Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πρωτοσέλιδα Αφιλόξενος για παλιούς και νέους ο καταυλισμός στον Κατσικά
Αφιλόξενος για παλιούς και νέους ο καταυλισμός στον Κατσικά Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 15:47

5α

 

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάσταση στον καταυλισμό του Κατσικά, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται πρόσφυγες, παρά το καμπανάκι κινδύνου, που έχουν χτυπήσει προ πολλού οι τοπικές αρχές , λόγω των άσχημων συνθηκών, που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των διαμενόντων προσφύγων και προκαλούν άρνηση εγκατάστασης στους νέους.

Το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς καμία προειδοποίηση, έφθασαν στον καταυλισμό έξι ακόμη λεωφορεία από τη Λάρισα, με κάποιους πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό να μην… καλωσορίζουν με τον καλύτερο τρόπο τους άρτι αφιχθέντες, και να τους προτρέπουν να φύγουν, εξηγώντας τους, ότι οι συνθήκες είναι άθλιες.

Οι 380 περίπου Σύριοι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στα λεωφορεία και την ύπαιθρο, δίπλα στην Εγνατία Οδό, πιο μακριά από ότι τα προηγούμενα λεωφορεία.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο νέας έντασης δεν αποφεύχθηκε, καθώς λίγα μέτρα μακριά τα… αίματα «άναψαν», μεταξύ των διαμενόντων αυτή τη φορά.

Χθες το απόγευμα, νέα επεισόδια και μικροτραυματισμοί, ήρθαν να προστεθούν στο αφιλόξενο σκηνικό, καθώς σαράντα περίπου άτομα, συνεπλάκησαν, σχεδόν με τη λήξη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην οποία προχώρησε και πάλι σήμερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Κάποιοι πρόσφυγες τραυματίστηκαν και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα για να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, μετά τις επτά το απόγευμα, μια ομάδα από πρόσφυγες και αλληλέγγυους έκλεισε την Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα.

Ο αποκλεισμός είχε την μορφή της καθιστικής διαμαρτυρίας, ενώ στο σημείο βρέθηκε η Τροχαία, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Θέλουν στεγασμένους χώρους

Νωρίτερα, σε δηλώσεις τους στο ITV, κάποιοι υποστήριξαν, ότι τους είπαν ψέματα από την Καβάλα, ότι οι συνθήκες που θα συναντήσουν στη Λάρισα θα είναι εξαιρετικές ειδικά για τις οικογένειες και τα παιδιά. «Μόλις φτάσαμε όμως εκεί, διαπιστώσαμε, ότι η εικόνα δεν είχε καμία σχέση με αυτήν που μας είχαν περιγράψει. Δεν υπήρχε καμία οργάνωση ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας είπαν, ότι μπορούμε να φύγουμε από εκεί και να πάμε όπου θέλουμε, όμως αποφασίσαμε να μείνουμε ένα βράδυ στα λεωφορεία και να ζητήσουμε να μας μεταφέρουν αλλού. Μας έφεραν εδώ, όπου οι συνθήκες είναι επίσης πολύ κακές. Κάποιοι από όσους μένουν στο Κέντρο μας είπαν, ότι δεν πρέπει να μείνουμε εδώ γιατί κοιμούνται στις πέτρες και είναι ένας τόπος γεμάτος φίδια. Όλοι μαζί αποφασίσαμε, ότι δε μπορούμε να μείνουμε εδώ και μείναμε στα λεωφορεία. Όλοι θέλουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Ελβετία, όπου έχουν συγγενείς. Κυρίως θέλουμε ένα ασφαλές μέρος. Κάποιοι έχουν σκεφτεί ή έχουν ζητήσει ήδη άσυλο όμως ξέρουν, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία προοπτική για το μέλλον. Όλοι ευχαριστούμε τους Έλληνες, που μας υποδέχονται με εγκάρδιο τρόπο και μας φέρονται σαν αδέρφια τους. Το μόνο που θέλουμε όμως είναι να μείνουμε σε κάποια στεγασμένο χώρο και όχι σε σκηνές», τόνισε ο δάσκαλος Χουρσίτ.

Τα έξι λεωφορεία με τους πρόσφυγες παρέμεναν μέχρι αργά χθες το απόγευμα στον ίδιο χώρο, χωρίς να έχει δοθεί σχετική εντολή για μετακίνησή τους με άλλον προορισμό.

 

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΚΕ

Στο μεταξύ, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αίσθημα αλληλεγγύης στους χιλιάδες δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, που μεγάλο τους μέρος αποτελούν παιδιά, θα στείλει τις επόμενες ημέρες μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη προσωπικής καθαριότητας στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων, την Κόνιτσα και τα Δολιανά. Η βοήθεια θα διοχετευτεί μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, θα φροντίσει για τον εμβολιασμό των ασυνόδευτων παιδιών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής Λαυρίου, προκειμένου άμεσα να προστατευτεί η υγεία τους.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας, με αφορμή την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΚΕ στους πρόσφυγες, δήλωσε: «Η ΕΚΕ ενώνει τις δυνάμεις της με την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των προσφύγων και να βοηθήσει έμπρακτα στην επιβίωσή τους.

Ως επιστημονική εταιρεία βρισκόμαστε με κάθε ευκαιρία στην πρώτη γραμμή, έχοντας αναλάβει πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και δράσεις πρόληψης υγείας. Τώρα ερχόμαστε στο πλευρό των προσφύγων και των μικρών παιδιών, που χωρίς πατρίδα προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον ταλαιπωρούμενοι εδώ και μήνες υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης».

Παροχή έκτακτης βοήθειας

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε χθες το ok για την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες ύψους 100 εκ. ευρώ, καθώς και την εκταμίευση 2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL (ECTC).

Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης, οι ευρωβουλευτές επιτάχυναν τη διαδικασία έγκρισης του πρώτου σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2016.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα.

«Χαιρετίζω αυτή την πρόταση που θα ενεργοποιήσει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της επικράτειας της Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Το Κοινοβούλιο ενήργησε γρήγορα προχωρώντας στην ταχεία έγκριση αυτού του διορθωτικού προϋπολογισμού», δήλωσε ο εισηγητής Ζοζέ Μανουέλ Φερνάντεζ, Πορτογάλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (κεντροδεξιά).

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες εντός της Ε.Ε. αποτελεί τμήμα του νέου μέσου παροχής έκτακτης βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Μαρτίου. Τα κονδύλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη – μέλη για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, στέγης, νερού, υγειονομικής περίθαλψης έκτακτης ανάγκης, εγκαταστάσεων αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και την παροχή υπηρεσιών προστασίας και εκπαίδευσης.

 

papastratos300x250