνομη ενέργειας.

Η κατάσταση ήταν οριακή και λίγο πριν επέμβουν οι ομάδες της Αστυνομίας, καθώς οι περισσότεροι οδηγοί έκαναν λόγο για ανυπαρξία του κράτους ενώ αναφορικά με τη στάση των προσφύγων σημείωναν ότι θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί απέναντι σε μια χώρα που παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που βιώνει τους δέχτηκε και προσπαθεί να τους δώσει στέγη, τροφή και να σταθεί αλληλέγγυα.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι εντύπωση προκαλεί πως από το σύνολο των ανθρώπων που είναι στο καταυλισμό μόνο ένας μικρός αριθμός συμμετέχει κάθε φορά στις όποιες αντιδράσεις ενώ ακούγονται έντονα πια τα σενάρια ότι οι πρόσφυγες υποκινούνται για να προβούν σε παράτυπες ενέργειες που κάποιοι τους υποδεικνύουν ως μέσο άσκησης πίεσης για βελτίωση των συνθηκών, αγνοώντας τις όποιες προσπάθειες γίνονται για να εξευρεθεί λύση μιας και όλοι αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες στο Κατσικά δεν είναι οι πρέπουσες.

Να μη γίνει η τοπική κοινωνία «έρμαιο»

Για τα χθεσινά γεγονότα, ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 8ης Μεραρχίας, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, καλώντας την κυβέρνηση να αντιληφθεί επιτέλους ότι έχει υποχρεώσεις και έναντι των Ελλήνων πολιτών και να μην επιτρέψει να γίνει η χώρα και κάθε τοπική κοινωνία έρμαιο κάποιων υποκινούμενων ή μη προσφύγων.

«Η κοινωνία και δημόσιοι και αυτοδιοικητικοί φορείς στον νομό Ιωαννίνων υποδέχθηκαν και βοηθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες που κάτω από τις γνωστές συνθήκες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Αυτό γίνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος, παρά τα ήδη σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η κοινωνία συνεπεία της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Απ’ το σημείο όμως αυτό μέχρις του σημείου η παρουσία και προκλητική δράση κάποιων προσφύγων να στρέφεται κατά της σωματικής ακεραιότητας στρατιωτών που αυτούς εξυπηρετούν ή να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία σε οποιοδήποτε οδικό δίκτυο, υπάρχει απόστασ绨, τονίζει.

 

90.000 ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών

Την ίδια στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία συνεχίζει να μην έχει λόγο στο προσφυγικό, συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση των συνθηκών στον Κατσικά, με έμφαση σε ζητήματα υγιεινής.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή, ενέκρινε πίστωση 90.000 ευρώ, με την οποία θα κατασκευαστούν μπάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ, που θα είναι ενταγμένα στη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Οι εργασίες θα εκτελεστούν δια αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη, συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στον οποίο παραδόθηκε η σχετική μελέτη.

«Συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να το κατασκευάσουμε. Θεωρούμε πως είναι το μοναδικό στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε και δικούς μας πόρους, γιατί έχει σχέση και με την προστασία της υγείας των προσφύγων αλλά και των δημοτών μας», σημείωσε σχετικά ο κ. Μπέγκας, υπογραμμίζοντας ότι η δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί από τον κίνδυνο επιδημιών.

Να καταργηθεί ο καταυλισμός

Το προσφυγικό, απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Δήμαρχο να επιμένει στην κατάργηση του καταυλισμού, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Όπως είπε ο κ. Μπέγκας «σήμερα φτάσαμε σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η έλλειψη οργάνωσης στον καταυλισμό. Λέμε πως πρέπει να καταργηθεί ο καταυλισμός των σκηνών, να διερευνηθούν και να καταγραφούν όλοι οι κλειστοί χώροι. Οφείλει η κυβέρνηση να διασπείρει σε στεγασμένους χώρους τους πρόσφυγες και εμείς να δείξουμε μια ρεαλιστική λογική και να πούμε να μείνει ως εφεδρεία για έκτακτη ανάγκη ο Κατσικάς. Αλλά να μην ξεπερνάμε τα 200-300 άτομα που θα φιλοξενεί κάθε φορά και αυτούς με τη λογική της άμεσης μετεγκατάστασης σε στεγασμένους χώρους».

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους πως απέστειλε επιστολές στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ζητώντας να γίνει άμεσα έλεγχος στον καταυλισμό για τις συνθήκες υγιεινής, από τους αξιόπιστους δημόσιους φορείς, δηλαδή τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Ιατρικό Σύλλογο.

Επίσης απέστειλε επιστολή στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο ζητώντας να αυξηθεί η φύλαξη των ΤΟΛ, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί παραβιάσεις σε χώρους όπου φυλάσσεται κρίσιμο αρχειακό υλικό υπηρεσιών του Δήμου.

Σημείωσε παράλληλα, πως από την πρώτη στιγμή, οι υπηρεσίες του Δήμου, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Κατσικά και δημοτικοί σύμβουλοι συνδράμουν στον καταυλισμό.

«Ο Δήμος βοήθησε για να στηθούν έστω αυτές οι στοιχειώδης υποδομές, συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, φροντίζει για την αποκομιδή των σκουπιδιών, φροντίζει για το νερό και έκανε τη μελέτη της αποχέτευσης, ενώ θα κατασκευάσει και παιδική χαρά για να παίζουν τα προσφυγόπουλα. Ο Δήμος συνεχίζει να προσπαθεί να πετύχει σημαντικές συμφωνίες κι έτσι εγκαταστάθηκε στον καταυλισμό ως προσφορά συμπολίτη μας κοντέινερ που χρησιμοποιείται ως ιατρείο και αναμένεται ένα δεύτερο κοντέινερ για να χρησιμοποιηθεί ως αναρρωτήριο κι επίσης αναμένεται η εγκατάσταση του hangar από τα παιδικά χωριά ΣΟΣ.

Παρεμβαίνουμε επικουρικά και κάνουμε ότι μπορούμε. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους στην κυβέρνηση. Ο Δήμος και οι άλλοι φορείς της περιοχής επικουρούμε. Δεν μπορούμε όμως να αναλάβουμε όλο το βάρος του προσφυγικού. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης», τόνισε με νόημα.

Τέλος, ευχαρίστησε για άλλη μία φορά από το «βήμα» του Δημοτικού Συμβουλίου όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων και κυρίως τους κατοίκους του Κατσικά, που δείχνουν την έμπρακτα την αλληλεγγύης τους.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, στηλίτευσε τη στάση της Δημοτικής Αρχής στο όλο ζήτημα, τονίζοντας ότι η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία». είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα ενέσκηπταν, με την Δημοτική Αρχή να κωφεύει.

«Πολύ πριν αφιχθεί το κύμα μεταναστών στην πόλη μας ζητήσαμε έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλλά και με την άφιξή τους την ίδια μέρα ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Και τις δύο φορές αρνηθήκατε την συζήτηση στο κορυφαίο όργανο της πόλης. Είτε θεωρήσατε περιττές τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, είτε δίνετε εξετάσεις στην κυβέρνηση» παρατήρησε ο κ. Γκόντας και συνέχισε «ο χώρος στην περιοχή Κατσικά είναι παντελώς ακατάλληλος και οι σκηνίτες, διότι περί τέτοιων πρόκειται, δεν μπορούν να αντέξουν να ζούν σε τέτοιες άθλιες συνθήκες. Να επισημανθεί επίσης η αταξία που επικρατεί στον καταυλισμό, όπου εκτός των άλλων, υπάρχει και μια απερίγραπτη κατάσταση, με όσους έχουν αναλάβει την διαχείριση, από τους αυτοπροσδιοριζόμενους Αλληλέγγυους(άλλους ειλικρινείς και άλλους υποκρυπτόμενους) ή τις ΜΚΟ και που ενδεχομένως να λειτουργούν εντελώς ανεξέλεγκτα. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για την προστασία των φιλοξενούμενων, ακόμη και από την ενδεχομένη λειτουργία κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται, όπως παρακολουθήσαμε να γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας. Η όλη κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται στην περιοχή, τείνει να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα» κατέληξε ο κ. Γκόντας.

Ο Λάζαρος Νάτσης κατηγόρησε για «πολιτικαντισμό» την Δημοτική Αρχή, με αφορμή την αποχώρησή της από το Συντονιστικό, ενώ λίγο αργότερα, με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βίτσα, δέχθηκε την κριτική του Άρη Μπαρτζώκα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πολλοί Δήμοι θα ήθελαν να έχουν σε αυτήν τη θέση κάποιον δικό τους δημοτικό σύμβουλο, αλλά δε βλέπουμε να γίνεται το παραμικρό».

Ο Δημήτρης Τασιούλας και ο Σωτήρης Μαλάμος αναφέρθηκαν επίσης στις άσχημες συνθήκες στον καταυλισμό, όπως όμως και στις αιτίες που δημιούργησαν τα προσφυγικά ρεύματα στη χώρα.

 

papastratos300x250